Kamēr visa Latvija guļ ziemas miegā, kaut kur nekurienes vidū sarodas simtiem muzikantu un dancotāju. Danči iet vaļā visu nakti. Tie ir Ģikši, draudziņ! Reizi gadā uz vienu nakti mazs Amatas novada ciematiņš ar kļūst par Latvijas galvaspilsētu.

Kas piesaista jauniešu un arī vidējās paaudzes simtus, ka viņi aukstā janvāra naktī (sestdien, 20. janvārī) okupē Ģikšus? Stilīgi dancotāji, muzikanti, frizūras un tērpi… Šogad uzmanību noteikti piesaistīja arī gaumīga pasākuma afiša, kuru radījušas Nītaures mākslinieces Inese un Elīna Skrapces.

Tikai viens afišas stūris – dejotāji naktī starp zvaigznēm izdejo tēva jostu.
Tikai viens afišas stūris – dejotāji naktī starp zvaigznēm izdejo tēva jostu. Foto: Publicitātes foto

Kā noskaidrot, kas danču vakarā ir stilīgs? Protams, jādodas uz Ģikšu danču nakti, bet ne tikai. Var arī pajautāt ekspertiem. Šoreiz ekspertu lomā Rīgas Latviešu biedrības kopienas „Rīgas Danči“ dalībnieki un etnomuzikoloģe Ilze Amanda Zakrevska. Eksperti vērtēja muzikantu un dejotāju stilu, attieksmi, spēju aizraut dancotgribētājus un nakts gaisotni kopumā. Visiem patika muzikantu daudzveidība, saspēle. Stils ir svarīgs un liekas, ka šis sarīkojums jau ar savām tradīcijām un bagātu pagātni ir arī pietiekami stilīgs, jo piesaista arī jaunāko paaudzi.

Muzikanti

Par latviešu visstilīgākajiem (un pat unikālākajiem!) muzikantiem vairāki eksperti nosauca „Tarkšķu“ mutes ermoņiku meitenes.

"Tarkšķu" mutes ermoņiku spēlētājas kopā ar kopas vadītāju Kristīni Kareli.
"Tarkšķu" mutes ermoņiku spēlētājas kopā ar kopas vadītāju Kristīni Kareli. Foto: Daiga Kalnina

Tomēr domas dalījās un nominēti tika arī Upītes muzikanti, citam patika arī "Ieviņu" [i] gumzītāji, bet vēl cits par stilīgākajiem nosauca "Suitu dūdeniekus", jo tie vienīgie bija apvilkuši savas goda drānas. Ārvalstu muzikantu kategorijā visus izkonkurēja lietuviešu grupa "Motorizuotas Tankuojis" ar teicamu stāju, interesantu stilu un ļoti skaļu mūziku.

Tautas mūzikas grupa "Motorizuotas Tankuojis" (Lietuva).
Tautas mūzikas grupa "Motorizuotas Tankuojis" (Lietuva). Foto: Publicitātes foto

Par to skaļumu īpaši sajūsmināti bija pusaudži, tomēr eksperti atzina, ka visu nakti uzturēties tādā skaļumā būtu daudz par daudz prasīts. Pārējās 10 (!) stundas nepārtrauktas dančmūzikas bija tautas dejai pieņemamā skaļumā. Viselegantākā grupa no muzicēšanas viedokļa bija „Brička“, bet spridzīgākā – „Kokle“. Grupa „Ududu“ pārsteidza ar savu transmūzikas [ii] danču devu (tiešām nezinu, ko tas nozīmē).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp