Režisore Roze Stiebra animācijas filmā ekranizējusi rakstnieka Jāņa Ezeriņa noveli

TVNET
Papildināts 14:34, 12. janvāris, 2024
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Šī gada februārī pirmizrādi piedzīvos latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras jaunākā pilnmetrāžas animācijas filma “Sirds likums”, kas veidota sadarbībā ar pazīstamo mākslinieku Alekseju Naumovu. Filma kļuvusi par Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” nominanti četrās kategorijās, tostarp arī kā Labākā animācijas filma. “Sirds likums” tapusi “Studijā Lokomotīve”.

Filma veidota pēc latviešu literatūras klasiķa, ievērojamā novelista Jāņa Ezeriņa (1891-1924) darba “Jaunais likums” motīviem. Tā vēsta par kādu tālu karaļvalsti, kurā mīt Karalis un Princese. Viņu dzīve rit rāmi un paredzami, pavalstnieki gatavojas karaļmeitas kāzām. Taču kādu nakti Princese pils dārzā sastop Svešinieku, kurš viņu apvelta ar neparastu dāvanu, un no šī brīža viss sagriežas kājām gaisā.

Foto: Publicitātes foto

Krāšņā pasakā par drosmi un mīlestību Princese aizbēg no mājām, viņas līgavaini Princi un draugu Kaķi gaida izaicinoši piedzīvojumi, guvernante Gaigala mēģina vest pie prāta satraukto Karali un visiem nākas uzmanīties no varaskārajiem Vilkiem.

Animācijas filmu režisore Roze Stiebra ar saņemto Valsts prezidenta Cildinājuma rakstu svinīgajā pasākumā Rīgas pilī. 2022. gada 21. marts. 
Animācijas filmu režisore Roze Stiebra ar saņemto Valsts prezidenta Cildinājuma rakstu svinīgajā pasākumā Rīgas pilī. 2022. gada 21. marts. Foto: Paula Čurkste/LETA

“Sirds likums” ir jau sešdesmit ceturtā Rozes Stiebras veidotā animācijas filma. Ideja par Ezeriņa darba ekranizēšanu režisorei radusies jau pirms daudziem gadiem, un tagad tā beidzot materializējusies.

Roze Stiebra stāsta: “Novele “Jaunais likums” piedāvā plašu un dziļu tēmu loku, bet kā galveno izvirza sirds likumu, kas simbolizē emocijas kā cilvēcības galveno izteicēju. Darbība notiek kādā vārdā nenosauktā karaļvalstī, kurā draudzīgi sadzīvo cilvēkveidīgie ar zvērveidīgajiem. Karaļvalstī, kā jau tam pienākas būt, ir Karalis, ir Princese un ir arī problēmas.

Taču filmas galvenais vēstījums ir par to, cik svarīgi ir saprast savas jūtas un nebaidīties no tām.

Reizēm arī mūsu bērni apjūk un vaicā vecākiem par situācijām, ko pieredzējuši savā ikdienā, arī par sajūtām, ko kāds paudis vai tieši otrādi – nav izrādījis. Filma runā par šīm tēmām, taču to dara rotaļīgi un viegli. Es ticu, ka šis būs krāšņs un interesants kino piedzīvojums gan maziem, gan lieliem skatītājiem.”

Foto: Publicitātes foto

Roze Stiebra nominēta kā labākā animācijas filmas režisore arī nule izsludinātajā Nacionālajā kino balvā “Lielais Kristaps”, bet “Sirds likums” - kā labākā animācijas filma.

“Sirds likums” mākslinieks ir pazīstamais gleznotājs, kādreizējais Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, šobrīd profesors Aleksejs Naumovs, kuram šī ir debija animācijas pasaulē. Viņa košo krāsu, dinamisko triepienu un virtuozo līniju rokrakstu atpazīs ikviens, kurš iepriekš sastapies ar autora darbiem.

Gleznotājs Aleksejs Naumovs piedalās izstādes "Uzgleznotā arhitektūra" atklāšanas pasākumā Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūtā šīgada 10. janvārī. 
Gleznotājs Aleksejs Naumovs piedalās izstādes "Uzgleznotā arhitektūra" atklāšanas pasākumā Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūtā šīgada 10. janvārī. Foto: Evija Trifanova/LETA

Viņš stāsta: “Man bija milzīgs prieks un reizē arī gods strādāt ar tādu ģeniālu režisori kā Roze Stiebra. Jau pirmajā tikšanās reizē viņa minēja, ka vēlas košu un krāsainu filmu, kas apžilbina – domāju, mums izdevās! Šis kopdarbs tapa garās sarunās un diskusijās, es uzzināju ļoti daudz jauna. Īpaši atceros tās saulainās dienas, kad savā vasarnīcā Roze man lasīja priekšā scenāriju, bet es tikmēr zīmēju kadrējumus. Iegremdēties šai pasaku pasaulē un pēc tam ieraudzīt tēlus atdzīvojamies kustībā bija patiešām patīkami, tas sniedza ļoti pozitīvas emocijas.”

Foto: Publicitātes foto

Par darbu pie filmas A. Naumovs ir izvirzīts “Lielā Kristapa” nominācijai Labākais animācijas filmas mākslinieks.

Dziedātāja Grēta Grantiņa piedalās šovā "Balss maskā" aizvadītā gada pavasarī.
Dziedātāja Grēta Grantiņa piedalās šovā "Balss maskā" aizvadītā gada pavasarī. Foto: publicitātes

Skaņas celiņu komponējis Valts Pūce, to ieskaņojuši grupas “DaGamba” mūziķi, bet filmas tituldziesmu iedziedājusi talantīgā Grēta Grantiņa. Arī Valts Pūce ir viens no šī gada “Lielā Kristapa” nominantiem kā Labākais komponists.

Lomas ierunājuši Jaunā Rīgas teātra kursa aktieri – Telma Auziņa, Jānis Ēriks Grūtups, Ritvars Logins, Gerds Lapoška, Marta Lovisa Jančevska, Toms Harjo un citi.

Jau februārī filma būs skatāma kinoteātros visā Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu