No Brīvdabas muzeja debesīs iemirdzēsies visu laiku augstākā gaismu instalācija Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

15. decembrī Rīgā, Latvijas Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā, gaismas pastaigas “Ziemas Gaismas dārzs. Trejdeviņi” ietvaros tiks atklāta visu laiku visaugstākā gaismu instalācija Rīgā – lieljaudas lāzers jeb pastaigas autoru vārdiem – Garā pupa, kas ļaus vizuāli ieraudzīt latviešu pasakās un teikās izstāstīto sērdienītes ceļu uz debesīm.

400 vatu jaudīgais lāzers būs redzams gan pilsētas panorāmā, gan debesīs pat līdz piecu kilometru augstumam. Iekārta, kas tiks izmantota gaismas pastaigā, radīta tikai šogad un ir viens no spēcīgākajiem pasākumu nozares lāzeriem pasaulē. Pirms desmit dienām lāzers piedzīvoja pirmizrādi Lasvegasas starptautiskajā gaismu profesionāļu izstādē “LDI” un ir mainījis priekšstatu par veidu, kā lāzerus var izmantot pasākumu jomā. Neskatoties uz milzīgo jaudu, lāzers ir energoefektīvs.

Foto: Publicitātes foto

Stāsta pastaigas “Ziemas Gaismas dārzs. Trejdeviņi” gaismu departamenta vadītājs Kristaps Dergačs: “Mēs katru gadu cenšamies mūsu apmeklētājiem parādīt ko jaunu un nebijušu. Šogad, domājot par pastaigas “Ziemas Gaismas dārzs. Trejdeviņi” tēmu un pārlasot latviešu pasakas un teikas, mums radās ideja - kā būtu, ja mēs mēģinātu parādīt Garo pupu, kura sniedzas debesīs. Neticamā kārtā tieši šogad pasaulē ir parādījies jauns un jaudīgs lāzers, un mums radās unikāla iespēja šo iekārtu iekļaut mūsu pastaigā. Tik augsta gaismu instalācija nedz Rīgā, nedz Latvijā vēl nav bijusi, un sagaidām, ka to varēsim redzēt no ļoti liela attāluma.”

Foto: Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

Pasākuma ilgtspējas eksperts Rūdolfs Kivlenieks atzīst: “Vides ilgtspēja ir aktualitāte pasākumu nozarē, un mēs tai veltām lielu uzmanību ikvienā mūsu pasākumā – sākot ar kopējo elektrības patēriņu, vides saudzēšanu, klimata pēdu, maksimālu elektrotransporta izmantošanu un beidzot ar biotraukiem un šķirošanu. Jaunā gaismu iekārta, kuru pirmo reizi Baltijā ieslēgsim Brīvdabas muzejā, ir pierādījums tam, ka jaudīgs un vizuāli spēcīgs gaismu efekts var iet roku rokā ar energoefektivitāti, un prieks, ka šī iekārta piedzīvos pirmizrādi pie mums.”

Foto: Publicitātes foto

Gaismu instalācija būs redzama gan pastaigā, gan Rīgas pilsētvidē no 15. decembra līdz 7. janvārim.

Jau ziņots, ka piektā “Ziemas Gaismas dārza” pastaigu taka notiks 2023. gada decembrī un 2024. gada janvārī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Šoreiz pastaigas radošā komanda un Latvijas gaismu mākslinieki aicinās apmeklētājus neparastā ceļojumā pa trejdeviņām brīnumu pasaulēm - par iedvesmu gaismu instalācijām kalpos latviešu dainas, teikas, ticējumi un pasakas, kuras, savītas vienā lielā pasakainā ceļojumā, ļaus piedzīvot Saulgriežu brīnumu.

Foto: Publicitātes foto

Pastaiga "Ziemas Gaismas dārzs. Trejdeviņi” ikvienu, gan mazu, gan lielu, aizvedīs ceļojumā brīnumu pasaulē - šoreiz dosimies pazemē, cīnīsimies ar mošķiem, minēsim mīklas, klausīsimies, kā saulgriežos dzied bites, iestādīsim brīnumpupu un ieraudzīsim maģisku pasauli krāsainā pastaigā.

“Ziemas Gaismas dārzs” Latvijas Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā gaidīs ciemiņus no 2023. gada 15. decembra katru vakaru (izņemot 24. un 31. decembri) no plkst. 17:00 līdz 22:00 (pēdējā ieeja plkst. 21:00).

Pastaigā nebūs iespējas ienākt ar dzīvniekiem, taču takā darbosies Saulgriežu kafejnīca. Apmeklētāji aicināti līdzi ņemt labu garastāvokli un tērpties laikapstākļiem atbilstoši.

Biļetes uz pastaigu “Ziemas Gaismas dārzs. Trejdeviņi” pieejamas "Biļešu paradīzes” kasēs. Ieejas maksa Ziemas Gaismas dārzā tiek noteikta dinamiski - pirmās biļetes katrā apmeklējuma laikā ir lētākas. Katrai biļetei ir noteikts ierašanās laiks, lai ļautu apmeklētājiem pilnībā izbaudīt gaismu pastaigu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu