Saņemta būvatļauja Rīgas Vāgnera teātra atjaunošanai

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Rihards Vāgners un Vāgnera nams.
Rihards Vāgners un Vāgnera nams. Foto: Jānis Škapars/TVNET / Wikipedia

Rīgas Riharda Vāgnera biedrība (RRVB) saņēmusi apstiprinājumu no Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta, ka Vāgnera teātra ēkas būvprojekts ir akceptēts un ir saņemta būvatļauja.

Šī gada sākumā RRVB ziņoja, ka sākts darbs pie Rīgas Vāgnera teātra tehniskā projekta izstrādes, un tagad, novembra beigās, saņemts apstiprinājums no Rīgas Pilsētas attīstības departamenta par būvatļaujas saņemšanu.

Ēka jau ir nodota galvenā būvnieka, pilnsabiedrības "SBSC" rīcībā. Šobrīd norisinās demontāžas darbi, tiek demontēta līdzšinējā siltumtrase, starpsienas, saudzīgi tiek demontēti logi, durvis, citi interjera elementi, ko nodos restaurācijai. Galvenie būvdarbi, kas sāksies ar pamatu nostiprināšanu, tiks sākti nākamā gada janvārī.

Līdz februārim turpināsies projekta detalizētā izstrāde – telpu interjera un restaurācijas darbu plānošana. RRVB pārstāvji norāda, ka Rīgas dome pieņēmusi pozitīvu lēmumu par ceļa elementu nodošanu bezatlīdzības lietošanā, kas ir svarīgs pienesums projekta īstenošanā, jo būvdarbu veikšanas laikā tiks izmantotas un daļēji aizņemtas tuvākās ielas.

Rīgas Vāgnera teātra nams.
Rīgas Vāgnera teātra nams. Foto: Lita Millere/LETA

RRVB skaidro, ka, atjaunojot Vāgnera teātri, tiks panākti vairāki būtiski ieguvumi, kas ne tikai veicinās kultūras pasākumu dažādību un pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, bet arī stiprinās Rīgas un Latvijas kā kultūras centra tēlu un saikni ar Rihardu Vāgneru, kas šajā namā divus gadus (1837-1839) bija kapelmeistars.

Projekts plāno ne tikai ēkas un teātra zāles atjaunošanu, bet arī veidot meistarklases un Vāgnera muzeju. Namā tiks realizēta Vāgnera vīzija "GesamtkunstWerk21" – inkubators visiem mākslas veidiem, kas kļūs par 21. gadsimtam atbilstošu, starptautisku jauno mākslinieku centru.

Pērn publiska konkursa kārtā izvēlēts galvenais būvdarbu veicējs, pilnsabiedrība "SBSC", ko veido "Skonto būve" un "Skonto Construction", ar galveno projektētāju SIA "Sarma un Norde Arhitekti", savukārt inženiera un būvuzraudzības pienākumus veic SIA "Būves un būvsistēmas". Kā apakšuzņēmējs arhitektūras un interjeru izstrādei nolīgts "Zaigas Gailes birojs".

Piesaistīti eksperti arī no citām valstīm – piemēram, teātra tehnoloģijas risinājumus izstrādā "Theater Advies" no Nīderlandes, savukārt kā konsultanti teātra akustikas jautājumos darbojas speciālisti no "Nagata Acoustics" Jasuhisas Tojotas vadībā, kas piedalījušies Elbas Filharmonijas un Parīzes Filharmonijas projektēšanā, kā arī daudzos citos ievērojamos projektos.

Rīgas Vāgnera teātra interjers.
Rīgas Vāgnera teātra interjers. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Projektu "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana "Rīgas Vāgnera namā", Riharda Vāgnera ielā 4, Rīgā, LV-1050, atjaunojot un restaurējot Rīgas Vāgnera namu" atbalsta Emisijas kvotu izsolīšanas instruments, Vācijas Ārlietu ministrija, Vācijas vēstniecība Rīgā un Rīgas dome.

Rīgas Vāgnera teātra interjers.
Rīgas Vāgnera teātra interjers. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šogad februārī Vāgnera teātra atjaunošanai kopā piesaistīti līdzekļi 20 miljonu eiro apmērā – 15 miljoni eiro no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) un pieci miljoni eiro no Vācijas valdības. Līdz ar nodrošināto finansējumu bija iespējams sākt projekta īstenošanu, kopā nama atdzimšanai nepieciešami vairāk nekā 40 miljoni eiro.

Atklāt atjaunoto Vāgnera teātri iecerēts 2026.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu