Foto Mūsu tautas baletomānija

Foto: Gints Ivuškāns
Ernests Spīčs
, horeogrāfs, tautas dejas pētnieks
CopyDraugiem X Whatsapp

Pasaulē nav nemaz tik daudz tautu, kam balets būtu tik tuvs kā mums, latviešiem. Labi, Grand Prix nāksies atdot frančiem, jo viņi to baletu izdomāja, pareizāk sakot, Saules karalis Ludviķis XIV bija tas, kurš ieviesa baletu savā galmā, bet mums Saules karaļa vietā bija pati Saule, kura dancoja sidraba kurpītēm kājās un noteikti stipri senāk, nekā francūzis...

Mēs pat tautas deju Deju svētkos mēģinām sakrustot ar baletu. Pa pusei jau sanāk: tautas deja + balets = folkbalets.

Tomēr stāsts nav par Deju svētkiem, bet par Starptautisko Baltijas baleta festivālu, kuram šoruden jau 28. reize. Trešdienas vakarā tirdzniecības centra “Origo” ātrijā Rīgas dzelzceļa stacijā to atklāja spožās starmešu gaismās, klātesot Rīgas smalkiem kungiem un kundzēm, no kurām, iespējams, vissmalkākā bija Lita Beiris – šo svētku idejas autore un galvenā rīkotāja jau no pirmās dienas tālajā 1996. gadā.

Lita pirmajā brīdī atstāj profesionālas balerīnas iespaidu – stalta stāja, slīdoša gaita, lepni pacelta galva, gleznas roku kustības. Viņa burtiski dejo arī tagad, kad jau sen pagājis laiks, kad viņa žilbināja baletomānu acis – ne tikai Latvijā. Arī festivāla atklāšanas brīdī Lita strauji reaģēja uz Rīgas vicemēra Edvarda Ratnieka uzrunu, ka skatuve ir domāta nevis tam, lai uz tās runātu, bet gan, lai uz tās kustētos. Lita dejiskā solī devās pie skatītājiem un ar nelielu reveransu pabeidza savu spontāno horeogrāfisko etīdi dažu sekunžu garumā.

Jautāju Litai, no kurienes tāda ideja rīkot Starptautisku baleta festivālu un pie tam vēl to atklāt Dzelzceļa stacijā? Lita pēc rakstura ir diezgan neparedzama un atbilde bija pārsteidzoša: “Zini, vienkārši vienā brīdī iešāvās prātā tāda doma. Pati tai dienā dejoju baleta festivālā Kopenhāgenā un sapratu, ka Rīga arī pelnījusi savu festivālu!”

Ir jau tiesa, Rīga nav nemaz sliktāka un baleta ziņā ir nekad nav vilkusies citiem aizpakaļis. Tomēr, viens ir Litas fiksā ideja, pavisam cita lieta – dabūt to festivālu gatavu un vēl grūtāk to noturēt, jau 28. reizi sarīkojot to kopīgi ar pasaulē atzītiem māksliniekiem un iesaistot ne tikai profesionāļus, bet arī amatierus. Gan jau grūtību, krīžu, dižķibeļu un kovidu laiks klupināja visus festivālus un to rīkotājus, bet, kā redzam, balets nav tik prastiem līdzekļiem pieveicams.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu