Čehova teātris aicina uz tiešsaistes diskusiju par PSRS Lielā terora laiku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Izrādes ""Skatuve" Ugunī" mēģinājumu process Čehova teātrī.
Izrādes ""Skatuve" Ugunī" mēģinājumu process Čehova teātrī. Foto: Publicitātes foto

Čehova teātra diskusiju cikls “Bez punkta uz i" turpināsies pirmdien, 5. februārī, ar trešo tēmu: "Savējie un svešie – no “Skatuves” dēļiem līdz mūsdienu Latvijai”.

Diskusija piemērota jaunumam teātra repertuārā: sestdien, 3. februārī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī notiks Lauras Grozas režisētā pirmizrāde ""Skatuve" Ugunī". Izrādes dramaturģija tapusi patiesu vēsturisku notikumu kontekstā – stāsta fonā atspoguļoti 1937. un 1938. gada notikumi, kuros PSRS Lielā terora laikā īstenoja tā sauktās “nacionālās operācijas”, tai skaitā “latviešu operāciju”.

Režisore Laura Groza.
Režisore Laura Groza. Foto: Lita Millere/LETA

Vēstures dati vēsta, ka šajās operācijās tika arestēti vairāk nekā 22 tūkstoši latviešu, no tiem gandrīz 17 tūkstošiem piespriests nāves sods – nošaušana. Viņu vidū bija arī Maskavas latviešu teātra “Skatuve” trupa, kurā spēlēja Eiropā atzītā teātra un mēmā kino aktrise Marija Leiko.

Pirmizrādes datums nav nejaušs, jo tieši 3. februārī 1938. gadā latviešu teātra “Skatuve” aktrisei Marijai Leiko NKVD Piemaskavas Butovas poligonā iešāva galvā. Viņas priekšā bija bedre, kurā jau gulēja NKVD slepkavu nošautie teātra "Skatuves" latviešu aktieri.

Kas bija šie cilvēki, kurus šodien saucam par “neērtajiem latviešiem” – cilvēki, kuri bija izvēlējušies dzīvi Padomju Savienībā un kurus mēs šodien Latvijā pieminam, decembra pirmajā svētdienā izkarot sēru karogus, bet ar grūtībām saprotam viņu izvēles laikā, kad pastāvēja neatkarīga un nacionāla Latvijas valsts? Vai mūsdienu Latvijā mēs spējam identificēties ar šiem cilvēkiem un izprast viņu izvēles mūsu kopīgajā pagātnē? Vai arī spējam viņus pieminēt tikai tāpēc, ka totalitārā režīma pāridarījumi mums šķiet pārlieku liels sods par kolaboracionismu ar padomju varu?

Dramaturgs un aktieris Artūrs Dīcis.
Dramaturgs un aktieris Artūrs Dīcis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai pārrunātu šos un citus ar uzstādīto tēmu saistītos jautājumus, 5. februārī plkst. portāla 19:00 LSM.lv tiešraides sarunā "Savējie un svešie – no “Skatuves” piedalīsies lugas ""Skatuve" Ugunī" autors dramaturgs Artūrs Dīcis, kinozinātniece Elīna Reitere, filozofs un psihologs Vents Sīlis, vēsturniece Vita Zelče, socioloģe Inta Mieriņa un vēstures un sociālo zinātņu pasniedzēja Jeļena Matjakubova. Diskusiju vada publiciste, muzeja “Žaņa Lipkes memoriāls” direktore Lolita Tomsone.

Foto: Publicitātes foto

Diskusija tiek organizēta sadarbībā ar valsts pētījumu programmu "Sabiedrības saliedētības vektori", ko īsteno Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadīts pētnieku konsorcijs. Sadarbības mērķis ir vienot mākslas un zinātnes spēkus, iesaistot plašu un daudzveidīgu publiku atklātā, cieņpilnā un kompetentā sarunā par Latvijas sabiedrībai būtiskiem jautājumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu