No idilliskas laimes zemes līdz neapdzīvotai planētai. Rīgas parku vēsture grāmatas vākos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs

Ar dizaineru un arhitektu sarunām 23. novembrī plkst. 18:00 kultūrtelpā “Smilga” tiks atvērta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izdotā grāmata “No Arkādijas līdz Marsam”, kas stāsta par Rīgas parkiem cauri dažādiem laikiem.

Grāmatā ietverti LNB izstādes “No Arkādijas līdz Marsam” materiāli – unikāli parku vēsturiskie plāni no LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājuma, kā arī pilsētas zaļās zonas fotogrāfijas no dažādām atmiņas institūcijām. To papildina četru autoru – Kristas Burānes, Ilutas Dauškanes, Gundegas Laiviņas un Venta Vīnberga – speciāli grāmatai tapušās esejas.

Torņakalna parka (tagad Arkādijas parks) plāns. 1902. gads. Autors: Georgs Kūfalts.
Torņakalna parka (tagad Arkādijas parks) plāns. 1902. gads. Autors: Georgs Kūfalts. Foto: LNB krājums

Grāmatas un izstādes centrā ir unikālā Rīgas dārzu un parku tresta kolekcija no LNB krājuma, kas ietver izcilā pilsētplānotāja Georga Kūfalta (1853–1938), daiļdārznieka Andreja Zeidaka (1874–1964) un citu parku autoru oriģinālos plānojumus. Grāmatā ietverti arī Uzvaras parka agrākie plāni.

Vienības laukuma (tagad Esplanāde) plāni. 20. gadsimta 30. gadi. Autors: Andrejs Zeidaks.
Vienības laukuma (tagad Esplanāde) plāni. 20. gadsimta 30. gadi. Autors: Andrejs Zeidaks. Foto: LNB krājums

“Parki ir politisks, ideoloģijā balstīts lēmums. To vēsturiskie plāni un fotogrāfijas rāda, cik dažādi ir bijuši cilvēku sapņi, konflikti un to rezultāts – no idilliskās laimes zemes līdz neapdzīvotai planētai,”

izdevumu raksturo tās sastādītāja, izstādes “No Arkādijas līdz Marsam” kuratore Anda Boluža.

Foto: Publicitātes foto

Rādot parku vēsturi, grāmata vienlaikus aktualizē jautājumu, kāda būs zaļās zonas nākotne klimata krīzes, politiskās un sociālas nestabilitātes laikos. Izdevumā ietvertas četru autoru esejas, kas skata dzīvi parkos no dažādām mūsdienu perspektīvām. Režisore Krista Burāne raksta par parkiem no sociāli aktīvas pozīcijas, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs atklāj parku neredzamo pusi, savukārt bioloģe Iluta Dauškane pievēršas bioloģiskās daudzveidības aspektam un apskata putnu, kukaiņu un augu dzīves apstākļus pilsētas zaļajā zonā. Grāmatu noslēdz urbānistes Gundegas Laiviņas skats uz parku un cilvēces nākotni.

Foto: Publicitātes foto

Grāmatas atvēršanas pasākums “No arsēna līdz neonam” notiks kultūrtelpā “Smilga” (Eduarda Smiļģa ielā 34A, Rīgā) 23. novembrī plkst. 18.00 kā arhitektu un dizaineru diskusiju vakars, kur katram runātājam būs dotas 7 minūtes un 7 attēli. Iezīmējot zaļās krāsas vēsturi un daudzveidīgās nokrāsas, radošo sarunu tēmas būs ilgtspēja un radošās prakses, kas pievēršas klimata izmaiņām un citiem ar ekoloģiju un nākotni saistītiem jautājumiem. Pasākumu aicināts apmeklēt ikviens interesents.

Foto: Publicitātes foto

Atzīmējot grāmatas iznākšanu, pagarināts izstādes “No Arkādijas līdz Marsam” apskates laiks līdz 2023. gada 2. decembrim. Pirms tās apskates beigām, 30. novembrī izstādē norisināsies saruna “Parki kā protestu kultūras augsne”, kuru vadīs Edgars Raginskis, un tā būs skatāma arī tiešsaistē un arhīvā LNB sociālo tīklu kontos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu