Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Labdarības projektā apvienosies mākslinieki no Ukrainas un Latvijas

Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols un projekta "Ukraine. Residence of freedom" iniciatore Natālija Čizova piedalās preses konferencē, kurā informē par Latvijas un Ukrainas mākslas rezidences un labdarības projekta "Ukraine. Residence of freedom" atklāšanu.
Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols un projekta "Ukraine. Residence of freedom" iniciatore Natālija Čizova piedalās preses konferencē, kurā informē par Latvijas un Ukrainas mākslas rezidences un labdarības projekta "Ukraine. Residence of freedom" atklāšanu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Labdarības projektā "Ukraine. Residence of Freedom" ("Ukraina. Brīvības rezidence") mākslinieki no Ukrainas un Latvijas paudīs savus uzskatus par brīvību, projekta atklāšanas preses konferencē sacīja tā iniciatore Natālija Čizova.

Viņa informēja, ka ideja radusies pērn rudenī, esot netālu no Kijivas. "Es sapratu, ka karš kļūst par seju, ko mēs rādām pasaulei - par šausminošu, izkropļotu sāpju un asiņu seju. Bet Ukrainai ir arī otra puse - mūsu domas, darbības un vēlmes," sacīja Čizova un uzsvēra - iepriekš ukraiņi cīnījās par savas tautas brīvību, bet tagad - par ikviena brīvību.

Uzrunājot sanākušos, pasākuma dalībnieki vairākkārt uzsvēra, ka ir svarīgi nepierast pie notiekošā kara Ukrainā. Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (KR) pateicās ukraiņiem un sabiedrotajiem, "kas ar savu upurēšanos apliecina - demokrātija un brīvība, ja vajag, ir jāaizsargā ar ieročiem un izlejot asinis".

Savukārt Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (NA) atzīmēja, ka svarīgi ir ne tikai palīdzēt Ukrainai un ukraiņu tautai, bet arī "visā informācijas gūzmā nepazaudēt fokusu", ka Ukrainā notiek pretošanās Krievijas pastrādātajiem noziegumiem.

Labdarības projekts iecerēts kā starptautisks latviešu un ukraiņu mākslinieku sadarbības projekts, kura mērķis ir apvienot dažādu valstu māksliniekus vienotā brīvības meklējumā, kā arī atbalstīt tos, kuriem karadarbības rezultātā ir nepieciešams garīgās veselības atbalsts.

Projekta mākslas kuratore Daša Bilenko sacīja, ka mākslinieki ir vēstneši, kas parādīs notiekošo Ukrainā un to, ka "neviens nevar atņemt ukraiņiem brīvību". Tāpat viņa atzīmēja, ka rezidences īpatnība iecerēta tajā, ka interesenti aicināti vērot ne tikai pašu rezultātu, bet arī būt klātesošiem darba tapšanas procesā.

Projekts notiks līdz 29.augustam. Pēc projekta norises Rīgā tas tiks realizēts Igaunijā, Lietuvā, Somijā un citās valstīs.

Sešu dienu laikā mākslas rezidences laikā taps kultūras un mākslas procesi. Projektā piedalīsies vairāk nekā 20 Latvijas un Ukrainas mākslinieki un radošo nozaru pārstāji no desmit dažādām nozarēm - gleznotāji, aktieri, instalāciju mākslinieki, skaņu mākslinieki un komponisti, šefpavāri, horeogrāfi un citi nozaru pārstāvji.

Projekta iniciatori un autori ir Natālija Čizova, Gundega Skudriņa, Toms Veiss, Daša Bilenko un Aleksa Morozova.

Latviju projektā pārstāvēs mākslinieks Raitis Hrolovičs, dizaineris Māris Ziemiņš, māksliniece Linda Vilka, mūziķis Rick Feds, florists Valters Ozoliņš, gaismas mākslinieki "Those guys lighting", modes māksliniece Una Bērziņa, gleznotāja Signe Vanadziņa, horeogrāfe Liene Grava, aktrise Jana Herbsta un šefpavāri no restorāna "3 Pavāri".

Ukrainu projektā pārstāvēs aktrise Katerina Višņeva, mūziķis "Monoconda", mūsdienu māksliniece Daria Kalašņikova, digitālo kolāžu mākslinieks Tarass Haida, Intermediju māksliniece "Asaki", multimediju māksliniece Mila Čeprasova, abstraktā gleznotāja Jūlija Smala, daudznozaru māksliniece Alekss Verhovskaja, vizuālā māksliniece Ganna Bogačuka, šefpavārs Jurijs Kovriženko, digtitālā māksliniece Olha Lebedieva un mākslinieks "Dobrinya Ivanov".

"Ukraine. Residence of Freedom" dalībnieki piedalīsies projektā brīvprātīgi, lai ar savu darbu un radošumu paustu atbalstu Ukrainas tautai. Visi radītie darbi nonāks starptautiskā izsolē, un saziedotā nauda tiks ziedota labdarībai - psihosociālās reintegrācijas programmai karā cietušajiem valsts aizstāvjiem, kas realizēta sadarbībā ar "ziedot.lv".

Projekta noslēdzošajās dienās rezidences telpās tiks rīkotas ekskursijas gidu pavadībā, lai demonstrētu sadarbības ietvaros veiktos mākslas darbus.

Tāpat projekta ietvaros 28. un 29.augustā notiks radošās apvienības "Skudras metropole" un producentes Gundegas Skudriņas radītā gastronomiskā performance "Brīvības cena", kas taps sadarbībā ar šefpavāriem Ēriku Dreibantu, Mārtiņu Sirmo un Juriju Kovriženko.

Nepalaid garām!

Uz augšu