FOTO Nacionālais teātris godina izcilo aktieri Uldi Dumpi 80 gadu jubilejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Lai godinātu izcilo teātra un kino aktieri Uldi Dumpi viņa 80 gadu jubilejā, Latvijas Nacionālais teātris otrdien, 3. oktobrī sarūpēja īpašu svētku pasākumu ar jubilāra sagaidīšanu pie teātra ēkas un suminājuma vārdiem Lielajā zālē. 

Režisors Edmunds Freibergs, kurš aktiera godināšanas reizē kopīgi ar režisori un aktrisi Ināru Slucku bija sagatavojis teatrālu un kinematogrāfisku sveicienu, par savu kolēģi reiz rakstījis šādu vērtējumu: “Uldis biežāk tēlojis raksturlomas. Tās vienmēr bijušas apbrīnojami precīzas, ar brīnišķīgu humora izjūtu – unikālu, smalku. Aktieris burtiski spīd šā tipa lomās, lai atceramies kaut vai viņa Ābramu (Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienas Silmačos”), kolhoza priekšsēdētāju Broņislavu Timrānu (Paula Putniņa “Ar būdu uz baznīcu”) vai dzērāju Vilhelmu (Paula Putniņa “Pasaulīt, tu ļaužu ēka”). Uldis ir talants, kas veidojas un attīstās, nemitīgi bagātinās un nenodilst.”

Uldis Dumpis Nacionālajā teātrī strādā kopš 1965. gada, šobrīd viņš ir teātra ārštata aktieris. Nospēlējis vairāk nekā 150 lomu uz skatuves un Teātra zinātniece Lilija Dzene viņam veltījusi šādus vārdus:

“Uldis Dumpis nav spēlējis ne naivus zēnus, ne mīlētājus jaunekļus. Viņš mākslā tūlīt ienāca kā vīrietis. Kā vīrs, uz kuru var paļauties, kā aktieris, kas nerunā par radošajām mokām. Sociālais varonis – godīgs, gudrs, arī diplomātiski viltīgs, reizēm ar sāpīgām plaisām raksturā, bet vienmēr nozīmīgs savam laikam. Uz tādām personībām kā Uldis Dumpis vēl turas šī ētiski grūstošā pasaule.”

2002. gadā aktieris kļūst par IV pakāpes Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku.

Aktierim izteiktā atzinība Latvijas teātru apbalvojumā “Spēlmaņu nakts”:

2015. gads. "Spēlmaņu nakts" balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

2012. gads. Nominācija Gada aktieris otrā plāna lomā par Doktora lomu izradē "Voiceks".

2011. gads. Nominācija Gada aktieris par Ontona lomu izrada "Latgola.lv".

2003. gads. Galvenā balva nominācijā Gada aktieris par Vilhelma Putna lomu izrādē "Dzelzszāle" un Jusova lomu izrādē "Ienesīga vieta”.

2002. gads. Nominācija Gada aktieris par Lennarta lomu izrādē "Un rīt būs atkal jauna diena” un Aigara lomu izrādē "Vinš taču ir muļķis”.

1994. gads. Nominācija Gada aktieris otrā plāna lomā par Sporuma lomu izrādē "Labais eņģelis", Fackes lomu izrādē "Lielais loms" un Kardināla Rišeljē lomu izrādē "Tris musketieri".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu