Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma Korejas mūsdienu keramikas izstāde “Pašterapija”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ju Uidžongs. "Ego II"
Ju Uidžongs. "Ego II" Foto: Publicitātes foto

No 5. oktobra līdz 14. janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā pirmo reizi būs skatāma mūsdienu keramikas izstāde “Pašterapija”, kura atceļojusi no tālās Korejas. Ekspozīcija tiek organizēta Latvijas Keramikas biennāles ietvaros, interpretējot vēsturisko mantojumu caur jaunrades risinājumiem un sniedzot vēl nebijušu iespēju apmeklētājiem atklāt senās Korejas keramikas mākslas tradīcijas.

Izstādē būs apskatāmi vairāk nekā 50 Korejas laikmetīgās keramikas mākslinieku darbi. Kā stāsta viens no tās kuratoriem Aivars Baranovskis, sadarbība starp Latvijas Laikmetīgās keramikas centru un Kjongi Laikmetīgās keramikas mākslas muzeju Korejā sākās 2021. gadā, kad radās ideja par iespējamiem izstāžu apmaiņas projektiem.

Hana Egju. "Maršs"
Hana Egju. "Maršs" Foto: Publicitātes foto

“Turpinot sadarbību, Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs ar prieku Latvijā uzņem Korejas keramikas mākslas izstādi “Pašterapija”. Šī izstāde ir materializēts stāsts par Korejas laikmetīgās keramikas tapšanu jeb “pašizaugsmi”, nesaraujot saiknes ar tradīcijām un smeļot no pagātnes vērtīgāko – to, kas spēj stāvēt pāri laikam, stiprinot tagadnes un nākotnes kultūru,” pauž Baranovskis.

Peka Džina. Bez nosaukuma
Peka Džina. Bez nosaukuma Foto: Publicitātes foto

Izstādē piedalīsies 16 mākslinieki, to vidū Pe Sedžins (Bae Sejin), Peka Džina (Baek Jin), Hana Egju (Hahn Aikyu) un citi.

Džongs Kvans (Jeong Kwan), Kims Džonboms (Kim Jeongbum), Kima Džonoka (Kim Jungok), Kima Ikjona (Kim Yikyung), Li Donha (Lee Dongha), Li Ninho (Lee Neungho), Oh Hjandžons (Oh Hyangjong), Oh Džesons (Oh Jeisung), Parks Džondžins (Park Jongjin), Ri Sudžons (Ree Soojong), Jo Pjonuks (Yeo Byonguk), Ju Idžons (Yoo Euijeong) un Juns Džonhuns (Yoon Junghoon).

Džongs Kvans. "What To Value No.9"
Džongs Kvans. "What To Value No.9" Foto: Publicitātes foto

Izstādes kuratore Lidži Čoja atklāj, ka visu sešpadsmit izstādē pārstāvēto keramiķu darbi ir satriecoši, parādot, cik dinamiska un dažāda ir Korejas kultūra, un, kā tradicionālas zināšanas un prakses caurvij jaunu izpratņu meklējumi.

Jungs Džunghuns. "Burnished Carbon Trap Series" 
Jungs Džunghuns. "Burnished Carbon Trap Series" Foto: Publicitātes foto

“Šī izstāde neizvirza mērķi pilnībā izgaismot sešpadsmit Korejas keramiķu jaunrades procesus, nedz arī mēģina izglītot par viņu mākslinieciskajām pasaulēm. Šie autori pārstāv sešpadsmit atšķirīgas šķautnes Korejas keramikas mākslā un iemieso sešpadsmit jaunrades prakses gadījuma pētījumus, kas mudina mūs visus tiekties uz augšu un pārvarēt šķēršļus. Ceru, šie piemēri kalpos par sava veida navigācijas karti, kas palīdzēs mums katram pārskatīt savus priekšstatus un pieredzes, atklāt jaunus izaugsmes ceļus un neapmaldīties savā iekšējā pasaulē,”

norāda Lidži Čoja.

Ri Sudžongs. Vāze ar dzelzsbrūnu zīmējumu. 
Ri Sudžongs. Vāze ar dzelzsbrūnu zīmējumu. Foto: Publicitātes foto

“Latvijas Keramikas biennāle jau ceturto reizi pulcē izcilus pasaules keramiķus, padarot Latviju par starptautiski nozīmīgu keramikas mākslas norišu vietu. Korejiešu keramika ir viena no estētiskākajām un visaugstāk novērtētajām pasaulē. Gadsimtiem ilgi Korejas keramiķi ir pilnveidojuši savu amatu, lai radītu izsmalcinātus darbus, tie ir ne tikai vizuāli fascinējoši, bet arī dziļi iesakņojušies Korejas kultūrā un vēsturē, “ iepazīstina kurators Valentīns Petjko.

Kims Džonboums. "Sargs"
Kims Džonboums. "Sargs" Foto: Publicitātes foto

Par izstādes norisi pārdomās dalās arī Korejas Republikas vēstnieks Latvijā Donggju Li: “Biennāles tēma "Nemierīgie ūdeņi" nozīmē radošas aktivitātes, kas pārvar grūtības un rada inovatīvāku un attīstītāku kultūras mantojumu. Koreja un Latvija ir pārvarējušas daudzas vēsturiskas grūtības, tāpēc uzskatu, ka mākslā ir iespējami arvien jauni radoši mēģinājumi. Ceram, ka izstāde rosinās abu valstu mākslinieku pieredzes apmaiņu un iedzīvotāju mobilitāti.”

Ju Uidžongs. "Ego II"
Ju Uidžongs. "Ego II" Foto: Publicitātes foto

Izstādes kuratoru vidū ir Lidži Čoja (Leeji Choi) no Korejas, pārstāvot Kjongi Laikmetīgās keramikas mākslas muzeju un Valentīns Petjko un Aivars Baranovskis, pārstāvot Latvijas Laikmetīgās keramikas centru un Rotko muzeju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu