Ādažos, Mālpilī un Rīgā koncertēs beļģu multiinstrumentālists Stanns

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ar vairākiem koncertiem šī gada novembrī Latvijā koncertēs beļģu jaunā zvaigzne, komponists un multiinstrumentālists Stanns (Stann), īstajā vārdā Stens Nīvenhuiss (Stan Nieuwenhuis).

Stanns ir akadēmiski izglītots komponists un trompetists. Aizrāvies arī ar rokmūziku (muzicējis rokgrupā “Mastercab”) un elektronisko mūziku (grupā “Duox”). Studējis kompozīciju, trompetes un klavierspēli, skaņu režiju. Pašmācības ceļā apguvis ģitāras un basģitāras spēles prasmes.

Muzicējis gan Beļģijas Nacionālajā orķestri, gan Nīderlandes jauniešu orķestrī, De Lage Landen orķestrī un Eiropas Jauniešu pūtēju orķestrī. 2015. gadā ieguvis pirmo vietu Eiropas Jauno komponistu konkursā. Paralēli soloprojektiem, Stann aktīvi darbojas apvienībā “Exit_Brass!” – jaunā, aizrautīgā pūtēju kvartetā, kas eksperimentē un pārbauda klasiskās mūzikas robežas.

Apvienojot šo žanru ietekmi un gūto pieredzi, Stann ir radījis savu debijas soloprogrammu “Traces”, kas būs klausāma arī Latvijā.

Mākslinieks koncertprogrammu raksturo šādi: “Tas ir kā melanholisks ceļojums, lielā mērā pat bēgšana no realitātes. Tā aizved klausītāju uz “savu drošo vietu”. Pats albuma nosaukums “Traces” (Pēdas) simbolizē visas pēdas, ko cilvēks atstāj aiz sevis dzīves gaitā, gan apzināti, gan neapzināti. Tās ir gan fiziskās, gan emocionālās pēdas. Tās visas turpina pastāvēt, bet pašām par sevi tām nav nozīmes bez cilvēka klātbūtnes.” Koncerts grasās būt meditatīva un ļoti personiska muzikālā pieredze.

Koncerti norisināsies Ādažu Kultūras centrā Ceriņu zālē šī gada 9. novembrī plkst. 19:00, Mālpils muižā 11. novembrī un Mežaparka estrādes Kokaru zālē 12. novembrī.

Biļešu skaits ir ļoti ierobežots. Biļetes pieejamas “Biļešu Paradīzes” kasēs visā Latvijā un tīmeklī.

Lai iepazīstinātu ar mūziķi tuvāk, turpinājumā neliela koncerta organizētājas Ievas Kļavas saruna ar Stannu.

Foto: Publicitātes foto

Vai esat kādreiz koncertējis muižās vai pilīs?

Iepriekš esmu uzstājies dažās pilīs, bet ne ar šo projektu. Kā pūšaminstrumenta mūziķis es varu viegli muzicēt āra apstākļos, tāpēc es daudz spēlēju ceremonijās un festivālos ap pilīm, to parkos. Nīderlandes mazpilsētu Neimegenu, kurā es uzaugu, mēdz dēvēt par “Piļu ciemu”, jo agrāk tajā atradās trīs pilis. Vienā no tiem joprojām notiek ikgadējs festivāls, lai parādītu krāšņos dārzus ciemata iedzīvotājiem. Mēs katru gadu šajā festivālā spēlējām kopā ar vietējās kopienas pūtēju orķestri.

Neimegenes pilsētas skats. 
Neimegenes pilsētas skats. Foto: Shutterstock

Vai esat bijis Latvijā agrāk?

Man šī būs pirmā reize Latvijā. Ar nepacietību gaidu, ko šī zeme man atklās.

Vai ceļojot pārsvarā apmeklējat galvaspilsētas vai arī mazākas pilsētas un ciematus?

Man patīk abi. Es dodu priekšroku maza mēroga pasākumiem un koncertiem, un ārpus lielajām pilsētām ir tik daudz ko atklāt! Taču mākslinieku koncentrācija lielajās pilsētās ir kaut kas īpašs. Pilsētas atmosfēra un noteiktas kultūras vietas ir unikālas. Es dzīvoju Antverpenē, kas nav īpaši liela, bet ļoti kosmopolītiska pilsēta. Man tur patīk, bet bieži vien mēdzu aizbēgt uz laukiem, lai meklētu svaigu gaisu un atpūstos.

Kur jūs smeļaties iedvesmu?

Mana soloprojekta mūzika ir kā droša vieta, kurā paslēpties no ārpasaules, kas dažkārt man šķiet ļoti uzbrūkoša. Es rodu mierinājumu mūzikas veidošanā, tāpēc tā ir intraverta un sapņaina mūzika. Mūzika, kuru es komponēju orķestrim, bieži vien vairāk atspoguļo šo milzīgo pasauli, kurā ir daudz enerģijas un spriedzes.

Kā jūs noraksturotu savu auditoriju?

No biznesa viedokļa tas tiek uzskatīts par svarīgu jautājumu, bet īpaši šim solo projektam es neveidoju mūziku, domājot par noteiktu auditoriju. Esmu runājis ar dažāda vecuma, dzimuma un pieredzes bagātības cilvēkiem, kuriem patīk mana mūzika. Es neredzu iemeslu to sašaurināt. Mani klausītāji ir cilvēki, un, kas zina, tā varētu patikt pat dažiem dzīvniekiem!

Vai gadās, ka ceļojot tik ļoti iedvesmojaties, ka uzsākat komponēt jaunu darbu?

Jā, protams. Bet ne tik daudz romantiskā veidā. Svaigums, dodoties uz jaunu vietu, var iedarbināt radošumu, taču es neesmu tas cilvēks, kas aprakstīs savu ceļojumu dziesmā vai skaņdarbā.

Mālpils muiža.
Mālpils muiža. Foto: Evija Trifanova/LETA

Varbūt pēc viesošanās Mālpils muižā no jums varēsim sagaidīt jaunu skaņdarbu?

Jā, tā kā es strādāju pie jaunas mūzikas projektam, es varētu smelties iedvesmu savas turnejas laikā pa Latviju un Lietuvu. Savu koncertu laikā man patīk improvizēt arī ap kādu ideju, kuru esmu sagatavojis, bet kura vēl nav pabeigta. Varbūt koncerts Mālpils muižā varētu pabīdīt kompozīcijas procesu tā, ka tas man palīdzēs pabeigt kādu no iesāktajiem skaņdarbiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu