NOSKATIES Klajā nācis kaceklis filmām, kas saņēmušas visvairāk "Lielā Kristapa" nomināciju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Nule klajā nācis seriāla “Padomju džinsi” un komēdijas “Melnais samts” kaceklis - abas kinolentes šogad saņēmušas visvairāk nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominācijas.

“Padomju džinsi”

Seriāls “Padomju džinsi” ir traģikomisks stāsts par brīvdomātājiem un konformistiem, par attiecībām un izvēlēm, par robežu un pasaules atvēršanos. Un par biksēm, kas izmainīja pasauli! Seriāla režisori Staņislavs Tokalovs un Juris Kursietis skatītāju ieved septiņdesmito gadu izskaņā – laikā, kad visā PSRS ir izvērsta sīva propaganda pret Rietumu kultūru – kādā Latvijas psihiatriskajā slimnīcā darbojas nelegāla un veiksmīga pagrīdes džinsu ražotne.

Renārs (Kārlis Arnolds Avots) mīl rokenrolu un tirgojas ar kontrabandas precēm, lai nopelnītu mazliet naudas. Tad viņš satiek savu mūža mīlestību Tīnu (Aamu Milonoff). Konflikts ar VDK noved Renāru psihiatriskajā slimnīcā, kur viņš sāk pagrīdes biznesu, ražojot Rietumu džinsu pakaļdarinājumus. Slimnīcas direktors no tā gūst labu peļņu un pretī sola Renāram brīvību. Džinsi kļūst populāri Latvijas jauniešu vidū, un Renārs kļūst par anonīmu pagrīdes leģendu, kuru pa visu valsts meklē VDK. Konflikts starp Renāru un VDK aģentu (Igors Šelegovskis) iziet ārpus džinsiem un krimināllietām — tas kļūst par dzīves filozofiju un ideoloģiju sadursmi. Soli pa solim Renārs kļūst par īstu dumpinieku, džinsi vairs nav rīks brīvības iegūšanai, bet gan protesta veids un augstāks mērķis.

Daudzsēriju filma saņēmusi 12 Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominācijas.

"Melnais samts"

22. februārī pie skatītājiem nonāks Lienes Lindes komēdija “Melnais samts”. Tā ir režisores pirmā pilnmetrāžas spēlfilma, kas jau ieguvusi deviņas nacionālās kinobalvas “Lielais Kristaps” nominācijas, tostarp kā labākā filma. Tas ir pašironisks paaudzes portrets, kas nepaceltu telefonzvanu, nokavētu termiņu un citu ikdienas mazo uzvaru un zaudējumu vidū izgaismo cilvēciskās ilgas pēc kaut kā lielāka. Galveno lomu filmā atveido Inga Tropa.

“Melnais samts” ir humora caurvīts stāsts par jaunas sievietes attiecību un radošās dzīves līkločiem, cenšoties sasniegt savus mērķus un kļūt par normālu pieaugušo. Sapņi mijas ar realitāti, emocionāli dzīves izaicinājumi ar absurdu humoru un pašironiju. Vai iespējams kļūt par veiksmīgu režisori, īsti nemākot režisēt pašai savu dzīvi? Trīsdesmitgadniecei Martai (Inga Tropa) ir darbs, draugi, romantiskas attiecības un mīļš kaķis. Visam vajadzētu būt kārtībā, taču Martu nepamet sajūta, ka viņa tikai tēlo, ka tiek galā ar pieauguša cilvēka dzīvi. Kad pilsētā uz mēnesi atgriežas Martas labākais draugs Kaspars, viņa attopas ierauta arvien neparedzamāku notikumu virpulī, cenšoties atrast atbildi uz jautājumu, kas ir autentiska dzīve un kur ņemt drosmi to dzīvot.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu