Atzīmēs izcilās dejotājas Vijas Vētras 101. dzimšanas dienu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: No personīgā arhīva

Nacionālās Mākslu vidusskolas Emīla Dārziņa koncertzālē 10. februārī plkst. 17 notiks koncerts "Deju Vētra 2024", kas notiks par godu latviešu dejotājas, horeogrāfes, pedagoģes un mākslinieces Vijas Vētras 101. dzimšanas dienai, informēja nodibinājumā "Vijas Vētras fonds".

Koncertā uzstāsies 18 deju grupas no dažādām Latvijas pilsētām. Ar daudzveidīgu programmu un priekšnesumiem uz vienas skatuves tiksies indiešu klasiskās dejas dejotāji, flamenko un mūsdienu deju grupas. Lai gan māksliniece koncertā nepiedalīsies, būs redzamas Vētras veidotās horeogrāfijas.

Koncerts "Deju Vētra" uz skatuves pulcēs dejotājus vecumā no pieciem gadiem un arī tos, kuri vecāki par 75 gadiem. Pasākumā uzstāsies indiešu klasiskās dejas izpildītāja Aija Dvinska, Indiešu kultūras centra "Bharata" deju studija, Jūrmalas Kultūras centra "BG" deju studija.

Tāpat koncertā uzstāsies flamenko deju studijas "Sol Flamenco" un "Zambra", Pārdaugavas bērnu un jauniešu centrs "Altona", deju studija "Fandango", eksotisko deju centrs "Alegria", deju skola "Colour Point", senioru deju kopas "Sniegaroze" un "Preilene", eksotisko deju studija "Soul Sister" un Liepājas deju studija "Arabeska".

Koncertā "Deju Vētra 2024" pirmo reizi piedalīsies deju grupas "Kurpes" un "Hopā", flamenko deju studija "Duende", dejotāji no studijas "Baleta nodarbības" un deju grupa "Estrelas" no Valmieras novada Dikļu pagasta.

Koncerts "Deju Vētra 2024" ir labdarības pasākums, kura mērķis ir popularizēt deju kā cilvēka pilnveidošanās ceļu, kolektīvu sadraudzību un tikšanos uz vienas skatuves par godu Vētrai. Būtisks mērķis ir finansējuma piesaistīšana Vētras atbalstam: mākslinieces uzturēšanās, transportēšanas, medicīnas aprūpes izdevumu segšanai Latvijā.

Vētra ir dzimusi 1923.gada 6.februārī Rīgā. Horeogrāfiju studējusi Vīnē. Kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi sešpadsmit gadus un sāka apgūt indiešu dejas tradīcijas. 1962.gadā Vētra atgriezās Eiropā, kur uzstājās deju koncertos, kā arī pasniedza dejotprasmi.

No 1964.gada Vētra dzīvo Ņujorkā mākslinieku namā Manhetenā. Māksliniece ir koncertējusi Austrālijā, Amerikā, Indijā. Vētra kopš 1990.gada ik gadu atgriežas Latvijā, lai apciemotu dzimteni un satiktu savus talanta cienītājus.

2023.gada 20.jūnijā Rīgas Latviešu biedrības namā nodibinājums "Vijas Vētras fonds" organizēja mākslinieces 100 gadu jubilejas koncertu, kurā uzstājās pati māksliniece un piedalījās pianists Vestards Šimkus. Vētra uzstājās ar dejas priekšnesumam, tajā skaitā pirmizrādei piedzīvoja deja "Ievainots gājputns" ar Vētras horeogrāfiju un jubilārei veltītu komponista Artūra Maskata mūziku.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu