Ja grupa “Astro’n’out” būtu cilvēks, tad pēc sava vecuma tas varētu būt pirmā kursa students, kurš izcīnījies pa skolas mācību džungļiem un beidzot nonācis uz “lielās dzīves trases”, kā savulaik rakstīja Ojārs Vācietis. Piektdienas, 3. novembra, vakarā “Arēnā Rīga” notika iepazīšanās ar šo jaunekli (vai arī – jaunkundzi!), grupai apkopojot 20 gados paveikto un piešķiļot jaunu radošuma dzirksti Latvijas populārajā mūzikā.

“Astro’n’out” ir tikuši nominēti Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai “Zelta Mikrofons” par katru līdz šim izdoto albumu – kopā sešas reizes. Pēdējie trīs albumu tapuši ciešā sadarbībā ar producentu DJ Rudd. 2020. gadā grupas sestais studijas albums “Multivitamīnu multipaka” ieguva “Zelta Mikrofonu” par labāko 2019. gada Latvijas popmūzikas albumu. Savukārt kopā ar grupu “Sudden Lights” radītais skaņdarbs “Haosā” ieguvis gada radio hita apbalvojumu.

Gan DJ Rudd (apvienībā “Bandmaster” kopā ar Andi Ansonu), gan “Sudden Lights” bija Astronautu lielkoncerta īpašie viesi. Piepulcējoties arī Shipsea un fondam “Viegli” ar solistiem Renāru Kauperu un Jāni Holšteinu-Upmani (Goran Gora). Iekustināt visai piepildīto arēnu bija uzticēts Elizabetei Gailei un Fiņķim, kuri, pirms doties atmiņu pārskata ceļojumā, deva pašu svaigāko atsauci uz šodienas Latvijas popmūzikas ainavu un vibrācijām tajā.

Ģimenes albums uz skatuves un skatītāju zālē

Grupas kodols – lai kā arī nebūtu – ir un paliek Māra Upmane-Holšteine. Viņa ir ideju ģenerators, kuram, protams, vienā brīdī jāpievienojas arī prasmīgai un aizrautīgai asistencei. To nodrošina Juris Kalnišs (ģitāra, elektroniskie instrumenti), Mārtiņš Elerts (tāds pats instrumentu salikums), Toms Poišs (bass) un Mārtiņš Opmanis (bungas). Ilglaicīgā sadarbība likumsakarīgi izstrādā grupas-ģimenes efektu. Popmūzikas mākslinieki nereti mēdz ieslīdēt nonšalantā spozmē, kurā liela loma ir seksapīlam, izvēlētai raksturlomai un konkrētās mērķauditorijas aktuālo interešu (un, tādējādi, gaumes) apkalpošanai. Māra šajā dīķī pamērc tikai kājas pirkstus, paliekot uzticīga saviem radošajiem meklējumiem, kurus allaž pabeidz noslīpēt un “piebeigt” grupas biedri.

Iespējams, nupat pieminētais ģimeniskums un jaunu, kontrastējošu elementu izmantojuma pieticīgums attiecībā pret dziesmu saturu un formu daļu no mūzikas klausītājiem un aktīviem koncertdzīves dalībniekiem atgrūž. Un tas ir saprotami – mēs katrs meklējam atbalsojumu saviem iekšējiem impulsiem ne tikai mūzikā, bet arī citās mākslas formās. Ja reiz skaidrs, ka pie Astronautiem to neiegūt, kādēļ lieki pūlēties?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp