Kura ir tava mīļākā lasīšanas vieta? Atbild mākslinieces Kristīna Rūšifte un Elīna Skrapce

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Atvērtums no Kristīnas Rūšiftas grāmatas "Visi skaitās"
Atvērtums no Kristīnas Rūšiftas grāmatas "Visi skaitās" Foto: Izdevniecība "Liels un mazs"

Tikšanās un darbnīcas ar grāmatu autoriem un ilustratoriem no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Norvēģijas; ilustrāciju izstādes, teātra izrādes, multimediju pastaigu un citi notikumi no piektdienas, 6. oktobra, līdz svētdienai. 8. oktobrim, sagaidāmi Siguldā, Bērnu un jauniešu literatūras festivālā. 

Turpinām iepazīstināt ar Siguldas Bērnu un jauniešu literatūras festivāla (kuram šis ir pirmais darbības gads!) viesiem. 

Sestdien, 7. oktobrī, Siguldas pils parkā no plkst. 11:00 līdz 17:00 notiks orientēšanās spēle “Paslēptuves” pēc norvēģu autores Kristinas Rūšiftes (Kristin Roskifte) grāmatas “Visi skaitās” motīviem. Izdevniecībā "Liels un mazs" izdotā grāmata ir skaitāma un skatāma, tādēļ tā dēvēta arī par “mudžgrāmatu”. No lappuses uz lappusi tajā var skaitīt cilvēkus, sekot tiem, just līdzi un vērot, kā savijas viņu gaitas. Daudz lielu un mazu noslēpumu Kristīnas gatavotajā grāmatā gaida katru, kam piemīt zinātkāre un ass skatiens. Un, ja ieskatīsies īpaši vērīgi, lasītājs varbūt atradīs tajā arī pats sevi. Ļoti ticams, ka tas pats attiecināms arī uz sestdienā ieplānoto orientēšanās spēli.

Norvēģu autore un ilustratore Kristina Rūšifte
Norvēģu autore un ilustratore Kristina Rūšifte Foto: kristinroskifte.no

“Visi skaitās” 2019. gadā saņēma Ziemeļvalstu padomes Bērnu un jauniešu Literatūras balvu. Rakstniece ieguvusi maģistra grādu ilustrācijā Kingstonas Universitātē Lielbritānijā. Kopā ar savu vīru Kristina vada nelielu grāmatu izdevniecību Magikon, kuru abi nodibināja 2007. gadā.

Savukārt Valmieras teātrī režisore Kristīne Brīniņa ar dramaturga Klāva Meļļa palīdzību grāmatu "Visi skaitās" inscenēja skatuves variantā. 

Foto: Izdevniecība "Liels un mazs"

Kura ir tava mīļākā lasīšanas vieta, un kāpēc?

Jebkur! Bet īpaša vieta manā sirdī ir bibliotēkām.

Ar literatūru saistīts bērnības piedzīvojums (grāmata, varbūt tikšanās ar autoru vai teātra izrāde), kas visspilgtāk saglabājies tev atmiņā?

Kad mācījos skolā, mūsu klasi apciemoja norvēģu autors Ārilds Nīkvists (Arild Nyquist). Viņš pastāstīja, ka ne vienmēr viņš sāk grāmatu rakstīt no sākuma, bieži no vidus vai pat beigām. Tas atstāja paliekošu iespaidu uz mani.

Ko tu visvairāk gaidi un gribētu piedzīvot Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālā?

Es ceru satikt daudz jauku bērnu un kolēģu, un, cerams, arī iedvesmoties!

Svētdien, 8. oktobrī, Siguldas pils paviljonā plkst. 10:00 notiks darbnīca “Skaņu grāmata”, kuras centrā – ukraiņu mākslinieku un rakstnieku Andrija Lesiva un Romanas Romanišinas grāmata “Skaļi, klusu, čukstus”.

Māksliniece un ilustratore Elīna Skrapce
Māksliniece un ilustratore Elīna Skrapce Foto: No personīgā arhīva

To vadīs māksliniece Elīna Skrapce, kura strādā par mākslas priekšmetu pedagoģi Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolā. Viņas ilustrācijas rotā trimdas latviešu rakstnieka Kārļa Ķezbera (1914-2000) grāmatu “Rūķu pasaules ceļojums” (2020, apgāds "Mansards").

Foto: Publicitātes foto

Kura ir tava mīļākā lasīšanas vieta, un kāpēc?

Mana mīļākā lasīšanas vieta noteikti ir kaut kur pie dabas - parkā, mežā, pie jūras. Tad man ir vieglāk iejusties stāstā, un dabas skaņas tikai papildina to. Reizēm mani ir iespējams satikt kaut kad oktobra beigās, parkā uz soliņa ar grāmatu rokās.

Ar literatūru saistīts bērnības piedzīvojums (grāmata, varbūt tikšanās ar autoru vai teātra izrāde), kas visspilgtāk saglabājies tev atmiņā?

No bērnības atceros, kā bieži gāju uz Latvijas Leļļu teātri. Tur tad es varēju aplūkot savus mīļāko pasaku varoņus fiziskā formā, un vienmēr tas ir bijis liels piedzīvojums.

Ko visvairāk gaidi un gribētu piedzīvot Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālā?

No festivāla es gaidu iespēju kādam iemācīt ko jaunu un aizraujošu. Grāmatas ir ļoti svarīgas, īpaši bērniem un jauniešiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu