NOSKATIES Dailes teātrī sākta Lielās zāles skatuves grīdas nomaiņa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Oksana Džadana/F64

Pateicoties koksnes nozares uzņēmuma “Stiga RM” līdzfinansējumam un atbalstam, Dailes teātrī ir sākta Lielās zāles skatuves grīdas pakāpeniska nomaiņa. Tagadējā skatuves grīda savu mūžu ir godam nokalpojusi, vairāku desmitu gadu laikā uz tās tapusi Dailes teātra vēsture, atstājot savu nospiedumu skatuves dēļos, kas nu jau ir nolietojušies un maināmi.

Uz šīs skatuves no 2011. līdz 2023. gadam spēlēti tādi spoži Dailes teātra darbi kā “Finita la comedia!”, “Oņegins”, “M. Butterfly”, “Izraidītie”, “Frankenšteins”, “Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu”, “Laulības dzīves ainas”, “Bannija Manro nāve”, “Art”, “Elpa”, “Ārsts”, “Smiļģis”, “Degunradži”, “Rotkho” un daudzi citi skatītāju, kritiķu novērtēti un nu jau pat leģendāri iestudējumi.

Pirmo vecās grīdas fragmentu simboliski demontēt tika uzticēts diviem Dailes teātra aktieriem – Jurim Bartkevičam un Artim Robežniekam. Viņu demontētais Dailes teātra Lielās zāles skatuves grīdas fragments šobrīd simboliski ir uzstādīts teātra foajē, sniedzot iespēju ikvienam teātra apmeklētājam pašam uzkāpt uz šiem vēsturiskajiem skatuves dēļiem un, iespējams, sajust daļu no tajos atstātajām emocijām. Pirmie skatuves grīdas nomaiņas darbi tika sākti pirms sezonas lielā notikuma – režisora Džona Malkoviča jauniestudējuma “Leopoldštate” pirmizrādes. Tālāk skatuve tiks mainīta vairākos posmos, lai netraucētu izrādēm un mēģinājumu procesam, un jau nākamā teātra sezona tiks spēlēta uz jaunas skatuves.

Dailes teātra direktors Juris Žagars ar sadarbības partneriem no uzņēmuma "Stiga RM"
Dailes teātra direktors Juris Žagars ar sadarbības partneriem no uzņēmuma "Stiga RM" Foto: Publicitātes foto

Dailes teātra direktors Juris Žagars uzsver: “Skatuves dēļi ir kas vairāk nekā koks. Tie gadu laikā ir burtiski piesūkušies ar aktieru atstātajām emocijām un izrāžu enerģiju, un to nomaiņai ir arī simboliska nozīme. Ir lieliski, ka Latvijā ir spēcīgs pašmāju uzņēmums “Stiga RM”, kas izvēlējies atbalstīt mūs ar tik būtisku ieguldījumu, un darbi jau uzsākti.”

Uzņēmuma “Stiga RM” sadarbības un atbalsta projektu koordinatore Anna Ramoliņa apliecina: “Esam lepni būt līdzās šajā vēsturiskajā brīdī un atbalstīt teātra ēkas atjaunošanu, nodrošinot izcilu pašmāju koksni skatuves nomaiņai uz jaunu. Ticam, ka jaunā skatuve piedzīvos tikpat garu un slavenu dzīvi kā tās priekštece, sniedzot pievienoto vērtību Latvijas teātra mākslas zelta fondam.”

Foto: Publicitātes foto

Tukuma uzņēmums “Stiga RM” ir viens no Latvijas vadošajiem koksnes nozares uzņēmumiem ar teju 20 gadu vēsturi. Uzņēmums Latvijā iegūto koksni pārstrādā produktos ar augstu pievienoto vērtību un rada mūsdienīgus, ilgtspējīgus un vērtīgus materiālus. “Stiga RM” ražotnē Kuldīgā tiek ražots bērza saplāksnis, savukārt Tukumā top jauna koksnes ēveļskaidu akustisko plātņu (WWCB) ražotne. Savos īpašumos vairāk nekā 10 100 hektāru platībā uzņēmums veic pilnu meža apsaimniekošanas ciklu, balstoties uz ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas principiem. Tāpat uzņēmums nodrošina apaļkoku pārvadājumus ar lielāko kokvedēju autoparku Baltijas un Skandināvijas valstīs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu