Rūdolfa Blaumaņa un Edvarta Virzas motīvi poļu vēstures kinogleznā "Lauku ļaudis" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Lielākajā kino notikumā Latvijā, Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (RIGA IFF), no 12. līdz 22. oktobrim jau desmito gadu būs skatāma plaša spožāko kino sezonas atradumu programma. Šogad tiks izrādīta arī unikāla režisoru Dorotas Kobielas Velšmanes un Hjū Velšmana pilnmetrāžas animācijas filma “Lauku ļaudis” (The Peasants, 2023), kas ar eļļas gleznojumu atdzīvināšanu uz ekrāna atklāj teju simts gadus senu mīlasstāstu un tā laika Polijas lauku dzīves ikdienu.

Animācijas režisori Kobiela Velšmane un Hjū Velšmans pirms vairākiem gadiem īstenoja ambiciozu eļļas gleznu animācijas projektu – iesaistot 115 māksliniekus, kas kopā uzgleznoja 65 000 kadru, tapa ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars” nominētā animācijas pilnmetrāžas filma “Mīlošais Vinsents” (Loving Vincent, 2017) par mākslinieku Vinsentu van Gogu.

Arī režisoru jaunākais kopdarbs, RIGA IFF Pilnmetrāžas filmu konkursā iekļautā animācija “Lauku ļaudis”, veidots, turpinot strādāt šajā pašā tehnikā – procesā, kas imitē rotoskopijas tehniku, filmējumiem tiekot atveidotiem meistarīgos, gleznotos kadros un animācijas rindās.

Foto: Publicitātes foto

Vairāk nekā gada garumā, strādājot kopā ar māksliniekiem no Polijas, Serbijas un Ukrainas, tapuši teju 40 tūkstoši eļļas gleznu, bet par to stila galveno iedvesmas avotu kalpojusi poļu reālisma un impresionisma mākslinieku daiļrade.

Pārlaicīgās, gleznieciskās teiksmas par cilvēka postošo un dziedējošo iedabu laika, dabas un uzskatu griežos pamatā ir 1924. gadā Nobela prēmiju saņēmušā poļu literāta Vladislava Reimonta romāns, kas rod radniecīgus motīvus ar latviešu Blaumaņa un Virzas daiļradi. Tetraloģijā “Zemnieki”, kas oriģinālvalodā publicēta laika posmā no 1904. līdz 1907. gadam, autors atsedz dzīvi Polijas zemnieku sētā.

Foto: Publicitātes foto

Vietējo Lipces ļaužu dzīve ir pakārtota ražai un dabas vēlībai, ciemata dzīve – likumiem un paražām. Aizliegtās mīlestības stāsta centrā ir jaunā zemniece Jagna, kuras nākotni diktē ģimene. Viņa ir spiesta kļūt par sievu turīgajam Macejam, lai gan viņas sirds pieder precinieka dēlam Antekam. Četru gadalaiku maiņu Reimonts prasmīgi izmanto ne tikai kā ikdienas rūpju fonu, bet arī cilvēku dzīves un attiecību analoģiju.

Foto: Publicitātes foto

Biļetes uz “Lauku ļaužu” seansiem 20. oktobrī plkst. 18:00 kinoteātrī “Splendid Palace” Mazajā zālē un 22. oktobrī plkst. 19:00 kinoteātrī “Forum Cinemas” 2. auditorijā var iegādāties festivāla mājaslapā un “Biļešu servisa” tirdzniecības vietās. Tāpat festivālā gaidāms īpašs senioriem veltīts filmas seanss 17. oktobrī plkst. 13:00, kura biļetes cena ir īpaši demokrātiska (pirms ieejas uzrādot derīgu pensionāra apliecību).

Foto: Publicitātes foto

No 12. līdz 22. oktobrim, atzīmējot festivāla desmitgadi, RIGA IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros “Splendid Palace” un “Forum Cinemas” Rīgā un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

Foto: Publicitātes foto

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu