Ja negribas samērcēt kājas. RIGA IFF piedāvā jubilejas sezonas filmu seansus tiešsaistē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kadrs no Džesikas Vudvortas filmas "Luka"
Kadrs no Džesikas Vudvortas filmas "Luka" Foto: Publicitātes foto

Arī šogad, atzīmējot savu desmito pastāvēšanas gadu, Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) saviem skatītājiem dāvā iespēju daļu programmas filmu noskatīties tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv. Visā Latvijas teritorijā no 12. oktobra līdz pat festivāla noslēgumam 22. oktobrī būs pieejami 18 seansi – gan starptautiski atzīti pilnmetrāžas darbi lieliem un maziem, gan aizraujošas īsmetrāžas filmas no RIGA IFF Īsfilmu konkursiem un citam programmas sadaļām.  

Jau šobrīd RIGA IFF tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv iespējams noskatīties zviedru režisores Modas Nīkanderes dokumentālo īsfilmu “Mīlestība un zivju pirkstiņi” (Love and Fishsticks). Uzņemta 2006. gadā, tā iemūžinājusi reiz reibinoši iemīlējušos zviedru pāri Lēnu un Johanu, viņu sākotnējo laimi, neziņu un laulības rutīnu, kas partnerus attālina vienu no otra.

Kadrs no Modas Nīkanderes dokumentālās īsfilmas “Mīlestība un zivju pirkstiņi”
Kadrs no Modas Nīkanderes dokumentālās īsfilmas “Mīlestība un zivju pirkstiņi” Foto: Publicitātes foto

Sarunās ar režisori, kura ievākusies pie viņiem dzīvoklī, abi atklāj, ko viņiem nozīmē atbildība vienam par otru un mīlestības dažādās izpausmes, agregātstāvokļi un formas. Sekojot Lēnas un Johana stāstam, Nīkandere piekļuvusi pārim tieši tik tuvu, lai atraisītu tīru jūtu vaļsirdību. Arī režisores jaunākais darbs, pilnmetrāžas dokumentālā filma “Mīlestība un šķiršanās” (Love & Divorce), kas tapis, pārim atskatoties uz savstarpējām attiecībām teju 20 gadu laikā, no 14. oktobra plkst. 18:30 būs skatāms tiešsaistē.

Tiešsaistes platformā festivāla norises laikā būs pieejami arī tādi starptautiski novērtēti kino darbi kā režisores Lilas Avilesas otrā pilnmetrāža “Totēms” (Totem) – Meksikas kandidatūra Amerikas Kinoakadēmijas balvai “Oskars” – , kas atklāj siltu un mīlestības pārpildītu aizgājēju pavadīšanas pieredzi un neapbružātā trauslumā vedina pārdomāt personīgās attiecības ar nāvi kā dzīves rituālu.

Būs iespējams noskatīties arī kulta režisores Džoenas Hogas jaunāko filmu, ģimenes sieviešu attiecību šķērsgriezumu “Mūžīgā meita” (The Eternal Daughter), ar Tildu Svintoni mātes un meitas lomās un “Luka” (Džesika Vudvorta) – kino vizualitātes triumfu ar Džeraldīni Čaplinu vienā no lomām, kas šķetina paranoju par iedomāto ienaidnieku prasmīgā snaipera Lukas prātā.

Skatītāji varēs nodoties astoņdesmito gadu subkultūru uzplaukuma laikmetam britu jaunā kino pārstāves, režisores Džordžijas Ouklijas debijas darbā “Zilā Džīna” (Blue Jean), kas atsedz Tečeres valdības laika sabiedrības liekulības pinumus un tolerances trūkumu.

Savukārt ar Norvēģijas vēstures labirintiem iepazīstinās Ūles Jēvera filma “Ļaujiet upei plūst” (Let the River Flow), kuras pamatā ir vēsturiskas liecības un dalībnieku atmiņas par Altas protestu 1979. gadā (saistībā ar hidroelektrostacijas būvniecību Altas upes baseinā Norvēģijas ziemeļos).

Tēmu un rokrakstu karuseli tiešsaistē piedāvās RIGA IFF Īsfilmu konkursu seansi. 10 Latvijas kino veidotāju īsmetrāžas darbi, kā arī 24 starptautiskās īsfilmas, kas iedalītas četros seansos – “Šie nav mājas video”, “Mūzika burvju māksliniekiem”, “Ko tu esi izdarījis?” un “Cilvēce. Pirms un pēc” – atklās krāsu, iespaidu, žanru un tekstūru daudzveidību īsās formas ietvaros.

Kadrs no filmas “Piedzīvojumi Ašas zemē”
Kadrs no filmas “Piedzīvojumi Ašas zemē” Foto: Publicitātes foto

Tāpat tiešsaistē būs iespējams noskatīties arī piedzīvojumu filmas “Piedzīvojumi Ašas zemē” (Adventures in the Land of Asha) un “Nina un eža noslēpums” (Nina and Hedgehog’s Secret) no jaunākajiem kino skatītājiem paredzētās "Kids' Reel" programmas sadaļas, kā arī vairākus citus aizraujošus un aktuālās kino norises atsedzošus darbus.

Tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv radīta, lai kino piedzīvojumus Latvijas teritorijā ērti varētu baudīt jebkurš skatītājs, arī tie, kas atrašanās vietas, kustību traucējumu vai citu iemeslu dēļ nevar apmeklēt klātienes seansus Rīgas kinoteātros Splendid Palace un Forum Cinemas.

Seansus var uzsākt skatīties jebkurā brīdī no norādītā sākuma laika – filmas pirmā klātienes seansa sākuma – līdz pat festivāla noslēgumam, proti, 22. oktobra plkst. 23.59. Pēc skatīšanās uzsākšanas, filmu iespējams noskatīties četru stundu laikā. Biļetes uz tiešsaistes seansiem var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv. Plašāka informācija par tiešsaistē pieejamajiem seansiem un to norisi atrodama online.rigaiff.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu