Krišjānis Barons un viņam līdzīgie (2)

Ernests Spīčs
, horeogrāfs, tautas dejas pētnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Krišjānis Barons
Krišjānis Barons Foto: Wikipedia.org

Tā iegājies, ka 1985. gadā sāktā mūsu Dainu Tēva dzimšanas dienas svētīšana kļuvusi par tradīciju. Daudzviet Veļu mēneša izskaņā (31. oktobrī) notiek piemiņas pasākumi, no kuriem prestižākā ir konference, ko rīko Latviešu folkloras krātuve. Protams, Krišjānis Barons jau sen dus Rīgas Lielajos kapos un Latvju dainas ir ne tikai vērtīgas garamantas, bet arī piemineklis dižgaram.

Mēs savu Dainu Tēvu iedomājamies kā sirmu dieviņu jeb vecu profesoru, kurš garu baltu bārdu caur acenēm lūkojas ar tādu skatienu, ka redz mums cauri, redz mūsu grēkus un labos darbus, tomēr nerājas un neslavē, tikai labvēlīgi smaida.

Jā tādu bārdaina kunga attēlu mums piedāvā gan visu zinošā Vikikrātuve, gan visi foto resursi, kas publiski pieejami, un tāds viņa 1920. gadā uzņemtais fotoattēls ir iemūžināts uz Latvijas Bankas 100 latu naudaszīmes. Žēl, ka nav 188 latu naudaszīmes.

Ja 150. dzimšanas dienu 1985. gadā sagaidījām ar izstādēm, medaļām, grāmatām, Dainu izlasēm, pieminekļiem un pat arhitektonisko ideju izstādi “Māja Krišjānim Baronam” un jau pēc septiņiem gadiem – 157. dzimšanas dienu ar 100 latu naudas zīmi, tad ko mēs darām tagad? Šogad Dainu tēvam 188. Kas mainījies pa šiem gadiem? Vai esam izlasījuši dainas? Vai tās pētījuši?

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu