Rēzeknē apskatāma stikla izstrādājumu izstāde “Līvāni = stikls”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Mākslu izglītības kompetences centra “Latgales Mūzikas un mākslas vidusskola” (MIKC LMMV) Rēzeknes Mākslas un dizaina skolā (RMDS) 12. februārī atklāta Līvānu stikla un amatniecības centra (LSAC) stikla pūšanas darbnīcas meistara Aleksandra Logvina izstāde “Līvāni = stikls”. Ceļojošā izstāde, kurā redzami stikla meistara Aleksandra Logvina izcilākie darbi, jau pabijusi Rīgā, Liepājā, Varakļānos, Daugavpilī, Līksnā, Saldū un Cēsīs, bet tagad atceļojusi uz Rēzekni, lai pavasara saules staros priecētu apmeklētāju sirdis ar stikla gaišumu un mirdzumu.

 

Pieredzējušais Stikla pūšanas meistars Aleksandrs Logvins jau 39 gadus savu dzīvi saista ar stiklu. Aleksandrs iepazinās ar stikla ražošanu jau skolas laikā, un šī nodarbe kļuva par viņa profesiju mūža garumā. Meistars 24 savas dzīves gadus pavadīja Līvānu stikla fabrikā. Savas darba prasmes Aleksandrs ir pilnveidojis pašmācības ceļā, pētot citu mākslinieku darbus un papildinot teorētiskās zināšanas. Viņš neapstājas pie sasniegtā, turpina pētīt un pacietīgi apgūt senas un sarežģītas Venēcijas tehnikas. Aleksandrs vislabprātāk izgatavo stikla izstrādājumus ar praktisku pielietojumu - glāzes, vāzes, saldumu traukus. Viņš saka: “Es vēlos, lai cilvēki manus darbus lieto ikdienā, nevis nopērk un noliek sekcijā, pēc tam par tiem aizmirstot.”

Foto: Publicitātes foto

Izstādē apskatāmie stikla izstrādājumi izgatavoti laika periodā no 2016.gada, kad Līvānos izveidota stikla pūšanas darbnīca. Līvānu stikla un amatniecības centrs glabā šo darbu izlasi kā piemērus, kas atspoguļo Aleksandra augsto meistarību, darbos atklājoties īpaši sarežģītu pūšanas tehniku pielietojumam. Darbi ir uzskatāmi par ekskluzīviem, jo tiek veidoti bez formām – tehnikās, kurās gala rezultātu nav iespējams prognozēt. LSAC izstāžu un ekspozīciju kuratore Kristīne Lipkova izstādes atklāšanā norādīja uz pievienoto vērtību, kuru saskata, atklājot izstādi tieši MIKC LMMV telpās: “Ļoti gribētos, lai Aleksandrs nodod savu amata prasmi nākamajām paaudzēm, tāpēc īpašs prieks vest izstādi pie jaunajiem māksliniekiem – ceram, ka tas iedvesmos iemīlēt stiklu, jo stiklu nav iespējams pūst bez mīlestības.”

Stikla objektu krāšņumu un gaismu spēli tajos RMDS Baltajā zālē (adrese: Baznīcas iela 34A, Rēzekne) līdz 2024.gada 19.martam aicināts apskatīt ikviens interesents, iepriekš piesakoties pa tālruni 29637905 (skolas izstāžu kuratore). Vēlāk ceļojošā izstāde dosies uz Lietuvu - Dusetu pilsētas galeriju, Krāslavu un Tukumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu