Iznākusi raidieraksta “Teātris ārvalstīs” otrā sērija, kura stāsta par teātri Lietuvā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Vācu mākslinieka Juliāna Hecela izstāde-performance "Mount Average" starptautiskajā teātra festivālā "Sirenos" 2023. gadā.
Vācu mākslinieka Juliāna Hecela izstāde-performance "Mount Average" starptautiskajā teātra festivālā "Sirenos" 2023. gadā. Foto: Tina Herbots/15min.lt

Pateicoties tādiem režisoriem kā Eimunts Nekrošus, Jons Vaitkus, Rims Tumins, Oskars Koršunovs un citiem, Lietuvas teātra atpazīstamība pasaulē ir bijusi augsta jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem. Savukārt šī gada 8. februārī Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos jaunā režisora Artūra Areimas (Lietuva) un viņa komandas jauniestudējums “Kā kļūt nelaimīgam” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Raidieraksta “Teātris ārvalstīs” otrā saruna veltīta teātrim Lietuvā, īpašu uzmanību pievēršot tieši starptautiskajai sadarbībai un festivālu lomai tajos.

Lietuvā ir divi starptautiski teātra festivāli, kuru programmās tiek iekļauti arī Lietuvas skatuves mākslinieku darbi. Teātra festivāls “Sirenos” šogad svinēja 20 pastāvēšanas gadus, atzīmējot tos ar īpašu jubilejas programmu, kuras centrā bija starptautiski atzītā šveiciešu režisora Milo Rau darbi.

Milo Rau izrāde "Atkārtojums. Historie(s) du théâtre (I)" starptautiskajā teātra festivālā "Sirenos" 2023. gadā. 
Milo Rau izrāde "Atkārtojums. Historie(s) du théâtre (I)" starptautiskajā teātra festivālā "Sirenos" 2023. gadā. Foto: Hubert Amiel

Taču papildus ārvalstu teātra programmai festivāls rīko arī Lietuvas teātra izrāžu skati. Intensīvā četru dienu programmā tiek izrādītas desmit līdz divpadsmit izrādes, kuru atlasi katru gadu veic īpaši pieaicināts kurators. Par festivāla ideju, izrāžu skati un to, ko starptautiskā sadarbība dod Lietuvas teātrim, stāsta festivāla direktore Kristīna Savickiene.

Klaipēdas Drāmas teātris
Klaipēdas Drāmas teātris Foto: Shutterstock

Savukārt Klaipēdas Drāmas teātris, kas dibināts pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, ir repertuārteātris ar patstāvīgu trupu un trim tehnoloģiski augstā līmenī aprīkotām teātra zālēm. 2017. gadā, direktora Tomasa Joča vadībā, teātris izveidoja starptautisku teātra festivālu “TheAtrium”, kas katru gadu norisinās maija beigās un jūnija sākumā. Festivālā tiek veidota arī Lietuvas teātra izrāžu skate. Par festivālu stāsta tā direktors Tomas Jočis. Par Lietuvas teātra šodienas kopainu, struktūru un finansējumu stāsta teātra pētniece Monika Jašinskaite.

Raidieraksts “Teātris ārvalstīs” tiek veidots, lai informētu par skatuves mākslas aktualitātēm ārpus Latvijas, un to ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas deleģējumu no 2023. līdz 2025. gadam veido Latvijas Teātra darbinieku savienība kā daļu no starptautiskās sadarbības veicināšanas pasākumiem teātra jomā.

Raidieraksts pieejams LTDS mājaslapā, sadaļā "SKATE". Raidieraksta autore: teātra producente Jevgēņija Šermeņeva, tulkojums: Maija Pavlova un Sandija Dovgāne.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu