"Jāņa sēta" izdevusi grāmatu ar Latvijas pilsētu vēsturiskajiem plāniem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Karšu veikals "Jāņa sēta" Elizabetes ielā, kuru plānots rekonstruēt, saglabājot ēkas arhitektoniskās detaļas un apdari.
Karšu veikals "Jāņa sēta" Elizabetes ielā, kuru plānots rekonstruēt, saglabājot ēkas arhitektoniskās detaļas un apdari. Foto: Ieva Čīka/LETA

SIA "Jāņa sēta" izdevusi grāmatu "Latvijas pilsētas 100 kartēs", kas ir trešā "100 karšu" sērijā, informēja uzņēmuma pārstāve Māra Ziediņa.

Grāmatā apkopotie vēsturiskie pilsētu plāni ļauj ielūkoties 39 Latvijas pilsētu pagātnē no 17.gadsimta līdz 1987.gadam. Kartes papildina attēli un apraksti par interesantiem notikumiem, kas pilsētās norisinājušies plānu tapšanas laikā.

Mūsdienās Latvijā ir 81 pilsēta, un tajās dzīvo aptuveni 70% valsts iedzīvotāju. Dažas no tām ir pavisam jaunas, bet citas pārdzīvojušas daudzus gadsimtus.

Grāmatā "Latvijas pilsētas 100 kartēs" iekļautie attēli un apraksti palīdz iepazīt pilsētas, kādas tās bijušas pirms simts, divsimt vai vairāk gadiem. Lielākā uzmanība pievērsta Rīgai, bet iekļauti arī mazāku pilsētu vēsturiskie plāni - no Ainažiem līdz Zilupei. Grāmatu veidojis Jānis Barbans, māksliniece Līga Dubrovska. Tās līdzizdevēji ir Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) un Latvijas Nacionālais arhīvs.

Šī ir trešā sērijas "100 kartes" grāmata. Latvijas simtgadē 2018.gadā tika īstenota "Jāņa sētas" valdes locekļa Mareka Kilupa ideja un izdota grāmata "100 gadi 100 kartēs", kurā atspoguļota valsts 100 gadu vēsture, izmantojot oriģinālu informācijas avotu - kartes.

Savukārt 2020.gadā grāmatas veidotājs Reinis Vāvers iedziļinājās kartogrāfiskā mantojuma bagātībā, kas tapis tehnoloģiju attīstības laikmetā no 1795.gada līdz 1917.gadam un vēsta par tā laika Latvijas vēstures notikumiem.

Grāmatas prezentācijas pasākums notiks 13.decembrī plkst.17 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) korē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu