Rokgrupas "Zveri" solists filmējies Krievijas propagandas video Donbasā

TVNET/Meduza
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņš no video

Krievijas kara propagandists Semjons Pegovs, kurš labāk pazīstams ar segvārdu "WarGonzo", pirmdien publicēja video, kurā krievu rokgrupas "Zveri" solists Romāns Biļiks tiek vadāts pa pašpasludināto Doneckas "tautas republiku", bet pēc tam  kopā ar grupas ģitāristu izpilda dziesmu "Govori". Video daudziem izraisījis vilšanos, jo Biļiks pēc 2014.gada Krievijas iebrukuma atteicās braukt uz Krimu, kā arī 2022.gadā nosodīja karu, norāda portāls "Meduza".

Pegovs apgalvo, ka mūziķi esot uzstājušies vienībai "Kaskad", kas, pēc propagandista vārdiem, nodarbojas ar Mariupoles attīrīšanu. Mēģinot ieņemt Mariupoli, Krievija pilsētu apšaudīja tik smagi, ka tajā tikpat kā nepalika ēkas, kas nebūtu cietušas. Krievija okupējusi Mariupoli kopš 2022.gada maija.

Atšķirībā no Biļika, kurš līdz šim bija publiski iestājies pret karu, "Zveri" ģitārists Germans Osipovs Donbasā pabija vēl 2022.gadā.

Krievijā vēl nesen tika atcelti "Zveri" koncerti. Bija plānots, ka šī gada 16.jūnijā "Zveri" kā galvenie mākslinieki uzstāsies koncertā Sanktpēterburgā, taču uzstāšanās tika atcelta - iespējams, saistībā ar Maskavas Valsts kultūras institūta žurnālistikas fakultātes dekāna Jurija Kota iesniegto sūdzību par Biļika ieņemto pozīciju pret karu.

Drīz pēc tam Krievijas Ģenerālprokuratūra esot tikusi mudināta izmeklēt, vai Biļiks ziedojis naudu Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, par ko Krievijā draud 20 gadu cietumsods.

Izskanēja arī aicinājums iekļaut grupas "Zveri" dalībniekus Krievijas "ārvalstu aģentu" sarakstā.

Biļika tēvs ir ukrainis, un mūziķis daļu bērnības pavadījis Doneckas apgabalā Ukrainā. Kad grupa "Zveri" 2000.gados kļuva slavena, viņš kādu laiku dzīvoja Kijivā.

2018.gadā Biļiks intervijā televīzijas kanālam "Doždj" norādīja, ka grupa pēc 2014.gada Krimā neuzstājas. "Zveri" turpināja sniegt koncertus Kijivā, kur grupa tika uzņemta pozitīvi, jo "mani nevarēja apvainot, ka esmu kaut kāda politiskā prostitūta", tolaik intervijā stāstīja Biļiks.

Biļiks iestājies pret Krievijas konstitucionālajiem grozījumiem, kas ļāva Vladimiram Putinam palikt pie varas ilgāk par diviem termiņiem, atbalstīja kinorežisoru Kirilu Serebreņņikovu un kritizēja tiesu varu Krievijā, kā arī 2022.gada februārī grupas vārdā publicēja paziņojumu, ka grupa iestājas "pret jebkādām militārām darbībām".

Tāpēc Biļika parādīšanās Krievijas propagandas video izbrīnījusi daudzus. Laikraksts "Novaja gazeta. Jevropa" pieļauj, ka uz grupas "Zveri" dalībniekiem varētu būt ticis izdarīts "psiholoģiskais spiediens".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu