FOTO Latvijas Leļļu teātra ēkas nodošana ekspluatācijā aizkavējas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Lita Millere/LETA

11. novembrī Latvijas Leļļu teātris (LLT) ar divām pirmizrādēm – “Sibīrijas haiku” un “Sivēnam pa pēdām” – plānoja atklāt atjaunoto teātra ēku Krišjāņa Barona ielā. Nedēļas sākumā teātris izplatīja paziņojumu, ka ēkas atklāšana aizkavējas, par ko plašāk informēja trešdien notikušajā preses konferencē.

Tikšanās laikā ar mediju pārstāvjiem radušās situācijas iemeslus skaidroja VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) pārstāve Jeļena Gavrilova, Kultūras ministrijas pārstāve Ilze Pētersone, kā arī LLT valdes loceklis Mārtiņš Eihe. Par jauniestudējumiem, ko skatītājiem būs iespēja apmeklēt pēc ēkas atklāšanas, informēja režisori Edgars Kaufelds, Valters Sīlis un Rūdolfs Gediņš, kā arī teātra dramaturģe Ance Muižniece.

Izrādes, kuru norise bija plānota Krišjāņa Barona ielas ēkā laika posmā no 11. novembra līdz 14. decembrim (visas Lielās zāles izrādes un iestudējums “Sivēnam pa pēdām”), tiek pārceltas uz vēlāku laiku, aicinot skatītājus sekot līdzi informācijai teātra mājaslapā par pārcelto izrāžu norises datumiem.

Biļetes būs iespējams mainīt un atgriezt, ja teātra piedāvātais datums nebūs piemērots. Šobrīd plānots, ka abas atceltās pirmizrādes skatītājus sasniegs janvārī, bet ēkas atklāšana varētu notikt 15. decembrī ar iestudējuma “Riekstkodis un Žurku ķēniņš” pirmizrādi.

VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.
VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova. Foto: Lita Millere/LETA

VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova: “Rekonstrukcijas darbi Latvijas Leļļu teātrī ir sekmīgi noslēgušies, un šobrīd aktīvi turpinās ēkas nodošana ekspluatācijā. Šajā procesā nereti jāveic nelieli uzlabojumi un precizēšanas darbi, lai nodrošinātu ēkas atbilstību visiem drošības un regulējošajiem standartiem.

Šobrīd norisinās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta inspekcijas un norādīto precizējumu veikšana, kurus plānots pabeigt tuvāko divu nedēļu laikā. Mūsu uzmanības centrā ir bērnu drošība, tādēļ rūpīgi strādājam pie ugunsdrošības jautājumiem un uzskatām to par augstāko prioritāti.

Prognozējam, ka kolektīvs varēs atgriezties atjaunotajās Leļļu teātra telpās sākot ar šīgada 1. decembri.”

Režisors Valters Sīlis. 
Režisors Valters Sīlis. Foto: Lita Millere/LETA

Tiklīdz LLT Lielā zāle būs atvērta skatītājiem, tās repertuāru papildinās divi jauniestudējumi. Jau šobrīd ir pabeigts mēģinājumu process režisora Valtera Sīļa izrādei “Sibīrijas haiku” pēc tāda paša nosaukuma grafiskā romāna motīviem (Jurga Vile, Lina Itagaki, izdevniecība “Liels un mazs”), kas veidota reāllaika papīra animācijas tehnikā. Ar mākslinieku Uģi Bērziņu, videomākslinieku Tomu Zeļģi un mūzikas autoru Gati Krievānu veidotais kopdarbs paredzēts bērniem no 10 gadu vecuma.

Grāmatas "Sibīrijas haiku" iekšskats. 
Grāmatas "Sibīrijas haiku" iekšskats. Foto: "Liels un mazs"

Iestudējums tehniski niansētā un emocionāli uzrunājošā veidā stāstīs par lietuvieša zēna Aļģa un viņa ģimenes gaitām izsūtījumā Sibīrijā, ļaujot bērniem un jauniešiem netradicionālā veidā ar mākslas starpniecību uzzināt un izprast, kas bija deportācijas un kā uz tām raudzīties no šīs dienas skatupunkta.

Režisors Rūdolfs Gediņš. 
Režisors Rūdolfs Gediņš. Foto: Lita Millere/LETA

Režisora Rūdolfa Gediņa vadībā aktīvi norit mēģinājumu process jauniestudējumam “Riekstkodis un Žurku ķēniņš”, kura stāstu pēc E. T. V. Hofmaņa pasakas motīviem pārstrādājis un papildinājis Klāvs Mellis. “Riekstkodis un Žurku ķēniņš” ir nedaudz bailīga Ziemassvētku pasaka bērniem un viņu pieaugušajiem.

Šis ir stāsts par mazo Klāru un Gaļas ķēniņieni, zaļu kaķi un aizslēgtu pulksteņtorni, divām jokainām ģimenēm, iztēles radītām karaļvalstīm, draudzību un nodevību, kā arī nebeidzamām uzvarām, kuras mums katram jāizcīna ik dienu. Šī pasaka atgādina - ikvienam no mums ir mazi un gaiši ieroči, ar kuriem cīnīties pret visu lielo, tumšo un bezjēdzīgo. Izrādes radošo komandu veido arī mākslinieks Kristaps Kramiņš, komponiste Linda Leimane un gaismu māksliniece Nikola Suhareva.

Latvijas Leļļu teātra galvenais režisors Edgars Kaufelds.
Latvijas Leļļu teātra galvenais režisors Edgars Kaufelds. Foto: Lita Millere/LETA

Neparasts iestudējums teātra galvenā režisora Edgara Kaufelda režijā top sadarbībā ar dramaturģi Anci Muižnieci, māksliniecēm Justīni Jasjukeviču un Mariannu Lapiņu (apvienība “GRĀFIENES”), mūzikas autoru Staņislavu Kuļikovu un gaismu mākslinieci Artu Kronbergu. Staigājamā detektīvizrāde “Sivēnam pa pēdām” būs iespēja ne vien vingrināties kritiskajā domāšanā un praktizēt izmeklētāja iemaņas, bet arī atraktīvā veidā izstaigāt teātra ēku un iekļūt telpās un nostūros, kas ikdienā apmeklētājiem ir slēgti.

Ilustrācija iestudējumam "Sivēnam pa pēdām".
Ilustrācija iestudējumam "Sivēnam pa pēdām". Foto: Publicitātes foto

Visi skatītāji, kuru rīcībā ir biļetes uz atceltajām izrādēm, aicināti sekot līdzi informācijai teātra mājaslapā. Teātra pārstāvji uzsver, ka katras biļetes īpašniekam tiks nodrošināts izrādes apmeklējums vai naudas atmaksa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu