Sarma Freiberga atspēko greizu stereotipu: "Slodzes ziņā dejošana reizēm pārspēj dažu labu sporta veidu"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Viesojoties “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi”, deju kolektīva “Latve” vadītāja un fonda “Nāc līdzās!” dibinātāja Sarma Freiberga dalās savās pārdomās par sabiedrībā cirkulējošu stereotipu, ka deja ir vairāk sieviešu nodarbe. “Man liekas, ka galīgi tā tas nav un ka šis stereotips ir greizs,” viedoklī dalās Freiberga.

Daudzu gadu garumā Freiberga bijusi aktīva deju kolektīva “Sprīdītis” un “Latve” vadītāja, taču kādā brīdī šo nodarbi pametusi. Iztaujāta par to, kāpēc atgriezusies deju kolektīvā “Latve”, viņa atzīst, ka stingrais lēmums neatgriezties deju pasaulē mainījies: “Kad es satiku šodienas “Latves” cilvēkus, man likās, ka tie ir tādi azartiski, mērķtiecīgi, kas grib kaut ko sasniegt, jo man ļoti nepatīk tādi, kas tā muļļājas, kaut kā ņerkst, un viss ir slikti, – ar tiem es cenšos nekomunicēt. Tie cilvēki ar dzirksteli bija tie, kas man likās – jā, ja šitie grib, kā tad tu nestrādāsi?”

Viņa piekrīt arī teiktajam, ka dejot var iemācīties, pat ja ir četrdesmit vai pieci gadi: “Par to gan es esmu simt punkti pārliecināta, ja tikai ir vēlēšanās.” Uz jautājumu, kāpēc vīriešus pierunāt uz dejošanu nav pārāk viegli, Freiberga norāda uz sabiedrībā valdošu stereotipu: “Puisis ir tas, kuram ir tikai jāstrādā, jāpelna, jānes nauda mājā, ka viņam ir jābūt ļoti vīrišķīgam, sportiskam varbūt.”

Nereti dejošanu neasociē ar lielu kustību, tomēr tā nebūt nav taisnība.

“Sporta un veselības ziņā, un slodzes ziņā dejošana reizēm pārspēj dažu labu sporta veidu,” teic Freiberga. “Es domāju, ka, jā, tas ir tāds stereotips vairāk – par vīriešu lietām un sieviešu lietām, jo deja tas taču ir kaut kas ļoti tāds sievišķīgs, vai ne? Man liekas, ka galīgi tā tas nav un ka šis stereotips ir greizs.”

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu