Literārā pēcpusdienā spriedīs par zināmo un nezināmo Edvartu Virzu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Edvarts Virza ar sievu, dzejnieci Elzu Stērsti un meitu Amarilli 1925. gadā. Foto no Annas Žīgures grāmatas "Marselīne" (Jumava, 2005).
Edvarts Virza ar sievu, dzejnieci Elzu Stērsti un meitu Amarilli 1925. gadā. Foto no Annas Žīgures grāmatas "Marselīne" (Jumava, 2005). Foto: Ilustratīvs attēls

Trešdien, 13. decembrī, tuvojoties dzejnieka un prozaiķa Edvarta Virzas 140. dzimšanas dienai, Rakstniecības un mūzikas muzejs pasākumu ciklā “Literatūras viesistaba” aicina uz tematisku pēcpusdienu “Zināmais un nezināmais par Virzu” plkst. 18:00 kultūrtelpā “Tintnīca”, Rīgā, Pulka ielā 8.

Pasākumā tiks rādīta režisores Skillas Rikardes 1990. gadā uzņemtā filma “Pēdējā vasara”, kura atspoguļo rakstnieka Edvarta Virzas pēdējos dzīves gadus. Edvarts Virza (1883-1940) latviešu literatūras vēsturē palicis kā leģendām apvīts rakstnieks, tāpēc pēc filmas diskusiju par zināmo un nezināmo Virzas personā vadīs Liega Piešiņa.

Apmeklētāji kādā no aizvadītajām literārajām pēcpusdienām kultūrtelpā "Tintnīca".
Apmeklētāji kādā no aizvadītajām literārajām pēcpusdienām kultūrtelpā "Tintnīca". Foto: Publicitātes foto

Diskusijā piedalīsies literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis, Edvarta Virzas mazmeita, rakstniece un tulkotāja Anna Žīgure, autora mazmazmeita un literāte Diāna Jance un vēsturnieks Kārlis Sils. Edvarta Virzas dzimšanas dienas noskaņas papildinās viņa dzejas lasījumi aktiera Mārtiņa Upenieka izpildījumā.

Foto: Publicitātes foto

Edvarts Virza vērtējams par vienu no spilgtākajiem un ietekmīgākajiem latviešu dzejniekiem 20. gadsimtā. Plašāk pazīstamie viņa darbi – agrīnās dzejas krājums "Biķeris" (1907) un poēma "Straumēni" (1933).

Atdzejojis un tulkojis no franču valodas. Saņēmis Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru (1926), Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiru (1937), Kultūras fonda godalgas, Tēvzemes balvu (1938), Francijas, Itālijas, Polijas, Ungārijas, Beļģijas ordeņus.

Vienīgais latviešu Nobela prēmijas kandidāts literatūrā 20. gadsimta starpkaru posmā (par poēmu "Straumēni"). Padomju totalitārisma režīma laikā Edvarta Virzas darbi bija aizliegti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu