Nosauktas nākamā gada “Iedvesmas bibliotēkas”, kurām palīdzēs īstenot attīstības ieceres

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Tikšanās ar dzejnieci un rakstnieci Māru Zālīti Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā.
Tikšanās ar dzejnieci un rakstnieci Māru Zālīti Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā. Foto: Jūrmalas Centrālā bibliotēka

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība izraudzījusies četras Iedvesmas bibliotēkas 2024, kurām nākamajā gadā būs iespēja īstenot savas idejas par mūsdienīgām pārmaiņām bibliotēku telpās. Tās būs: Smiltenes novada Blomes bibliotēka, Jūrmalas Centrālā bibliotēka, Ropažu bibliotēka un Tukuma novada Smārdes pagasta bibliotēka.

Blomes bibliotēka mūsdienīgi iekārtos un aprīkos bērnu lasītavu, Jūrmalas Centrālās bibliotēkas Bērnu lasītavā taps māksliniecisks un interaktīvs elements – “Burtu pūķītis”, savukārt Ropažu bibliotēka veidos bibliotēkas ārtelpu ar transformējamu skatuvi un soliem.

Foto: Ropažu novads

Smārdes pagasta bibliotēka iecerējusi radīt jaunu rotaļu telpu bērnu lasītavai. Savas idejas bibliotēkas īstenos 2024. gada laikā sadarbībā ar Biedrību un pašvaldību un, pateicoties ziedotāju atbalstam.

Projektā Iedvesmas bibliotēka ikvienai bibliotēkai bija iespēja iesniegt savu ideju par jauniem arhitektūras vai dizaina risinājumiem, mūsdienīgu iekārtojumu vai ārtelpas labiekārtošanu. Šogad Biedrībā saņemtās bibliotēku idejas bija īpaši pārdomātas un izstrādātas.

Galveno uzmanību bibliotēkas pievērsušas jaunajiem lasītājiem – bērniem un jauniešiem, rūpējoties par aicinošu un radošu vidi, kas rosina interesi par grāmatām. Bibliotēku pieteikumus izvērtēja profesionāli arhitekti ar pieredzi bibliotēku un citu kultūrvietu arhitektūrā un vides veidošanā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atbalsta fonda direktore Karina Pētersone parakstās par Gunāra Birkerta projektētās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā Eiropas Kultūras mantojuma gada atklāšanai veltītajā preses konferencē LNB.
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atbalsta fonda direktore Karina Pētersone parakstās par Gunāra Birkerta projektētās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā Eiropas Kultūras mantojuma gada atklāšanai veltītajā preses konferencē LNB. Foto: Edijs Pālens/LETA

Biedrības direktore Karina Pētersone:

“2024. gads ir projekta "Iedvesmas bibliotēka" trešais un pēdējais gads, šajā laikā kopumā būs īstenotas 12 bibliotēku idejas. Taču ceram, ka projekta devums ir daudz lielāks un tas ir iedvesmojis vēl daudzus citus bibliotekārus un pašvaldības sapņot, uzdrošināties un izveidot savas bibliotēkas par pievilcīgām, mūsdienīgām un vietējo iedzīvotāju iecienītām vietām.”

​Iedvesmas bibliotēka ir sabiedriski nozīmīgs Latvijas mēroga projekts, ko Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība uzsāka 2021. gadā, lai atbalstītu un dotu iespēju Latvijas bibliotēkām īstenot idejas par laikmetīgu un pievilcīgu bibliotēku vidi.

Rotaļtēka Pūres bibliotēkā.
Rotaļtēka Pūres bibliotēkā. Foto: LNB Atbalsta biedrība

Par Iedvesmas bibliotēkām līdz šim kļuvušas Valkas novada Ērģemes bibliotēka, Tukuma novada Pūres bibliotēka, Aizkraukles novada Pļaviņu bērnu bibliotēka, Saldus novada Kursīšu bibliotēka un informācijas centrs, Limbažu novada Vilzēnu bibliotēka, Gulbenes novada bibliotēka, Jelgavas novada Valgundes bibliotēka un Alūksnes novada Mālupes bibliotēka.

Rakstnieces Lauras Vinogradovas izstāde "Snīpuļi no Snīpuļciema" Valgundes bibliotēkā. 
Rakstnieces Lauras Vinogradovas izstāde "Snīpuļi no Snīpuļciema" Valgundes bibliotēkā. Foto: Facebook/Valgundes bibliotēka

Piedaloties projektā, bibliotēkas iekārtojušas jaunas telpas, radījušas pievilcīgu vidi bērniem un jauniešiem, izveidojušas āra lasītavas. Projekts notiek ar pašvaldību līdzfinansējumu, Biedrības ziedotāju un uzņēmumu AS "Latvijas Finieris", AS "Riga Wood Baltic" un SIA "Timbero Latvia" atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu