Kā latvieši Amerikā teātri spēlēja. Sanfrancisko amatierteātru vēsture

Taira Zoldnere
, Sanfrancisko Jaunā teātra aktrise, Latviesi.com vēstniece ASV
CopyDraugiem X Whatsapp
Ulda Siliņa “Vēstules no dzimtenes” (1988), ZKB Dramatiskā kopa. No kreisās puses 1. rindā: A.Simsone, E.Adītājs, I.Osīte (režisore), E.Dūcis, G.Simsone. 2. rindā: A.Osītis, D.Turaids, A.Savelis, S.Reine, H.Gulbe, V.Dūce, E.Elstiņš
Ulda Siliņa “Vēstules no dzimtenes” (1988), ZKB Dramatiskā kopa. No kreisās puses 1. rindā: A.Simsone, E.Adītājs, I.Osīte (režisore), E.Dūcis, G.Simsone. 2. rindā: A.Osītis, D.Turaids, A.Savelis, S.Reine, H.Gulbe, V.Dūce, E.Elstiņš Foto: Publicitātes foto

Latvieši ir teātra mīļotāji – par to liecina gan pārpildītās izrādes Latvijas profesionālajos teātros, gan apbrīnojami lielais amatieru teātru skaits Latvijas reģionos, kur teju katrā ciemā savs amatieru teātris. Vēlme skatīt un arī spēlēt teātra izrādes tik dziļi iesakņojusies mūsu kultūrā, ka arī ārpus Latvijas latvieši sanāk kopā un spēlē teātri – sev un skatītājiem par prieku.

Sanfrancisko, ASV no 26. līdz 29. oktobrim notiks 9. diasporas amatierteātru festivāls “Laipa 2023”. Tieši šī pilsēta atzīstama par latviešu teātra galvaspilsētu Amerikā. Kādēļ tā, ieskatīsimies vēstures liecībās.

Sanfrancisko latviešu teātru gaitas seko trim lielākajiem latviešu emigrācijas viļņiem – pēc 1905. gada revolūcijas sakāves, pēc Otrā pasaules kara 20. gadsimta piecdesmitajos gados un pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 20. gs. un 21. gs. mijā. Katrs no šiem emigrācijas viļņiem Sanfrancisko apkārtnē dzīvojošajiem latviešiem atnesa jaunus cilvēkus, jaunas radošās idejas un arī jaunas teātra trupas.

Jau 19. gadsimta beigās Ziemeļkalifornijā izveidojās latviešu sabiedrība un 1897. gadā tika nodibināta biedrība “Latonra”, kas esot arī rīkojusi teātra izrādes, tomēr tuvāku ziņu par teātra spēlēšanu tolaik nav.

Par latviešu teātra tradīcijas aizsākumu Sanfrancisko varam runāt, sākot ar 1914. gadu, kad Amerikas latviešu sociālistu strādnieku federācijas Sanfrancisko sekcija uzveda tulkotu lugu “Viņa jubileja – glezna iz rokpeļņu dzīves vienā cēlienā”. Pēc profesora Jāņa Andreja Burtnieka iniciatīvas, kurš tolaik studēja Bērklija universitātē, 1916. gadā tika nodibināts Sanfrancisko dramatiskais pulciņš, un tā paša gada 24. decembrī tika uzvesta Rūdolfa Blaumaņa luga “Ugunī”.

Par šo uzvedumu publicēta plaša recenzija žurnāla “Prometejs” 1917. gada pirmajā numurā, kur arī minēts, ka jau pirms “Ugunī”, tika izrādīta Rīksteskoka (Jēkaba Bērziņa) joku luga “Mantinieki”. Divdesmitajos gados Sanfrancisko nodibinājās Latviešu biedrība, un tās paspārnē aktīvi darbojās arī teātra pulciņš, uzvedot vairākas lugas gadā. Tomēr ar laiku “veclatviešu” skaits samazinājās un arī sabiedriskās aktivitātes izsīka.

Sanfrancisko teātru dzīve ar jaunu enerģiju atsākās 20. gadsimta 50. gados, kad ASV, tajā skaitā, Kalifornijā ieradās lielais Otrā Pasaules kara latviešu bēgļu vilnis. Tas veidoja jaunu, rosīgu sabiedrību, kas cieši turējās kopā ar sākotnējo cerību kādreiz atkal atgriezties dzimtenē.

Mārtiņa Zīverta “Divkauja” (1958), ZKLB Dramatiskā kopa. No kreisās 1. rindā: Brigita Siliņa, Dzintra Opse, 2. rindā: Laimonis Siliņš, Uldis Ramāns, Valda Ķeniņa, Gvido Augusts.
Mārtiņa Zīverta “Divkauja” (1958), ZKLB Dramatiskā kopa. No kreisās 1. rindā: Brigita Siliņa, Dzintra Opse, 2. rindā: Laimonis Siliņš, Uldis Ramāns, Valda Ķeniņa, Gvido Augusts. Foto: Arhīva foto/Pēteris Slavinskis 

Pārceļotāju vidū bija arī daži bijušie latviešu teātru darbinieki un entuziasti: Jelgavas teātra aktieris Ādolfs Stabulis, Nacionālā teātra aktrises Zelma Skujiņa un Zenta Jēkabsone. 1951. gadā tika nodibināta Latviešu apvienība Ouklandē (vēlāk tā pārtapa par Ziemeļkalifornijas latviešu biedrību – ZKLB) ar aktīvu Dramatisko kopu. Kopā darbojās ap trīsdesmit cilvēku liels teātra spēles entuziastu pulciņš.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu