23. augustā Lipkes memoriālā demonstrēs Ukrainas dokumentālās filmas par ebreju glābējiem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Žaņa Lipkes memoriāls

Ukrainas Neatkarības dienas priekšvakarā, 23.augustā, plkst.18 Lipkes memoriālā demonstrēs ukraiņu dokumentālās īsfilmas "Taisno vārds", kurās vēstīts par Ukrainas ebreju glābējiem Vinnicas, Ļvivas un Žitomiras apgabalos, informēja pasākuma rīkotāji.

Dokumentālajās filmās skatītājs iepazīs Ukrainas ebreju glābēju, Subotenko-Bohorada, Nazarenko, Vovkotruba un Diduha ģimeņu stāstus.

Filmas izrādīs Margarita Jakovļeva Ormotsadze - projekta "Taisno vārds" producente un režisore, kara bēgle no Kijivas un Ukrainas ebreju kopienas pārstāve.

Projekts "Taisno vārds" ir veltīts tiem varonīgajiem ukraiņu jauniešiem, kuri holokausta laikā glāba ebrejus nacistu okupētajā Ukrainā.

Vācu okupācijas laikā Ukrainā no 1941. līdz 1944.gadam tika nežēlīgi nogalināti un iznīcināti vairāk nekā 1,5 miljoni Ukrainas ebreju. Nāvessods draudēja arī tiem, kas glāba ebreju dzīvības vai mēģināja viņiem palīdzēt. Šie cilvēki, kas riskēja ar savu un savu ģimeņu drošību, brīvību un dzīvību, no Izraēlas valsts ir saņēmuši goda titulu "Taisnais starp tautām" - oficiāli tie ir vairāk nekā 2500 Ukrainas iedzīvotāju. Tomēr vairāki stāsti par drosmīgajiem Ukrainas ebreju glābējiem joprojām nav starptautiski zināmi, jo padomju totalitārā vara slēpa faktus par holokaustu okupētajā Ukrainā.

Projektu "Taisno vārds" 2017.gadā dibināja Svetlana Levitas un Margarita Jakovļeva Ormotsadze. Filmu subtitri būs angļu valodā, ieeja pasākuma brīva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu