Izcili pianisti un viņu draugi satiksies Intas Villerušas atceres koncertā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Pianiste un pedagoģe Inta Villeruša (1943-2019)
Pianiste un pedagoģe Inta Villeruša (1943-2019) Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 22. septembrī plkst. 18:00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē izskanēs leģendārās pianistes un pedagoģes Intas Villerušas, kurai šogad apritētu 80, atcerei veltīts koncerts.

Programmu – latviešu un ārzemju komponistu kamermūziku – atskaņos virkne atzītu pianistu. Intas Villerušas klavierpavadījuma klases absolventi Lelde Paula, Inna Davidova, Madars Kalniņš, Ieva Dzērve, Agnese Egliņa, Dzintra Ērliha, Sanita Glazenburga, Ilze Ozoliņa un Kristīne Paula. Pianistu sniegumu izkrāšņos solisti un draugi – Sana Villeruša, Ilze Dzērve, Herta Hansena, Francis Gaiļus (viņš arī viens no koncerta vadītājiem), Veronika Zubairova, Ieva Parša, Krišjānis Norvelis, Kalvis Kalniņš, Artjoms Safronovs, Juris Vizbulis, Laura Bulava, Sabīne Krilova, Ēriks Kiršfelds, Guna Šnē, Tomass Ančs, Egija Sproģe un Sanita Zariņa.

Viens no koncerta vadītājiem, pianists, JVLMA profesors Aldis Liepiņš šīgada jubilāri dēvē par revolucionāri Latvijas koncertmeistaru vidū. To pasvītro arī Oresta Silabrieža savulaik žurnālā “Mūzikas Saule” rakstītais:

“Līdz ar Intu Villerušu Latvijas mūzikā 70. gados it kā atvērās jauns logs, nevis nojaucot to, kas bija tradicionāli labs, bet gan piešķirot jaunu kvalitāti kamermuzicēšanas profesionālismam.”

Inta Villeruša 2010. gadā. 
Inta Villeruša 2010. gadā. Foto: Latvijas Mūzikas informācijas centrs

Koncerts solās būt ne vien muzikāli augstvērtīgs, bet arī emocionāli piepildīts. “Inta Villeruša ir māksliniece ar ārkārtīgi izteiktu patiesības izjūtu. Mākslā tā ir neatsverama īpašība, dzīvē bieži pat traucējoša,” savu pedagoģi atminas viena no pirmajām Villerušas studentēm, gaidāmā koncerta dalībniece Lelde Paula, piebilstot:

“Patiesību, spilgtu pārdzīvojumu Inta prasīja vienmēr. Nekādas gludi iemācītas notis vai vispārējas frāzes viņu neapmierināja. Mākslinieciskā patiesība kā galvenais mērķis. Šo atziņu esmu mācījusies no Intas Villerušas un iespēju robežās centusies realizēt gan savā pedagoģiskajā darbā, gan spēlējot pati.”

Biļetes uz koncertu ir pieejamas iepriekšpārdošanā “Biļešu Paradīzē”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu