Forumā "Kultūra. Industrija. Tehnoloģija" diskutēs par jaunrades un zinātnes sinerģiju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

9. un 10. oktobrī pēc trīs gadu pārtraukuma norisināsies forums “Kultūra. Industrija. Tehnoloģija”. Atzīmējot pasākuma piekto gadadienu, foruma galvenā tēma ir "Mūsdienu kultūras un tehnoloģiju sinerģija – kā neapmaldīties ceļā uz labu rezultātu”, bet galvenais viesis būs pasaulē atzītais Losandželosā dzīvojošais zviedru izcelsmes skatuves un gaismu dizainers Tobiass Rīlanders (Tobias Rylander).

Forums “Kultūra. Industrija. Tehnoloģija” ir ikgadējs radošo industriju pasākums, kura mērķis ir veidot atvērtu telpu, kur nozares pārstāvji var brīvi dalīties savās perspektīvās. Tā misija ir veicināt domu apmaiņu industrijas pārstāvju vidū, tādējādi veicinot nozares profesionalitāti un vienotu virzienu nozares mērķiem. Foruma idejas autori un organizatori ir gaismu dizaina un skatuves tehnoloģiju izstrādātāji un ražotāji “Kompānija NA”.

Šogad forums norisināsies divās daļās – 9. un 10. oktobrī. Pasākuma pirmo dienu 9. oktobrī atklās īpašais viesis no Losandželosas – skatuves, gaismu un konceptuālais dizaineris – Tobiass Rīlanders (Tobias Rylander). Tobiass ir strādājis ar tādiem māksliniekiem kā "The XX", Lykke Li, Fever Ray, Marks Ronsons, FKA Twigs, "Of Monster and Men" un "The 1975", radot mūziķu skatuves gaismas dizainu.

Tobiass ir gatavojis arī gaismas dizainu šobrīd notiekošajai pasaulslavenās dziedātājas Beyonce tūrei “Rennaisance Tour” un bija viens no gaismas dizaina autoriem 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājas Lorīnas (Loreen) priekšnesumam - dziesmai “Tattoo”. Dizaineris pavisam nesen paplašināja savu darbību, iesaistoties modes pasaulē, kur viņš projektē skates un notikumus tādiem zīmoliem kā Balenciaga un Calvin Klein. Ne mazāk būtisks ir fakts, ka savā darbā zviedru mākslinieks izmanto arī Latvijas inženieru radītās gaismas tehnoloģijas.

Pasākumu turpinās divas paneļdiskusijas:

Perpetuum Mobile: tradīcijas vai tehnoloģijas?

Koru lielkoncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš” Mežaparka Lielajā estrādē  XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku laikā
Koru lielkoncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš” Mežaparka Lielajā estrādē  XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku laikā Foto: Jānis Škapars /TVNET GRUPA

Diskusijas centrā XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki, kas motivē līdzdarboties kultūras mantojuma saglabāšanā un tradīciju pārmantošanā, vienlaicīgi gūstot arī emocionālu un estētisku pieredzi. Šis notikums ir atstājis industrijā vairākus atvērtus jautājumus. Kā apvienot tradīcijas ar inovatīvām tehnoloģijām, vienlaikus nezaudējot tradicionālās vērtības, izaicinot mūsdienu cilvēka uztveri, lai radītu nākamo paaudžu skatījumu? Saruna par svētku organizatorisko, māksliniecisko, saturisko kvalitāti, kā arī par to ilgtspēju nākotnē.

Diskusijā piedalās: Dziesmu un deju svētku virsdiriģente Aira Birziņa, deju virsvadītājs Jānis Purviņš, režisors Juris Jonelis, arhitekts un scenogrāfs Austris Mailītis, producente Diāna Čivle.

Diskusijas moderators – Ojārs Rubenis.

Quo vadis - iz'Dzīves FIZIKA

Foto: Shutterstock

Šajā diskusijā tiks risināts jautājums: "Kā industrija risina izaicinājumus, ko nes tehnoloģiju attīstība un mainīgās sabiedrības vajadzības?" Vai kultūras industrija spēj izsekot tehnoloģiju attīstībai un “nepazust tulkojumā”? Radošā matemātika, mākslīgais intelekts, kolektīvā prāta programmēšana būs pieturpunkti sarunās par eksakto zinātņu pielietojumu radošajās industrijās.

Diskusijā piedalās: Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna, uzņēmējs Normunds Bergs, scenogrāfs un režisors Reinis Suhanovs, Story Hub līdzdibinātāja un radošā producente Elizabete Palasiosa, Dizaina studijas H2E vadošā dizainere Ingūna Elere.

Diskusijas moderators – Ģirts Ozoliņš.

Foruma otrā diena atvēlēta vairākām industrijas tehniskām meistarklasēm: “Krāsu psiholoģija caur skatītāju uztveres prizmu”, ”Kreatīvā gaismu animācija un gaismu iekārtu efekti”, “Live video mixing” un “Tīklu sistēmu optimizācija un konfigurēšana”, ko vadīs eksperti un pasaules vadošo tehnoloģiju zīmolu pārstāvji.

Rīgas Tehniskās universitātes Elektronikas un telekomunikācijas fakultātes pētnieku un uzņēmuma "Erica Synths" radītais analogais sintezators "SYNTRX"
Rīgas Tehniskās universitātes Elektronikas un telekomunikācijas fakultātes pētnieku un uzņēmuma "Erica Synths" radītais analogais sintezators "SYNTRX" Foto: Rīgas Tehniskā universitāte

Visa foruma laikā būs iespēja apmeklēt Latvijas un starptautisko tehnoloģiju zīmolu ekspozīciju, iepazīties ar to jaunāko produkciju un konsultēties ar uzņēmumu pārstāvjiem. Ekspozīcijā tiks pārstāvēti šādi zīmoli: Electronic Theater Controls, Ayrton, Diguise, Kompānija NA, Erica Synths, GameChanger Audio, Catchbox, Hackmotion.

Forums “Kultūra. Industrija. Tehnoloģija” norisināsies 9. un 10. oktobrī Mežaparka Lielās estrādes “Kokaru zālē”. Dalība forumā, iepriekš reģistrējoties, ir bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu