FOTO Valsts prezidents un kultūras nozares profesionāļi kuplina Čehova teātra jauniestudējuma pirmizrādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Čehova teātra vadītāja Dana Bjorka pavada Latvijas Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču.
Čehova teātra vadītāja Dana Bjorka pavada Latvijas Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču. Foto: Inese Kalniņa

Sestdien, 3. februārī, Čehova teātrī tika aizvadīta pirmizrāde Artūra Dīča sarakstītajai un Lauras Grozas režisētajai izrādei ““Skatuve” UGUNĪ”. Publika pirmizrādi sveica ar stāvovācijām. Ar savu klātbūtni pirmizrādes radošo komandu un viesus pagodināja arī Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Izrādes dramaturģija tapusi patiesu vēsturisku notikumu kontekstā – stāsta fonā atspoguļoti 1937. un 1938. gada notikumi, kuros PSRS Lielā terora ietvaros īstenoja tā sauktās “nacionālās operācijas”, tai skaitā “latviešu operāciju”. Operāciju ietvaros tika arestēti vairāk nekā 22 tūkstoši latviešu, no tiem gandrīz 17 tūkstošiem piespriests nāvessods – nošaušana. Par šīs nežēlīgās politikas upuriem kļuva arī Maskavas latviešu teātra “Skatuve” trupa, kurā spēlēja Eiropā atzītā teātra un mēmā kino aktrise Marija Leiko (1887-1938).

Izrādes režisore Laura Groza par jauniestudējumu saka: “Izrāde ““Skatuve” UGUNĪ” ir manis veidotā diptiha otrā daļa (pirmā – “Ar balles kurpēs Sibīrijas sniegos”), kur kopā ar savu komandu turpinām izgaismot pagājušā gadsimta lielākos nakts murgus, kas diemžēl izrādījās cieta realitāte. Atšķirībā no skaudrā izsūtīšanas stāsta šeit tā saucamie “neērtie latvieši” Maskavā ieradās no brīvas gribas, lai dalītos ar savu kultūras telpu svešā valstī, nespējot noticēt, ka tas var izrādīties noziegums.”

Pirmizrādes datumu Čehova teātris neizvēlējās nejauši – 3. februāris ir teātra trupas "Skatuves" iznīcināšanas gadadiena, jo 1938. gada 3. februārī tās dalībnieki tika nošauti Butovas poligonā Maskavas apgabalā.

Informācija par biļešu iegādi un pārējo repertuāru teātra tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu