Latvijas teātru saime sveic režisori un pedagoģi Māru Ķimeli 80 gadu jubilejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Režisore Māra Ķimele ar aktieriem Edgaru Samīti (no kreisās), Janu Čivželi, Kasparu Znotiņu, Ivetu Poli, Andi Strodu un Ivaru Krastu
Režisore Māra Ķimele ar aktieriem Edgaru Samīti (no kreisās), Janu Čivželi, Kasparu Znotiņu, Ivetu Poli, Andi Strodu un Ivaru Krastu Foto: Jaunais Rīgas teātris

Gan Latvijas teātru soctīklu konti, gan individuāli aktieri un režisori savos soctīklu profilos šodien apsveic režisori un pedagoģi Māru Ķimeli 80 gadu jubilejā. 

Māra Ķimele dzimusi 1943. gada 20. decembrī Dagmāras un Viļa Ķimeļu ģimenē Rīgā. Viņas vecvecāki: rakstnieks Jūlijs Lācis (1892-1941) un režisore Anna Lācis (1891-1979). 1969. gadā Ķimele absolvējusi Maskavas Teātra Mākslas institūta (GITIS) Režijas fakultāti Anatolija Efrosa meistardarbnīcā, kopš 1997. gada pasniedz aktiermeistarību Latvijas Kultūras akadēmijā.

Foto: Valmieras teātris

Jubilāres audzēkņu pulks ir plašs un tā dalībnieki ir veidojuši un turpina veidot Latvijas teātru skatuvju garu un vēstījumu: Inese Ramute, Aigars Vilims, Rēzija Kalniņa, Uldis Anže, Ivars Krasts, Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Laura Groza, Kārlis Krūmiņš, Inga Tropa, Inese Pudža, Inese Mičule un citi.

Kā režisore strādājusi vispirms Valmieras Drāmas teātrī, neatkarīgajā teātrī "Kabata", "Māras teātrī". Kopš 1993. gada Ķimele ir režisore Jaunajā Rīgas teātrī. Režisore vairāk kā 80 iestudējumiem, no kuriem daudzi saņēmuši apbalvojumus (Ivana Turgeņeva „Mēness uz laukiem”, Rūdolfa Blaumaņa „Pazudušais dēls”, Ingas Ābeles „Tumšie brieži”, Žana Anuija „Mēdeja”, Viljama Šekspīra „Otello” un citi).

Žana Anuija lugas "Mēdeja" iestudējuma process Valmieras teātrī, 1975. gadā
Žana Anuija lugas "Mēdeja" iestudējuma process Valmieras teātrī, 1975. gadā Foto: Valmieras teātris

Līdzautore grāmatai „Sarunas ar Māru Ķimeli” (Jumava, 2007). Spēlējusi lomas kino un teātrī. 2014. gadā uzņemta dokumentālā filma „Māra” (režisore Krista Burāne).

Režisore 1994. gadā saņēmusi Kultūras ministrijas balvu par ieguldījumu latviešu kultūrā, savukārt 2003. gadā viņai piešķirts IV šķiras Triju Zvaigžņu ordenis. Vēl pēc diviem gadiem režisore saņēmusi Eduarda Smiļģa balvu.

Foto: Liepājas teātris

Teātra zinātniece Ieva Struka par jubilāri raksta: "Mārā Ķimelē ir kas no Spīdolas. Vismaz tai Mārai, kas redzama apkārtējiem – teātrī un sarunās par teātri, nodarbībās ar studentiem, starp cilvēkiem, publiskā telpā. Viņa ir tāda, kam pieeja smalkākam plānam, runājot viņas pašas vārdiem, bet citādi jau viņa nevarētu būt nedz izcila režisore, nedz sadzirdēt tos dižgarus, kuru vārdus viņa atslēdz aktieriem un kopā ar aktieriem – skatītājiem. Tāda, no kuras reizēm jāpiesargās, jo temperaments un enerģija, kas plūst pāri malām, pakļauj, iespiež stūrī, biedē, bet vienlaikus – valdzina, liek apbrīnot, sauc līdzi. Viņas prātam ir spēks. Un spēks ir arī viņas vārdiem.”

Arī portāls TVNET apsveic izcilo režisori un pedagoģi, vēlot iedvesmu un veselību! 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu