Stāvus bagāts ar "30 sekunžu triku"? "Spotify" komentē izskanējušās runas

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Mūzikas straumēšanas platformas “Spotify” vadītājs ir noliedzis apgalvojumus, ka lietotāji var atkārtoti klausīties savu augšupielādēto 30 sekunžu audio, lai saņemtu ikmēneša autoratlīdzību.

Finanšu pakalpojumu uzņēmuma “JP Morgan” finanšu analītiķi apgalvoja, ka platformas “Spotify” abonenti varētu nopelnīt aptuveni 1100 eiro mēnesī, atkārtoti klausoties savas augšupielādētās dziesmas 24 stundas diennaktī.

Analītiķi norādīja, ka ir iespēja manipulēt ar platformas “Spotify” autoratlīdzības maksājumu sistēmu, taču straumēšanas milža izpilddirektors Daniels Eks (Daniel Ek) apgalvo, ka platformas autoratlīdzības sistēma tā nestrādā.

Par šo teoriju pirmo reizi ziņoja laikraksts Financial Times, taču pēc tam to vietnē “Twitter” publicēja Kanādā bāzētā investīciju uzņēmuma “Accelerate” dibinātājs Džulians Klimočko (Julian Klymochko).

“Ja tā būtu taisnība, mans atskaņošanas saraksts sastāvētu tikai no "Daniela 30 sekunžu dziesmiņas" atkārtojuma!” vietnē “Twitter” atbildēja Eks.

“Taču, nopietni runājot, mūsu autoratlīdzības sistēma darbojas citādāk.”

Tiek paustas bažas, ka mākslīgā straumēšana, kad ierīces uz riņķi atkārtoti atskaņo izvēlētus skaņdarbus, traucē mūzikas nozarei. Saskaņā ar laikraksta “Financial Times” datiem uzņēmuma “JP Morgan” vadītāji spriež, ka līdz pat 10% no visiem veiktajiem atskaņojumiem ir mākslīgi.

Pagājušajā nedēļā zviedru laikraksts “Svenska Dagbladet” ziņoja, ka noziedzīgi grupējumi izmantoja platformas “Spotify” autoratlīdzības sistēmu, lai atmazgātu narkotiku darījumos iegūtu naudu. Saskaņā ar laikrakstā publicēto pētniecisko rakstu šī nelegāli iegūtā nauda tiek izmantota, lai maksātu par mākslinieku, kas saistīti ar šiem noziedzīgajiem grupējumiem, dziesmu mākslīgu straumēšanu, par ko pēc tam viņi saņem samaksu no platformas par straumējumu skaitu, tādējādi atmazgājot naudu.

Saskaņā ar platformas “Spotify” tīmekļa vietnē atrodamo informāciju, tai ir divi autoratlīdzības līmeņi, un atlīdzība māksliniekiem tiek izmaksāta reizi mēnesī, taču tas, cik daudz viņi saņem, var atšķirties.

“Pretēji tam, ko, iespējams, esat dzirdējuši, “Spotify” nemaksā māksliniekiem autoratlīdzību pēc atskaņojumu vai straumēšanas skaita daudzuma,” rakstīts tīmekļa vietnē.

“Autoratlīdzības maksājumi, ko saņem mākslinieki, var atšķirties pēc tā, kā viņu mūzika tiek straumēta vai kādas vienošanās ir noslēgtas ar izdevniecībām vai izplatītājiem.”

Mūzikas izdevniecība “Universal Music Group” un mūzikas straumēšanas platforma “Deezer” nesen paziņoja, ka kopīgi ieviesīs mūzikas straumēšanas modeli, kura mērķis ir radīt lielākas autoratlīdzības māksliniekiem – tas nozīmē, ka viņiem tiks maksāts vairāk, ja lietotāji aktīvi izvēlēsies klausīties viņu mūziku.

Tas varētu nozīmēt, ka “Spotify” un citi straumēšanas pakalpojumi, piemēram, “Apple Music”, būs spiesti pielāgot savus modeļus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Uz augšu