"Par Latgali jārunā daudz, godīgi un atklāti," pārliecināti cikla "Latgales revīzija" autori

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Cikla "Latgales revīzija" veidotāja Vladislava Romanova.
Cikla "Latgales revīzija" veidotāja Vladislava Romanova. Foto: Publicitātes foto

Latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv, sadarbojoties ar pērn lielu rezonansi saņēmušās filmas “Daugavpils – iespēju vai nespēju pilsēta?” autoriem, piedāvā raidījumu ciklu “Latgales revīzija”. Tajā paredzēti trīs raidījumi, no kuriem pirmo – par jauniešu iespējām un sajūtām reģionā – iespējams noskatīties gan portālā, gan YouTube platformā.

Raidījumu cikla mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību Latgales reģionam, runājot par tam nozīmīgām tēmām, kā arī parādīt Latgales potenciālu un definēt lietas, kas traucē reģionam attīstīties.

Pirmajā “Latgales revīzijas” raidījumā vārds tiek dots jauniešiem no Daugavpils un Līvāniem, atklājot viņu pārdomas par dzīvi šajās vietās – politiskajai situācijai, augstākās izglītības iespējām, dažādības pieņemšanai un citām tēmām. Raidījuma saturu papildina Valsts kancelejas stratēģiskās komunikācijas analītiķes Montas Zaumanes vērtējums.

“Latgales revīzijas” veidotāji uzskata, ka vairāk jāieklausās un jāseko līdzi tam, kas ir svarīgs tieši jauniešiem, jo šobrīd politiķu un citu aktīvistu fokuss bieži vien ir vērsts uz vecākās paaudzes interesēm. Raidījuma producente un vadītāja Vladislava Romanova uzskata:

“Lai cik nepareizi tas izklausītos, bet mūsu visu nākotne būs tieši tik skaista un rožaina, cik šobrīd mēs ieklausīsimies jauniešu velmēs un viedokļos.”

Epizode no raidījuma "Latgales revīzija". 
Epizode no raidījuma "Latgales revīzija". Foto: Publicitātes foto

Pēc filmas “Daugavpils – iespēju vai nespēju pilsēta?” publicēšanas, kā arī aktivitātēm sociālajos tīklos, tās veidotāja tikusi aicināta “likties mierā” un neizplatīt melus par Latgali.

Vladislava saka, ka aizdomājusies, vai tiešām vajag turpināt un vai, runājot par situāciju Latgalē, tai netiek nodarīts vēl sliktāk. Kā nekā, komentāros pie filmas publikācijas ticis rakstīts, ka “tiekot uzplēstas brūces”.

“Varbūt arī uzplēšu, taču nav iespējams atrast īsto ārstēšanas veidu, ja nav konstatēts, kurā vietā tieši un cik dziļa ir brūce,”

saka raidījuma veidotāja.

Viņa atzīst, ka Latgale ir problemātisks reģions. “Parasti es dzirdu: “bet visur tā ir, ko piesējies?!” Latgale ir manas mājas un es redzu, cik ļoti reģiona attīstību ir ietekmējusi no realitātes atrauta infotelpa. Jā, arī Kurzemē un citur ir bezdarbs, nesaprašanās, nepiekrišana cits citam, bet Latgale ir manas mājas. Tādēļ sāku ar to, kas manai sirdij ir vistuvāk. Nekad nav par vēlu labot kļūdas un sākt piedomāt – šobrīd ir īstais laiks! Par Latgali jārunā. Daudz, godīgi, un ļoti atklāti! Ja nerunāt par problēmām atklātā veidā, tad kāda jēga? Mēs neejam pie psihoterapeita un nesākam mazināt savas sajūtas, jo tikai tā ir īstā un vienīgā efektīva metode,” uzskata “Latgales revīzijas” veidotāja Vladislava Romanova.

Epizode no raidījuma "Latgales revīzija".
Epizode no raidījuma "Latgales revīzija". Foto: Publicitātes foto

Portāla lakuga.lv sadarbības projektu vadītāja Edeite Laime saka, ka portāls priecājas par “Latgales revīzijas” tapšanu, tā veidotājiem drosmīgi runājot par daļai sabiedrības neērtām tēmām. Reizē gan lakuga.lv pārstāve atzīst, ka raidījumu cikls varbūt nav ierasti tajā tematikā un žanrā, kādā top portāla saturs un pie kāda pieraduši lasītāji.

“Šajā sadarbībā redzam iespēju ne vien atgādināt par Latgales reģiona problēmām, kas bieži vien līdz galam sabiedrībā netiek izprastas, paplašināt portāla saturu un formu, bet reizē tā ir iespēja popularizēt latgaliešu valodu, paplašinot tajā pieejamo tematiku, jo “Latgales revīzijas” raidījumiem titri tiek sagatavoti arī latgaliski,”

skaidro Laime.

Epizode no raidījuma "Latgales revīzija".
Epizode no raidījuma "Latgales revīzija". Foto: Publicitātes foto

Šobrīd raidījumu ciklā “Latgales revīzija” paredzēti trīs raidījumi – jau publiskotais par jauniešiem, kā arī vēl divi – viens par valodas un nākamais par mediju telpas problemātiku. Minētie raidījumi publiski pieejami būs janvāra beigās un februāra vidū.

Raidījumu cikls “Latgales revīzija” top ar Mediju atbalsta fonda līdzfinansējumu. Projekta īstenošanu nodrošina latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu