Izdots trešais Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums bērniem "Jandāliņš"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Gada balvas mākslas kritikā laureāts, literatūrkritiķis Kārlis Vērdiņš ar saņemto balvu uzrunā klātesošos teātra un kinokritiķa Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa vai kritiķes veicināšanas balvas svinīgajā pasniegšanas ceremonijā "NN nakts" Jaunajā Rīgas teātrī.
Gada balvas mākslas kritikā laureāts, literatūrkritiķis Kārlis Vērdiņš ar saņemto balvu uzrunā klātesošos teātra un kinokritiķa Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa vai kritiķes veicināšanas balvas svinīgajā pasniegšanas ceremonijā "NN nakts" Jaunajā Rīgas teātrī. Foto: Paula Čurkste/LETA

Bērnu grāmatu izdevniecībā "Liels un mazs" izdots dzejnieka Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums bērniem “Jandāliņš” ar Lotes Vilmas Vītiņas ilustrācijām.

Grāmatas atvēršanas pasākums notiks 4. novembrī pulksten 14.00 Rīgas Grāmatu svētku laikā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Mūkusalas ielā 3.

"Jandāliņā" atkal satiekas Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumos sastapti varoņi – tēti, mammas un viņu mazuļi, kuru sīkās roķeles stingri sagrābj savus vecākus kā ķīlniekus, liekot viņiem gan rūpēties un raizēties, gan priecāties un spēlēties, kopā ar bērniem apgūstot pasaules kārtību.

Izdots trešais Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums bērniem "Jandāliņš"
Izdots trešais Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums bērniem "Jandāliņš" Foto: Publicitātes foto

"Desiņa – panniņā/ pīlīte – vanniņā/ pupiņas – bļodiņā/ čuriņa – podiņā…" Kā gan var droši zināt, kā ir pareizi? Varbūt tieši rutīnas nogurdinātie vecāki ir tie, kam gribas kaut ko sajaukt un sajandalēt: "desiņu – podiņā/ pīlīti – bļodiņā/pupiņas – vanniņā/ čuriņu – panniņā", bet bērni tiecas pēc kārtības un drošības: "stingri jo stingri prasa/ lai pareizi visu lasa:/ lai aitiņa saka bē bē/ lai zivtiņa klusēt prot/ lai tētis nespurdz un neākstās/un mamma nāk pabarot".

Šīs dzīvās attiecības, kurās mainās lomas un noskaņojumi, Kārlis Vērdiņš ietvēris pantos, kurus ir viegli skaitīt, spēlējoties ar maziem bērniem, viegli atcerēties no galvas. To rīmes liek pieaugušajiem kopā ar autoru pasmīnēt un bērniem skaļi smieties. Tie mierina nogurušās mammas, kuras dzied dušā un garas darbdienas beigās izpelnās uzvaru, šaujot zaķus datorspēlītē, un tētus, kas modri sargā savus bērnus kā vienmēr gaisā riņķojoši helikopteri. Vērdiņa dzejoļi bērniem un viņu vecākiem maigi preparē ģimenes un visplašākā spektra Latvijas sabiedrības sociālās problēmas, ar precīziem tēliem trāpot dzīves realitātes jūtīgajos punktos.

Dzejnieks un atdzejotājs Kārlis Vērdiņš ir viens no autoriem, kura ienākšana un palikšana bērnu literatūrā cieši saistīta ar izdevniecību "Liels un mazs". "Burtiņu zupa" (2007, ar Otto Zitmaņa ilustrācijām), "Tētis" (2016, ar Reiņa Pētersona ilustrācijām), "Dilles tante" (2018, ar Rebekas Lukošus ilustrācijām), no krievu valodas atdzejotā Daniila Harmsa dzejas izlase "Ļoti briesmīgs notikums" (2020, ar Reiņa Pētersona ilustrācijām) – visas šīs grāmatas guvušas aktīvu atbalsi sabiedrībā, saņemot literāras balvas, kļūstot par teātra uzvedumiem un izraisot diskusijas.

Izdots trešais Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums bērniem "Jandāliņš"
Izdots trešais Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums bērniem "Jandāliņš" Foto: Publicitātes foto

Kopā ar Vērdiņu un vairākiem citiem autoriem izdevniecība centusies veidot grāmatas – "lasīšanas krustpunktus", kur satiekas gan mazuļu, gan skolas vecuma bērnu, gan pieaugušo dzīves notikumi un attiecības, gluži kā tas notiek reālās ģimenēs.

Lote Vilma Vītiņa šobrīd ir viena no nozīmīgākajām ilustratorēm Latvijas laikmetīgās ilustrācijas ainā, vienlaikus – dzejniece. Lotes dzejnieces talants veido savdabīgu teksta un zīmējuma mijiedarbību, kurā zīmējums, reizēm stilizēts līdz simbola, rakstu zīmes koncentrācijai, kļūst par vizuālu dzejoli. Kārļa Vērdiņa dzejas krājumam "Jandāliņš" Lote veidojusi ilustrācijas, kas ļauj grāmatai kļūt par dzejas un ilustrācijas jandāliņu: bez striktiem noteikumiem, bet ņemot vērā pašu galveno – dzejas diktēto noskaņu, tēlainību, ritmu un personāžu.

Grāmatas izdošanu līdzfinansē Valsts kultūrkapitāla fonds.

Izdevniecības „Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājas lapā lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālo tīklu kontos: facebook.com/lielsunmazs un instragram.com/lielsunmazs

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu