Ķermeņa skaņa. Festivāls “Skaņu mežs” iepazīstina ar savu viesi Danielu Blumbergu

Aiga Leitholde speciāli TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Mixcloud

No 6. līdz 8. oktobrim Rīgā, kultūrvietā "Hanzas perons" notiks festivāls "Skaņu mežs", klausītājiem piedāvājot iegūt žanriski daudzveidīgu avangarda un laikmetīgās mūzikas pieredzi. Sestdien, 7. oktobrī, festivālā ar albuma "GUT" programmu uzstāsies arī angļu mūziķis Daniels Blumbergs (Daniel Blumberg), kurš dziesminieku mūzikas tradīcijai piešķir jaunu, ķermeniskāku dimensiju.

Daniels Blumbergs ir improvizētās mūzikas mākslinieks, tādēļ albums "GUT" arī viņam pašam ir atkāpe no ierastā. To veido sešas skanīgas dziesmas, kuras tiek papildinātas ar pēkšņām ritma sadaļām un eksperimentālu pieeju skaņu veidošanai.

Pats mūziķis savu veikumu komentē šādi: "Albums tapa laikā, kas man pašam dzīvē bija fiziski ekstrēms, un šo pieredzi es vēlējos projicēt arī mūzikā. Albumu saredzu kā vienotu skaņdarbu, kuru veido sešas daļas jeb dziesmas. Vokāla partija ierakstīta vienā reizē, bez papildu mēģinājumiem. Pēc tam pievienoju dažādus instrumentus, jo visus ieraksta laikā vienlaicīgi nevarēju spēlēt..."

Koncertā festivālā "Skaņu mežs" 30 minūšu garais albums izskanēs ar basa harmonikas un Daniela vokāla starpniecību, iespējams, komplektācijai tiks piesaistītas arī bungas, kuras mūziķis vada attālināti. Viņš saka: "Atskaņot "GUT" dzīvē būs interesanti man pašam, jo ierasti mani koncerti ir improvizētā mūzika, kurā dažkārt ir atsauces uz konkrētām dziesmām. Savukārt šoreiz tas būs konkrētu dziesmu kopums."

Daļa no ikdienas rutīnas Blumbergam ir arī zīmēšana, kurā viņš kā grafītu izmanto sudrabu: "Zīmēšana ar sudrabu ir sena tehnika, kurai ir skaists galarezultāts, jo zīmēšanas procesā, sudrabam saskaroties ar gaisu, notiek oksidēšanās. Es vienkārši zīmēju – līdzīgi pieeju arī improvizētās mūzikas radīšanai. Man ir tūkstošiem zīmējumu. Dažreiz tos var apskatīt kādā izstādē, bet lielākoties tie glabājas speciāli iekārtotās mapēs."

Šobrīd Blumbergs rada skaņu ceļu Breidija Korbeta (Brady Corbet) filmai "The Brutalist", kur lomas atveidos tādi aktieri kā Adrians Brodijs un Felisita Džounsa. "Es 11 mēnešus būšu pavadījis, intensīvi strādājot pie filmas skaņu celiņa, kamēr vienu zīmējumu es varu pabeigt 10 sekundēs. Man patīk strādāt šādās atšķirīgos lielumos. Protams, rakstot mūziku filmai, es strādāju režisora vadībā, sadarbojoties ar citiem mūziķiem, kamēr zīmējumus radu es pats. Rakstot mūziku filmai, komponēšanas process notiek paralēli filmēšanai, lai tā būtu pēc iespējas plūstošāka – šeit sava specifika ir arī laika mērvienībai, kamēr improvizētajā mūzikā pats varu noteikt, cik ilgi kaut kas turpināsies," stāsta Daniels.

Jautāts, ko viņš, esot multidisciplinārs mākslinieks, labprāt atklātu latviešu klausītājiem, Daniels atbild: "Es patiesībā esmu latvietis, mana ģimene nāk no Latvijas. Viņi Rīgu pameta, pirms vēl sākās Pirmais pasaules karš. Es pats Rīgā nokļuvu pirms diviem gadiem, kad ar duetu “GUO” uzstājos "Skaņu mežā". Togad vēl bija pandēmijas laiks, es Rīgā būtu palicis ilgāk, un arī šogad tas nesanāks, jo šobrīd ieplānots intensīvs darbs studijā. Katrā ziņā man ir ļoti labs priekšstats par Latvijas galvaspilsētu un arī par šo festivālu."

Festivāla “Skaņu mežs” programma izpētāma tā tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu