Liepājas muzejā atklās mākslinieku Eltermaņu ģimenei veltītu izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Eltermaņu ģimene pie jūras (1980. gadi)
Eltermaņu ģimene pie jūras (1980. gadi) Foto: No Lienes Eltermanes personīgā arhīva

Piektdien, 15. septembrī, plkst. 17:00 Liepājas muzeja anfilādē Kūrmājas prospektā 16/18 atklās mākslinieku Eltermaņu ģimenei veltītu izstādi “Es Tevi turpinu”, kur būs skatāmi gleznotāja Jāņa Eltermaņa (1928–1997), tekstilmākslinieces Annas Eltermanes (1929–2009), kā arī viņu meitu keramiķes Zanes Eltermanes un ādas apstrādes mākslinieces Lienes Eltermanes darbi.

Izstāde notiek mākslinieka Jāņa Eltermaņa 95. jubilejas gadā, lai godinātu mākslas garu un radošumu, kā arī, lai celtu gaismā mākslinieku Annas Eltermanes un Jāņa Eltermaņa mantojumu. Izstādes iniciatore un kuratore – māksliniece Liene Eltermane.

Gleznotājs Jānis Eltermanis (1928–1997)
Gleznotājs Jānis Eltermanis (1928–1997) Foto: www.irliepaja.lv

Viņa skaidro: “Mana ideālā ģimene ir Eltermaņu ģimene. Mūsu ģimenē atmiņā palikusi liela radoša darbošanās – gleznošana, zīmēšana, dažādu jaunu tehniku izmēģināšana, aušana, monotipija, grafikas tehnikas.

Mēs, mazi bērni, visur tikām ņemti līdz, vērojām, kā lietas notiek, uzaugām mākslas pasaulē. Tētis lielākoties gleznoja dabā. Reizēm es braucu viņam līdzi studijās. Tad es izstaigājos pa mežiem, vai arī pati gleznoju ar eļļas krāsām.

Man bija sava krāsu kaste. Šī mana gleznošana bija tikai tāda niekošanās, bet izjūtas ir dzīvas, it kā viss būtu vakar noticis, un sajūta ir, ka tētis un mamma tepat kaut kur blakus mīt, lēnītēm savā noskaņā darbojas.”

Annas Eltermanes darbs "Vecais spīķeris"
Annas Eltermanes darbs "Vecais spīķeris" Foto: www.irliepaja.lv

Anna Eltermane bija pazīstama kā tekstilmāksliniece, kura pamatā bija uzticīga klasiskajam gobelēnam. Viņas darbos vērojamas vērienīgas kompozīcijas, mirkļa pārdzīvojums, krāsu un līniju ritmi un tekstūru dažādība. Meita Liene (1960) ir ādas apstrādes māksliniece. Otras meitas, Zanes (1962) daiļradē dominē keramika un tekstils.

Liene Eltermane. "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu". (2022)
Liene Eltermane. "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu". (2022) Foto: No personīgā arhīva

Laikabiedri mākslinieku Jāni Eltermani atceras kā sabiedrisku, izpalīdzīgu, vitālu un dzīvespriecīgu cilvēku ar smalku dabas izjūtu. Arī viņa gleznas ir košas un priecīgas, nepastarpināti gleznotas dabā, neko nezaudējot no pārdzīvojuma patiesuma. Viņš galvenokārt gleznoja ainavas gadalaiku mijā ar pirmo un pēdējo sniegu reālistiski romantiskā manierē, bet tapa arī klusās dabas ar zivīm, jo mākslinieks bija arī kaislīgs makšķernieks. Gleznotājs miris 1997. gada 17. jūnijā, apbedīts Durbes kapos.

Kopīgais un no paaudzes paaudzē Eltermaņu ģimenes daiļradē ir sīkstā vajadzība strādāt un apliecināt sevi kādā no mākslas izpausmēm. Piemiņas izstādē “Es Tevi turpinu” būs aplūkojama Eltermaņu ģimenes daiļrade: Jāņa Eltermaņa gleznas, Annas Eltermanes tekstilijas, Zanes Eltermanes keramika un Lienes Eltermanes ādas māksla.

Liene Eltermane māksliniecisko izglītību guvusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā Ādas mākslinieciskās apstrādes specialitātē, turpinājusi izglītību mākslas institūtā Igaunijā. Latvijas Mākslas akadēmijā iegūts Humanitāro zinātņu maģistra grāds mākslā (2003), bet Liepājas Pedagoģijas akadēmijā – Izglītības zinātņu maģistra grāds pedagoģijā (2006). Izstādes piedalās no 1981. gada. Mākslinieku savienības biedre no 1985. gada.

Izstāde “Es Tevi turpinu” Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 būs aplūkojama līdz 2023. gada 15. oktobrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu