Iznācis elektroniskās mūzikas grupas "Woodpecker Project" albums "Fade" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Klajā nācis latviešu eksperimentālās elektroniskās mūzikas grupas "Woodpecker Project" pirmais albums Fade. Albumā ietvertas četras kompozīcijas, kuru pilnais garums pārsniedz vienā kompaktdiskā vai skaņuplatē ietilpināmu apjomu – 2 stundas, tādēļ, vismaz šobrīd, albums pieejams tikai virtuālajā vidē – visās populārākajās mūzikas straumēšanas vietnēs. Lai arī "Woodpecker Project" pastāv jau 17 gadus, šis ir pirmais apvienības publicētais ieraksts.

Par albumu Fade grupas vārdā stāsta grupas dibinātājs Andris Dzenītis: “Fade in – pakāpeniska parādīšanās, fade out – izzušana. Fade – zieds, kurš lēnām uzzied un novīst, krāsas mūsu apkārtējā vidē, kuras pakāpeniski maina savu konsistenci un spilgtumu. Līdzīgi arī šajā mūzikā – skaņas un procesi var negaidīti parādīties, tikpat negaidīti zust, neparedzami mainīt savu nokrāsu un spilgtumu.

Mūzika, kā bezgalīga plūsma, kura ved neparedzamajā, nezināmajā. Aicinu šīs kompozīcijas uztvert un izbaudīt kā noskaņās mainīgu meditatīvu pieredzi.

Četri albumā ietvertie skaņdarbi tapuši vairākās studijas sesijās no 2021. līdz 2023. gadam. "Woodpecker Project" veidotās kompozīcijas ar intuitīviem, asociatīviem nosaukumiem ir dzīvas improvizācijas. Ierakstos nav veikta montāža, izmaiņas kompozīciju formā. Četras pirmajā grupas albumā iekļautās kompozīcijas ir paraugs "Woodpecker Project" skaniskajai daudzveidībai, no sprādzienveidīga baritonsaksofona skaņu jūkļa, dažāda veida trokšņu haosa, līdz ritmiskai pulsācijai un gaismas pilnai skaņu plūsmai.”

Visas albumā ietvertās kompozīcijas ir grupas dalībnieku Andra Dzenīša, Arvīda Kazlauska, Ritvara Garozas un Gata Zaķa kopdarbs. Ieraksta skaņas producents – Gatis Zaķis. Albuma foto un dizaina autors – Andris Dzenītis.

Projekts "Woodpecker Project" dibināts 2006.gada vasarā (sākotnējā sastāvā - projekta aizsācējs Andris Dzenītis un dziedātāja Baiba Renerte. Eksperimentālā, dalībai atvērtā elektroakustiskās mūzikas apvienība nenovelk nekādas stilistiskas un estētiskas robežas – tā vieno laikmetīgās akadēmiskās mūzikas tehnoloģiskos un filozofiskos pamatus, smagā metāla dinamisko spēku, modernā džeza improvizācijas vieglumu, noise mūzikas agresiju, primitīvu brutalitāti, un ambienti gaisīgu sapņainību. Apvienības veidotās skaņu ainavas ir spontāni veidotas improvizācijas, par kurām iepriekš zināms maz – vien iepriekš izstrādāta, aptuvena laika nogriežņa uzbūve.

"Woodpecker Project" savos ierakstos un koncertos izmanto reālus elektroniskus un elektroakustiskus mūzikas instrumentus, izvairoties no datortehnoloģiju lietojuma.

Kopš 2019. gada "Woodpecker Project" ir Andris Dzenītis (modulārie un analogie sintezatori, elektronika, ģitāras), Ritvars Garoza (sintezatori, elektronika), Arvīds Kazlausks (saksofoni, elektronika), Gatis Zaķis (sintezatori, ģitāras, elektronika). Apvienības mūziķiem ir dažādas muzikālās intereses, kuras balstītas to ikdienas profesionālajā darbībā džeza (Garoza), popmūzikas (Zaķis), un klasiskās mūzikas (Kazlausks, Dzenītis) jomās.

Foto: Publicitātes foto

Dažādos sastāvos Woodpecker Project" uzstājies festivālos "Skaņu mežs" (2006, 2014, 2020), "Arēna" (2006, 2008), "Druskomanija" (2007, 2008 Lietuva), "Skan" (2007), "Baltā nakts" (2009, 2019), "Gogolfest" (2009, Ukraina) "Tallinn Music Week" (2012), "Erica Synths Garage" (2019).

2008. gada ziemā ar vērienīgu šovu, kura vizuālo pusi veidoja šogad mūžībā aizgājušais Pēteris Ķimelis, "Woodpecker Project" atklāja izstāžu zāli "Rīgas mākslas telpa" Rīgā. Apvienība ir uzstājusies kopā ar dziedātāju Ievu Paršu, čellisti Līgu Veilandi, ģitāristiem Olafu Štālu un Artūru Gaili, vēlāk grupai pievienojies saksofonists Arvīds Kazlausks un pārējie šībrīža grupas biedri.

Atsevišķas starpžanru kompozīcijas ar nosaukumu "Woodpecker Ōō", ir Andra Dzenīša soloprojekti.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu