Baletdejotājai Liepai par atbalstu Putina politikai varētu atņemt Lietuvas pilsonību (2)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: 15min.lt/BNS

Krievijas baletdejotājai Ilzei Liepai, kuras tēvs ir latviešu baletdejotājs Māris Liepa, par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbalstošiem izteikumiem varētu tikt atņemta Lietuvas pilsonība, kas viņai piešķirta par īpašiem nopelniem.

Lietuvas Migrācijas departaments lūdzis atbildīgās iestādes izvērtēt Liepas izteikumus par karu Ukrainā un Putinu.

"Migrācijas departaments piektdien nosūtīja pieprasījumus valsts atbildīgajām institūcijām, lūdzot izvērtēt Liepas publiskos izteikumus," aģentūrai BNS pavēstīja departamenta pārstāvji.

Ja tiks konstatēts, ka Liepas rīcība rada draudus Lietuvas valsts drošībai, Migrācijas departaments sagatavos ierosinājumu Iekšlietu ministrijai lūgt prezidentam atņemt Liepai pilsonību.

Saskaņā ar Pilsonības likumu persona zaudē Lietuvas pilsonību, kas iegūta izņēmuma kārtā, ja tā ar savu rīcību apdraud Lietuvas drošības intereses, publiski pauž atbalstu valstij, kas apdraud Lietuvas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts, to sabiedroto drošības intereses.

Saskaņā ar šo likuma normu Lietuvas prezidents Gitans Nausēda nesen atņēma par īpašiem nopelniem piešķirto Lietuvas pilsonību Krievijas daiļslidotājai Margaritai Drobjazko, jo viņa piedalījās Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sievas daiļslidotājas Tatjanas Navkas projektā.

Ilze Liepa 2018. gadā
Ilze Liepa 2018. gadā Foto: LETA/Gatis Dieziņš

Lietuvas Sabiedriskā televīzija ziņoja, ka intervijā Krievijas propagandas YouTube kanālam "Empatija Manuči " (Эмпатия Манучи) Liepa nosodīja Baltijas valstu rīcību un atbalstīja Putina sākto karu Ukrainā.

Baletdejotāja intervijā sacīja, ka viņai neesot šaubu par Putina teikto.

"Man nav nekādu šaubu par to, ko saka mūsu prezidents. Lai gan tieši no otras puses teic, ka mēs esam apstulbināti un ka Kremlis mums ir aizmiglojis smadzenes. Bet tā ir katra cilvēka lieta un katra cilvēka izvēle. Man šķiet, ka tikai tagad mēs visi beidzot lieliski un precīzi saprotam, ka tā ir (..) mūsu dziļāko vērtību konfrontācija. Diemžēl Ukraina ir kļuvusi par maiņas monētu (..), bet mums nav citas izejas,"

teica Liepa, paskaidrojot, kāpēc viņa atbalsta "īpašo militāro operāciju", kā Krievijas propaganda dēvē iebrukumu Ukrainā.

"Man ir ļoti kauns par tām [Baltijas valstīm] un ļoti skumji. (..) Mēs ļoti labi saprotam, ka diemžēl tauta kļūst par ķīlnieku nelielai cilvēku grupai. Mums ir bezgala paveicies, ka mums ir tāds līderis kā Vladimirs Vladimirovičs Putins, kurš kalpo savai tēvzemei, ir uzticīgs savam pienākumam," jautāta par padomju pieminekļu nojaukšanu un krievu kultūras ierobežošanu Baltijas valstīs, sacīja Liepa.

Krievijas tautas māksliniece, Lielā teātra prīma Ilze Liepa uzstājas sava tēva – leģendārā baletdejotāja Māra Liepas – piemiņai veltītā baleta vakarā Latvijas Nacionālajā operā.
Krievijas tautas māksliniece, Lielā teātra prīma Ilze Liepa uzstājas sava tēva – leģendārā baletdejotāja Māra Liepas – piemiņai veltītā baleta vakarā Latvijas Nacionālajā operā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Māris Liepa ir dzimis Latvijā, taču padomju laikā savu karjeru veidoja galvenokārt Maskavā. Ilze Liepa, kas dzimusi Māra Liepas laulībā ar krievu aktrisi Margaritu Žigunovu, ir Krievijas pilsone. 2000. gadā viņai izņēmuma kārtā tika piešķirta Lietuvas pilsonība par to, ka viņa vairāk nekā desmit gadus dejojusi kopā ar lietuviešu baletdejotāju Petru Skirmantu.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu