Rīgā uzstāsies "Kyiv Grand Ballet"; organizatoriem lūgts skaidrot publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus (10)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Balerīna. Ilustratīvs foto
Balerīna. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Dailes teātris lūdzis skaidrojumus pasākuma organizatoriem, kompānijai "ART Partner CZ S.R.O", par iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar "Kyiv Grand Ballet" izrādēm, informēja teātra vadītājs Juris Žagars.

Kā liecina informācija "bilesuserviss.lv", trupa "Kyiv Grand Ballet" ar iestudējumu "Gulbju ezers" 6.februārī plkst.19 uzstāsies Dailes teātrī, savukārt 7.februārī plkst.18 - Daugavpils Kultūras pilī.

Tviterī paustas bažas, ka trupai "Kyiv Grand Ballet" nav saistības ar Ukrainas Nacionālo operu vai Ukrainas Kultūras ministriju, tāpat jautājumus raisa trupas izvēle izrādīt krievu komponista Pētera Čaikovska baletu.

Žagars uzsver, ka Dailes teātris nav nedz šī pasākuma organizators, ne arī iniciators. Teātri uzrunāja Čehijā reģistrēta pasākumu producentu kompānija "ART Partner CZ S.R.O" ar lūgumu iznomāt telpas pasākumam.

Dailes teātra vadītājs uzsver, ka telpu nomas gadījumā vienmēr par pasākuma saturu atbild producēšanas kompānija, kas šo pasākumu organizē un pārdod biļetes.

"Patlaban esam informējuši un lūguši pasākuma "Kyiv Grand Ballet" producentam "ART Partner CZ S.R.O" sniegt savu komentāru par publiskajā telpā izskanējušajiem pārmetumiem," pauda Žagars.

Viņš akcentē, ka, iznomājot telpas, Dailes teātris savu iespēju robežās pārliecinās, vai nomnieks nav Eiropas Savienības sankciju sarakstā, kas ieviestas saistībā ar Krievijas izvērsto karu pret Ukrainu.

Tāpat Žagars norāda, - ja Latvijā notiekoša kultūras pasākuma programmas saturs ir pretrunā ar ideoloģiskajiem uzstādījumiem, tostarp saistībā ar Krievijas izvērsto karu pret Ukrainu, un pasākumiem, kas ir viennozīmīgi pieņemti Latvijā pēc kara sākuma, tad šāds pasākums nevar notikt un Dailes teātris izskatītu iespējas lauzt nomas līgumu.

Žagars piebilda, ka līgums ar nomnieku var tikt lauzts arī gadījumā, ja uz to norāda Kultūras ministrija vai tiesībsargājošās iestādes.

Tīmekļvietnē "bilesuserviss.lv" norādīts, ka "Kyiv Grand Ballet" dibinātājs un direktors Aleksandrs Stojanovs ir bijis Ukrainas Nacionālās operas solists, iestudējis izrādes un rīkojis festivālus. Kopš 2014.gada viņa jaunā trupa no Kijivas uzstājas skatītājiem visā pasaulē. Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu dēļ baleta trupa 2022. gada februārī "iestrēga" Parīzē, kur tā tobrīd piedalījās viesizrādēs. Trupa ceļo pa visu pasauli, vācot ziedojumus Ukrainas atbalstam.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu