Vēstniece Monika Mihališina par poļu un latviešu kopīgo pagātni: "Mēs ņemam spēku viens no otra"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Šobrīd Latvijā ir aptuveni 40 tūkstoši poļu, kā “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” atklāj Polijas vēstniece Latvijā Monika Mihališina. Viņa dalās arī savās pārdomās, kādas atšķirības ir poļiem un latviešiem, kā arī aicina domāt par labajām lappusēm abu valstu pagātnes ietvaros.

Laikā, kad aktuāli dažādi pagātnes jautājumi, tostarp atceres un svētku pasākumi Latvijas svētkos, raidījuma vadītājam Jānis Šipkēvicam Mihališina piemin svarīgus faktus: “Es domāju, ka mēs par maz par to visu (neatkarības atgūšanu – aut.) stāstām, ka mēs ņemam spēku viens no otra, lai nepakļautos tam komunisma diktētam totalitārismam, un es domāju, ka ļoti svarīgs cilvēks, kuru gribētu pieminēt tajā brīdī, runājot par cīņu par neatkarību, ir Ita Kozakeviča.”

Vēstniece atminas epizodi no viesošanās Latvijas Televīzijā: “Es atceros vienu tādu interviju Latvijas Televīzijā latviešu redaktore man pajautāja:

“Jūs domājat, ka poļi un latvieši ļoti atšķiras?”

Es domāju – kā viņi atšķiras? Vispār neatšķiras. Tāpēc pēc tiem daudziem gadiem ir tāds iespaids, ka mēs esam kopā.” Mihališina arī priecājas parunāties ar kādu latvieti, kurš nereti saka: “Man bija kādi poļu senči!”

“Es domāju, ka tas ir tāds patīkamais moments tāpēc, ka mēs vispār drusciņ aizmirstam mūsu kopīgo pagātni,” saka vēstniece, “Bija tādi laiki, kad latvieši varēja lepoties par Krakovu kā savu galvaspilsētu. Mēs bijām vienā valstiskā veidojumā, kas bija daudznacionālā Žečpospolita. Es saprotu, ka vispār ir dažādas teorijas par to, kā tur bija, bet mums jādomā arī par tām ļoti labām lappusēm.”

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu