FOTO Prominences apmeklē Malkoviča iestudējumu "Leopoldštate" Dailes teātrī

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Pirmizrādi piedzīvo režisora Džona Malkoviča jauniestudējums “Leopoldštate”
Pirmizrādi piedzīvo režisora Džona Malkoviča jauniestudējums “Leopoldštate” Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Piektdienas, 15. septembra vakarā Dailes teātra Lielajā zālē īpaši gaidīts notikums – sezonas atklāšana ar aktiera un režisora Džona Malkoviča izrādes “Leopoldštate” pirmizrādi. Sera Toma Stoparda pavisam nesen sarakstītā luga ir viens no ievērojamākajiem un apspriestākajiem jaunāko laiku dramaturģijas darbiem.

“Leopoldštate” ir kādas ebreju ģimenes sāga, kas savijas notikumos un pārdzīvotajā, un stāsta par dzimtas izdzīvošanu cauri 20. gadsimta lielākajām cilvēces katastrofām un neprātam.

Autors drosmīgi aplūko, ko nozīmē būt citādam – svešiniekam starp svešiniekiem ne tikai paša, bet arī citu acīs. Tā uzdod jautājumus par vēsturi un cilvēcīgo – kā saglabāt savas saknes, kā nosargāt savu pašapziņu, kā izdzīvot mazai tautai laikā, kad pasaule ir sajukusi prātā.

Džons Malkovičs uzsver, ka šo lugu apvieno divas spēcīgas pretrunas: 

"Vīne 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā uzskatāma par modernās pasaules šūpuli, kur attīstījās zinātne, māksla, dizains, literatūra, ekonomika, te pulcējās gaišākie prāti, un vienlaikus šajā periodā pastāvēja viena no baisākajām un lielakajām mūsdienu pasaules traģēdijām un neaprakstāma necilvēcība. Un mums tas arvien jāņem vērā. Izrāde ir kā dzīva būtne, tā katru vakaru izdzīvo savu dzīvi un domāju, ka šis stāsts spēs uzrunāt daudzus skatītājus.”

Izrādi režisors Džons Malkovičs veidojis kopā ar saviem domu biedriem – scenogrāfu Pjēru-Fransuā Limbošu (Pierre-François Limbosch) un kostīmu mākslinieci Birgitu Huteri (Birgit Hutter), kas izrādei izveidojusi vairāk nekā 80 kostīmus.

Izrādes komponists – Timofejs Pastuhovs (Timofei Pastukhov); gaismu mākslinieks – Mārtiņš Jansons; scenogrāfa asistenti – Rūdolfs Bekičs, Sintija Jēkabsone; kostīmu mākslinieces asistente – Jurate Silakaktiņa; režisora asistente – Diāna Kaijaka; tulkojuma konsultante – Lolita Tomsone; muzikālais konsultants – Juris Vaivods. Lugu no angļu valodas tulkojusi Laila Burāne. Izrādes veidotāji izsaka pateicību par sadarbību skatuves runas konsultantei Ainai Matīsai un koncertmeistarei Ilzei Dzenītei.

Izrādē apvienots īpaši liels aktieru sastāvs: Artūrs Skrastiņš, Lidija Pupure, Kristīne Nevarauska, Vita Vārpiņa, Kārlis Arnolds Avots, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Imants Strads, Milēna Miškēviča, Toms Veličko, Anete Krasovska, Katrīna Griga, Dārta Daneviča, Indra Briķe, Lelde Dreimane, Klāvs Kristaps Košins, Madara Viļčuka, Gints Andžāns, Ģirts Ķesteris, Dainis Gaidelis, Mārtiņš Upenieks, Andris Bulis, Meinards Liepiņš, Kaspars Dumburs, Aldis Siliņš.

Tāpat izrādē piedalās BJC “Rīgas Skolēnu pils” teātra “Zīļuks” audzēkņi un citi bērnu lomu atveidotāji, kas izrādē piedalīsies divos sastāvos: Gustavs Gudris vai Emīls Juhans Bahmanis, Adriāna Rozentāle vai Hermīne Bekiča, Paula Cikota vai Emīlija Plone, Artūrs Lazdāns vai Edvards Bērziņš, Eduards Vārpiņš vai Artūrs Lazdāns, Kārlis Inka vai Edvards Pauls Glāzītis, Helēna Isajeva vai Evelīna Karele, Džastina Šteinberga vai Hermīne Bekiča, Gustavs Silnieks vai Ernests Goba.

Izrādes vadītāja – Iveta Boša, Silga Priekule, producente – Ginta Tropa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu