Daudz vairāk nekā tikai skaista aktrise (1)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Amerikāņu kino zvaigzne Džeina Fonda, kura ir spēlējusi vairāk nekā 40 filmās un ieguvusi prestižo “Oskaru” balvu, kā arī saņēmusi Amerikas Filmu institūta (AFI) balvu par mūža ieguldījumu, ir ikona visās tās izpausmēs, tomēr aiz skaistās ārienes un aktrises talanta stāv spēcīga sieviete, ar savu balsi.

"Sākumā mēs viņu iepazinām kā Henrija Fondas meitu, un visa pasaule noraudzījās, kā viņa atrada savu balsi un kļuva par aktrisi un kultūras ikonu," pasniedzot AFI balvu sacīja institūta priekšsēdētājs Hovards Stringers.

HBO dokumentālajā filmā “Jane Fonda in Five Acts”, kura pirmizrādi piedzīvoja 2018. gadā, vēsta par Fondu kā politisku aktīvisti. 

Sākot ar protestu pret Vjetnamas karam 70. gados un beidzot ar būšanu skaļai pretiniecei prezidentam Trampam, Fonda ir bijusi klātesoša vienās no lielākajām aktīvistu kustībām Amerikas vēsturē pēdējā pusgadsimta laikā.

Vjetnamas karš

Fonda bija stāvoklī un dzīvoja Francijā 1968. gadā, taču ziņas par karu Vjetnamā un pilsoņu tiesību demonstrācijām ASV iedvesmoja viņu atgriezties mājās un kļūt par aktīvisti.

Šajā laikā Fonda pievērsa valdības uzmanību savam atbalstam Melno panteru partijai, savās mājās veicot ziedojumu vākšanas pasākumus. Viņa arī aģitēja revolucionāres Andželas Deivisas vārdā.

Fonda iesaistījās kustībā, lai izbeigtu karu Vjetnamā. Līdz 1970. gadam viņa jau vienreiz bija arestēta aizdomās par narkotiku kontrabandu pēc atgriešanās ASV no pretkara protestiem Kanādā - viņas fotogrāfija, kurā viņa paceltu dūri, kļuva par ikonisku simbolu.

1972. gadā Fonda devās uz Ziemeļvjetnamu, kur iestājās pret ASV militāro politiku šajā valstī. Virknē radio raidījumu Fonda tieši vērsās pie amerikāņu karaspēka, aicinot viņus apdomāt savu lomu karā. Viņa publiski lūdza militāros pilotus nopietni padomāt par saņemtajām pavēlēm, apgalvojot, ka ASV tīši mērķēja uz aizsprostu sistēmu Vjetnamas ziemeļdaļā, un šī stratēģija būtu radījusi plūdu un bada risku tur esošajiem iedzīvotājiem.

"Ja viņi jums teiktu patiesību par to, kas patiesībā ir jūsu mērķi, jūs necīnītos, jūs nenogalinātu. Jūs neesat piedzimuši un jūsu mātes neaudzināja jūs par slepkavām," sacīja Fonda.

Taču ne vienmēr Fonda saņēmusi atbalstu par savu rīcību. Fotogrāfija, kas viņu vajā joprojām, Fonda redzama uz pretgaisa lielgabala Hanojā, radot iespaidu, ka viņa mērķētu uz amerikāņu lidmašīnām.

Sašutuma viļņi, ko izraisīja fotogrāfija, nekad nav pilnībā norimuši. Viņa ieguva iesauku "Hanojas Džeina", un likumdevēji tajā laikā uzskatīja, ka viņas rīcība bija nodevīga un viņa jāsauc pie atbildības.

Fonda vairākkārt atvainojusies par šo attēlu. Viņa uzņēmusies atbildību par to, sakot, ka neaizdomājās par to, kur viņa sēž un kā tā izskatīsies, līdz brīdim, kad attēls jau bija uzņemts.

"Tā bija mana kļūda, un es par to esmu maksājusi un turpinu maksāt lielu cenu," tā Fonda.

Taču bēdīgi slavenā fotogrāfija bija tikai aisberga redzamā daļa no darba, ko Fonda veica pretkara nolūkos - viņa tikusies ar karagūstekņiem un publiski vērsusies pret toreizējo ASV prezidentu Ričardu Niksonu.

Aktrise-aktīviste

70. gadu beigās un 80. gadu sākumā Fonda izmantoja savu aktrises stāvokli, lai runātu par šīm tēmām kino. Iedvesmojoties no iepazīšanās ar Ronu Kovicu, Vjetnamas kara veterānu, Fonda uzņēma filmu “Coming Home” par sievieti, ievainotu kara veterānu, ar kuru viņa satiekas, un viņas vīru, kurš ir jūras kājniekos.

"Studijas nevēlējās uzņemt filmu par karu," atceras Fonda. "Pagāja seši gadi, līdz mēs beidzot varējām to dabūt gatavu."

Tāpat viņa strādājusi filmās “China Syndrome”, “9 to 5”, un citās. "Mēs risinājām vairākas problēmas - seksuālu uzmākšanos, nevienlīdzīgu atalgojumu, elastīgo stundu nozīmi, bērnu aprūpes nozīmi," saka Fonda.

Pat viņas mīlestība pret sportu kļuva par daļu no viņas aktīvisma. Astoņdesmito gadu sākumā viņa kopā ar savu toreizējo vīru Tomu Heidenu, ievērojamu rakstnieku un aktīvistu, radīja Džeinas Fondas treniņu - ļoti veiksmīgu mājas video sēriju, kas būtībā finansēja Heidena organizāciju.

85 gadus vecā Fonda var lepoties ar spožu aktrises karjeru, bet vēl vairāk ar vēlmi veikt pārmaiņas. Dokumentālās filmas izskaņā Fondas dēls Trojs Gerijs saka: “Viņa neapstāsies. Viņa ir misijā.”

Noskaties filmas kacekli!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu