Ap gadumiju izklaides, sporta un dažos kultūras dārziņos notiek iepriekšējā gada teicamnieku izcelšana, sumināšana, apbalvošana un cildināšana. Valsts ir dāsnāka – divreiz gadā ir ordeņu, atzinības zīmju un citu godinājumu birums.

Nolēmu palūkot, kurš par darbību tradicionālās kultūras lauciņā 2023. gadā būtu pelnījis Triju Zvaigžņu ordeni vai vismaz, pēc amerikāņu šovbiznesa tradīcijām, Oskaru? Lai labāk Lai labāk visu notikušo saskatītu un saskaitītu, lūdzu talkā Latvijas Tradicionālās kultūras asociācijas Facebook grupā apvienotos cilvēkus izteikt savus viedokļus. Lūk, kas mums sanāca!

Dižie Dziesmundeju svētki

Vispirms Vispārējie Dziesmu un deju svētki. Visdiždižākais multižanru festivāls pēdējo 150 gadu laikā, kur starp citiem notikumiem atradās samērā pienācīga vieta folklorai. Kas patīkami, folkloras kopām nevajadzēja skuju svārkos dziedāt pie ieejas Lielajā estrādē, kā tas bija… labāk neatcerēties, kuros svētkos! Tradīcijām bija atvēlēta īpaša Folkloras diena 7. jūlijā, Vērmanes dārzā un pie Raiņa pieminekļa, kur dziedāt un dejot kopā ar tautas muzikantiem un dziedātājiem.

Pūtēju orķestru koncerts “Laiks iet pāri” Andrejostā 2023. gada 5. jūlijā.
Pūtēju orķestru koncerts “Laiks iet pāri” Andrejostā 2023. gada 5. jūlijā. Foto: Kaspars Teilāns/Juris Pavlovs

Tautas dejas bija arī citās vietās, no kurām jāizceļ Diasporas danči Ķīpsalā un Pūtēju orķestru svētki Andrejostā, kur zaļumballe ar misiņgraužiem mijās ar patiešām jestriem dančiem. Kā novitāte jāizceļ Agates Bankavas horegrāfiskās atklāsmes koncertā “Trejdeviņi spēlmanīši” Hanzas peronā. Vismaz pāris influenceres dancot gribēja pat Daugavas stadionā, jo arī tur šoreiz ieskanējās tautas dejai tuvi motīvi.

Sadziedāšanās un danču nakts pēc Vispārējo Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Kopā augšup" Mežaparka Lielajā estrādē. 2023. gada 9. jūlijs.
Sadziedāšanās un danču nakts pēc Vispārējo Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Kopā augšup" Mežaparka Lielajā estrādē. 2023. gada 9. jūlijs. Foto: Kaspars Teilāns

Manā skatījumā visaugstāk jāvērtē sadziedāšanās nakts Sidraba birzī, kur pirmo reizi vairākas stundas desmitiem tūkstošu cilvēku dziedāja novadu tautas dziesmas un kā priekšdziedātāji bija vairāki tautas mūzikas jaunie profesionāļi. Paldies Laumai Bērzai, kas producēja šo norisi. Varbūt nākamajos svētkos vērts apsvērt sadancošanās ideju, kur mēs pēc noslēguma koncerta dejotu novadu dančus.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp