Degradētas vides atjaunošana – grūts uzdevums ar ilgtspējīgiem rezultātiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Degradētas vides atjaunošana (profesionālajā terminoloģijā – revitalizācija) ir sarežģīts un izaicinošs uzdevums, taču rezultāti var izvērsties iedvesmojoši gan pašiem veicējiem, gan sabiedrībai kopumā. Lai sabiedrības lietošanai atgrieztu atjaunotas teritorijas, kurās ar vēsturisko mantojumu mijas moderni, ilgtspējīgi risinājumi, Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) patlaban strādā pie vairāku degradētu vietu atjaunošanas, kuru kopējais atjaunošanas budžets pārsniedz desmit miljonus eiro.

VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova skaidro: “No ilgtspējas viedokļa labākā ēka ir neuzcelta ēka, tādēļ, atgriežot sabiedrībai degradētas teritorijas, mums ir svarīgi saglabāt un atjaunot iespējami daudz iepriekšējās apbūves. Taču šādu būvju atjaunošanas projekti ir ļoti izaicinoši, jo reālais darāmo darbu apjoms un sarežģītība atklājas tikai pēc darbu uzsākšanas, tādēļ šo projektu precīzus pabeigšanas termiņus ir ļoti grūti prognozēt.”

Foto: Publicitātes foto

Revitalizācijas projektos būtiska nozīme ir ēku iepriekšējai apsekošanai un izpētei, taču tā nekad neatklās visas problēmas, ar kurām projektētājiem un būvniekiem nākas saskarties atjaunošanas laikā. Kaut arī VNĪ izvirza augstākas ēku iepriekšējās izpētes prasības, nekā paredz tehniskās apsekošanas būvnormatīvs, tomēr būvju reālais stāvoklis atklājas tikai demontāžas un rekonstrukcijas darbu laikā. Piemēram, izpēte rāda, ka ēkai topošajā “Makerspace Riga” ir jauktie ķieģeļu un dolomīta pamati, taču realitātē izrādās, ka lielu daļu pamatu veido dolomīta mūris. Tādējādi nākas pārplānot pamatu stiprināšanas un hidroizolācijas tehnoloģiju izmantošanu, kas prasa papildu resursus un laiku.

Jaunu produktu paraugu jeb prototipēšanas darbnīcu komplekss “Riga Makerspace” tiek būvēts Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma ēkā, Aristīda Briāna ielā 13. Atbilstoši arhitektu biroja “Krasts” vīzijai projekta ietvaros tiks atjaunota Rīgas sabiedriskā telpa 1500 m2 platībā un uzceltas un atjaunotas publiskās ēkas 3600 m2 apjomā. Projekts paredz tehnikuma ēkas atjaunošanu, bēniņu stāva, pagraba grīdas, ēkas cokola daļas, jumta un terases pamatnes segmenta siltināšanu, durvju un logu nomaiņu, esošo inženierkomunikaciju pārbūvi un jaunu inženierkomunikāciju izbūvi, kā arī jaunas ēkas būvniecību.

Tieši pamatu daļa ēku atjaunošanas procesā var radīt vislielākās raizes, jo bieži vien atklājas, ka tie ir daudz vājāki, nekā secināts apsekojumu laikā, un ir jāveic būtiskas izmaiņas atjaunošanas projektos. Tāpat tipiska problēma ir veco un jauno inženiertīklu savietojamība. Taču šādos gadījumos iespējamo problēmu prognozēšanu atvieglo modernās būvju modelēšanas tehnoloģijas. Tiesa, tā kā vispārīgi atjaunojamo ēku apsekojumi un izpēte precīzi neatklāj esošo būvkonstrukciju sastāvu, tad jau saglabājamo konstrukciju noturības noteikšanai tās ir maz izmantojamas.
 

Foto: Publicitātes foto

“Interesanti, ka, strādājot ar ēkām salīdzinoši sliktā tehniskā stāvoklī, mēs varam novērtēt to, cik labi šie nekustamie īpašumi ir uzturēti iepriekš. Ja būve ir bijusi labi uzturēta, to ir vieglāk atgriezt sabiedrības izmantošanai, pat tad, ja ēka ilgstoši nav lietota. Te mēs uzskatāmi redzam regulāro tehnisko apsekojumu nozīmi, kas ļauj savlaicīgi saprast, kuras mājas daļas un sistēmas ir vairāk pakļautas degradācijai,” skaidro Jeļena Gavrilova.

Foto: Publicitātes foto

Domājot par ilgtspējīgu būvniecību, aizvien vairāk projektos VNĪ meklē iespējas otrreizējai demontēto materiālu izmantošanai. Tā, piemēram, vēsturiskajā kvartālā Miera ielā 58A top izglītības, kultūras un radošo industriju centrs “TAB FAB” ar tajā iekļauto Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālo Kino skolu un radošo industriju biznesa inkubatoru (RIBI).

Inkubatora ēkas fasādes apdarei sākotnēji bija paredzēts izmantot demontētos ķieģeļus. Izrādījās, ka tie nav pietiekami labi saglabājušies, tādēļ fasādes apdare tiek veidota no teritorijā demontēta bruģakmens. Tādējādi ne tikai tiks saglabātas vēsturiskās vides vērtības, bet arī “TAB FAB” kvartāls iegūs unikālu un pievilcīgu vizuālo identitāti.

Foto: Publicitātes foto

Turpina arhitektu biroja “NRJA” vadītājs, arhitekts Uldis Lukševics: “Ņemot vērā daudzos “nezināmos”, kuri atklājas, pārbūvējot vēsturiskas ēkas, procesam jāpieiet radoši, maksimāli izmantojot esošos materiālus, eksponējot iepriekš slēptās faktūras, kā arī pielietojot tos netradicionālā veidā. Eksponētais padomju laiku silikātķieģeļu mūris un pārseguma dzelzsbetona paneļi Kino skolas iekštelpās ir sava laikmeta liecinieki un spēj vizuāli izstāstīt vēsturiskās pārmantojamības stāstu. Cits stāsts ir RIBI ēkai, kura iegūst betona bruģakmens fasādi no pārbūvējamā blakus ceļa. Papildinot vēsturisko struktūru ar neslēptām šodienas konstrukcijām, tiek paspilgtinātas un izceltas abu kvalitātes.”

Foto: Publicitātes foto

Bijušajā Tabakas fabrikas kvartālā ir saglabājusies vēsturiskā industriālā vide, vecās ēkas ir valsts nozīmes piemineklis, taču vienlaikus šī teritorija pirms laika tika vērtēta kā viena no degradētākajām Rīgas apkaimēm. Kvartāla atdzīvināšanā un atgriešanā sabiedrībai tiek ieguldīts apjomīgs darbs vairāku gadu garumā.

Šobrīd Nacionālās filmu skolas filmēšanas paviljonā ir pabeigta dzelzsbetona sienu betonēšana un metāla konstrukciju montāža. Arī topošajā Nacionālās filmu skolas ēkā jau ir veikta virkne darbu pie būvkonstrukciju sakārtošanas, ir uzsākta iekšējo starpsienu mūrēšana, turpinās darbi pagrabā, pie fasādes apdares un logu montāžas. Uzsākta ārējo inženiertīklu izbūve, tuvākajā laikā tiks uzsākta arī siltumapgādes tīkla izbūve.

Foto: Publicitātes foto

Līdzīgi kā “TAB FAB”, arī prototipēšanas darbnīcu komplekss “Riga Makerspace” ir skaidrs piemērs tam, kā degradētas teritorijas pārtop radošās, izglītojošās un inovatīvās vietās. Sešas modernās jaunu paraugu izgatavošanas jeb prototipēšanas darbnīcas, kas atradīsies bijušajā Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma ēkā, palīdzēs apgūt praktiskas iemaņas Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas un Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem.

Foto: Publicitātes foto

Projektā paveikto darbu saraksts ir iespaidīgs, un tas ietver dažādas inženiertīklu izbūves un būvniecības darbības, kuru mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu un modernu infrastruktūru. Šajā projektā demontētie ķieģeļi tiek izmantoti piemūrējumiem atsevišķās vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu