Pulcējot pasaules laikmetīgās keramikas māksliniekus, sākusies Latvijas Keramikas biennāle

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

17. augustā sākās nozīmīgākais laikmetīgās keramikas notikums Baltijas reģionā - Latvijas Keramikas biennāle, kuru jau ceturto reizi rīko Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Apvienojot dažādus pasākumus Latvijā – Rīgā un Daugavpilī, kā arī starptautiskā mērogā Portugālē, Aveiru, mākslinieku darbus būs iespējams aplūkot no 17. augusta līdz 18. februārim. Biennāles ietvaros notiks arī slavenā starptautiskā laikmetīgās keramikas konkursa izstāde “Martinsona balva”.

Biennāles pasākumos piedalīsies mākslinieki no visas pasaules, lai attīstītu un stiprinātu laikmetīgās keramikas lomu ne tikai Baltijas reģionā, bet arī starptautiskā līmenī.

Kā norāda viens no biennāles kuratoriem Aivars Baranovskis, šis gads iezīmējas ar lielu starptautisko vērienu: “Organizējot biennāli, vēlamies lauzt novecojušos priekšstatus par keramiku kā par tikai amatniecību vai funkcionālo un dekoratīvi lietišķo virzienu, iezīmējot keramikas vietu kopējā mākslas plūdumā. Vērienīgākie starptautiskie mākslas darbi būs apskatāmi jau tuvākajos mēnešos. Proti, septembrī tiks atklāta portugāļu laikmetīgās keramikas izstāde “Kopsolī”, bet oktobrī Korejas laikmetīgās keramikas izstāde “Pašterapija”. Vēlāk Baltijas valstu laikmetīgās keramikas mākslinieku darbi izstādē “Baltic Current” būs skatāmi arī Portugāles pilsētā Aveiru.”

Foto: publicitātes

Biennāles programma tika atklāta ar vērienīgo mākslinieces Sanitas Ābelītes personālizstādi “Terra”, kura būs skatāma Rīgas Mākslas telpā. “Terra” (tulkojumā no latīņu valodas – Zeme) ir cieņas, mīlestības un uzticības apliecinājums materiālam, ar kuru māksliniece ir saistīta jau vairāk nekā divdesmit gadu. “Terra”, formās un krāsās daudzveidīgā un daudzskaitlīgā kompozīcija, veido vienotu ainavu, kur katram priekšmetam ir sava nozīme un vieta. “Veidošanas procesā domām un idejām ļauju brīvi plūst, process ir intuitīvs, un man ir tikai daļēja kontrole pār notiekošo,” savu radošo darbu raksturo māksliniece. Izstādē skatāmie darbi ir veidoti no māla, porcelāna un šamota, izmantotas dažādas apdedzināšanas tehnikas – naborigama, raku, elektriskais un gāzes dedzinājums.

Foto: publicitātes
Foto: publicitātes
Foto: publicitātes

Konkursa izstāde “Martinsona balva” šogad saņem rekordlielu pieteikumu skaitu

Šī gada Latvijas keramikas biennāles centrālais pasākums būs starptautiskā konkursa izstāde “Martinsona balva”, kuras atklāšanas un apbalvošanas ceremonija notiks 8. septembrī, plkst. 16:00, Rotko mākslas centrā, Daugavpils cietoksnī. Šogad konkursā tika pieteikti 685 darbi, pārstāvot 71 valsti, tostarp saņemti 68 pieteikumi no Latvijas māksliniekiem, kas ir līdz šim lielākais pieteikumu skaits “Martinsona balvas” konkursa izstādes vēsturē.

Turpina A. Baranovskis: “Šī gada izstādes “Martinsona balva” tēma “Nemierīgie ūdeņi” stāsta gan par mītiem, gan par mūsdienu fizikas atklājumiem. Vairumā pasaules radīšanas mītu ūdens ir elements, no kura rodas jauna dzīvība, un arī mūsdienu fizikas atklājumi liecina par to, ka dzīvības formu attīstība un ar tām saistītās ķīmiskās reakcijas ir notikušas keramikas struktūrā. Biennāle rosina arī atskatu uz šī brīža stāvokli pasaulē, kur diemžēl mēs arvien vairāk saskaramies ar ūdens resursu nepietiekamību.”

Foto: publicitātes

Biennāles ietvaros notiks vairāki pasākumi

  • 17. augustā Sanitas Ābelītes personālizstādes “Terra” un Latvijas Keramikas biennāles atklāšana Rīgas Mākslas telpā.
  • 17. augustā starptautiskā keramikas simpozija “KUR” izstādes atklāšana Rīgas Porcelāna muzejā.
  • 6. septembrī portugāļu laikmetīgās keramikas izstādes “Walking Together” atklāšana un tikšanās ar kuratoriem un māksliniekiem Rīgas Mākslas telpā.
  • 8. augustā Unas Guras un Elīnas Titānes dubultizstādes “4+3” atklāšana Galerijā 4METRI, Daugavpilī.
  • 8. septembrī Daiņa Pundura performance/instalācija ”Vizualizējot gravitāciju” atklāšana Martinsona mājas pagalmā, Daugavpilī.
  • 8. septembrī Agnes Šemberaites (Lietuva) personālizstādes atklāšana Rotko centrā, Daugavpils cietoksnī.
  • 8. septembrī starptautiskās laikmetīgās keramikas konkursa izstādes “Martinsona balva” atklāšana un apbalvošanas ceremonija Rotko centrā, Daugavpils cietoksnī.
  • 4. oktobrī Korejas laikmetīgās keramikas izstādes “Pašterapija” atklāšana Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgā.
  • 28. oktobrī Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstādes “Baltic Current” atklāšana Aveiro pilsētas muzejā, Portugālē.

Ar detalizētu pasākumu programmu var iepazīties Rotko centra mājaslapā.

Biennāli organizē Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru un izstāžu norises vietām. Biennāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Latgales Kultūras programma 2023.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu