Iespēja paceļot laikā – grāmatā "Atmiņas no vecās Vidzemes. Elzes un Rūdolfa stāsts"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ungurmuižas pēdējā īpašniece Lilija fon Kampenhauzena ar bērniem strādā augļu dārzā 1913. gadā. Otrā no kreisās - mājskolotāja Elza Ekerta, kas pavadīja Kampenhauzenus izsūtījumā uz Irkutsku.
Ungurmuižas pēdējā īpašniece Lilija fon Kampenhauzena ar bērniem strādā augļu dārzā 1913. gadā. Otrā no kreisās - mājskolotāja Elza Ekerta, kas pavadīja Kampenhauzenus izsūtījumā uz Irkutsku. Foto: Facebook/Impro.lv

Vācbaltiešu dzīve Latvijā ir neatņemama mūsu kultūrvēstures sastāvdaļa. Apgādā „Madris” jau izdotas divas šai tēmai veltītas grāmatas: Herberta fon Blankenhāgena “Atmiņas no Vecās Vidzemes. Klingenberga – Rīga 1892-1913” un “Atmiņas no Vecās Vidzemes. Pasaules vēstures malā 1913-1923”, kurās varam izpētīt mūsu kopīgo vēsturi.

Vācbaltiešu, Lēdurgas muižas īpašnieku Elzes un Rūdolfa fon Kampenhauzenu atmiņas, kuras apkopotas jaunākajā apgāda "Madris" izdevumā par šo tēmu, attēlo dzīvi Vidzemē no 19. gadsimta vidus līdz 20. gadsimta 30. gadiem, tāpat arī aprakstot vācbaltiešu izceļošanu un likteņus līdz 40. gadu beigām.

Foto: Publicitātes foto

Grāmata "Elzes un Rūdolfa stāsts. Atmiņas no vecās Vidzemes" ietver daudzu Vidzemes muižu un vietu aprakstus, dzīvi muižās un pilsētās, stāstījumus ne tikai par muižniekiem, bet arī par ārstiem, mācītājiem, muižu pārvaldniekiem, juristiem, zemniekiem, amatniekiem, Tērbatas Universitātes studentiem un viņu profesionālo darbību Vidzemē.

Sīki raksturota saimniekošana lauku īpašumos, inteliģences darbība pilsētā, tēlota arī kultūras notikumu daudzveidība, teātri, koncerti, mūziķi. Šīs atmiņas ļauj iepazīt daudzas tālaika Vidzemes personības, tradīcijas, audzināšanu, izglītību, sadzīves normas, sadzīvi un jau zudušās vēstures un kultūras liecības.

Lēdurgas ūdensdzirnavas, baznīca un krogs. 20. gadsimta pirmā puse. 
Lēdurgas ūdensdzirnavas, baznīca un krogs. 20. gadsimta pirmā puse. Foto: Brivalatvija.lv

Elzes (Elizabetes) fon Kampenhauzenas (dz. baronese fon Klota-Heidenfelda, 1883-1966) grāmata „Atmiņas no vecās Vidzemes. Elzes un Rūdolfa stāsts” ir savai ģimenei rakstītas atmiņas – atklāts, aizkustinošs un sāpīgs vēstījums par Vidzemes cilvēku likteņiem. Reizē tas ir bagāts izziņas materiāls vēstures un kultūras speciālistiem, saistoša informācija ikvienam, kuru interesē Latvijas un īpaši Vidzemes vēsture. Grāmatā apkopoti daudzi interesanti fakti, kas nav atrodami nekur citur.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks Ziemassvētku atskaņu laikā, Zvaigznes dienas priekšvakarā – piektdien, 5. janvārī plkst. 16:00 Mencendorfa namā (Rīgā, Grēcinieku ielā 18). Izvēlētā diena simboliski sasaucas ar laiku, kuru Elze Kampenhauzena plaši aprakstījusi savās atmiņās. Muzikālo noskaņu radīs klaviermūzika – Reina Pauls Kreicberga, mežrags – Emīls Jauja un Luīzes Elīnas Skudras solo izpildījums.

Grāmatas izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un "Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programma 2023".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu