Edam Šīranam – 33 jeb Jēzus vecums! Fakti, kurus tu, iespējams, par viņu nezināji (1)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Sestdien, 17. februārī, vienam no mūsdienu populārākajiem un veiksmīgākajiem dziesmu autoriem un izpildītājiem Edam Šīranam aprit 33 gadi. Esam apkopojuši 33 faktus par viņu, kurus, iespējams, vairums viņa talanta cienītāju nemaz nezina.

Viņa pilnais vārds

Patiesībā viņa pilnais vārds ir garāks par vienkāršo Edu. Un tas ir Edvards Kristofers Šīrans! Skaidrs, ka skatuvei īsā Eda forma ir krietni piemērotāka.

Eds Šīrans ir īrs

Lai gan viņš uzauga Safolkā un viņa vecāki ir dzimuši Londonā, patiesībā Edam Šīranam ir īru saknes — abi viņa vecvecāki no tēva puses nāk no Īrijas! Un tagad skaidra arī viņa populārās dziesmas "Galway Girl" izcelsme – tā godina viņa īru saknes. “Es nāku no īru ģimenes, lielāko daļu bērnības vasaru, dzimšanas dienas un Ziemassvētkus esmu pavadījis Īrijā, klausoties tradicionālo mūziku,” BBC pastāstījis Eds.

Viņam ir ļoti kulturāla ģimene

Viņa tētis Džons ir mākslas vēsturnieks, mamma Imodžena – juveliere, bet brālis Metjū ir klasiskās mūzikas komponists.

Viņš sāka dziedāt ļoti agrā vecumā

Lielākā daļa cilvēku, kas pievēršas mūzikai, parasti to sāk ļoti agrā vecumā. Tas pats attiecas uz Edu Šīranu. Četru gadu vecumā viņš sāka dziedāt baznīcas korī. Samērā agri viņš apguva ģitāras spēli un 14 gadu vecumā jau izdeva debijas EP. 2008. gadā, kad viņam bija 16 gadu, Šīrans pārcēlās uz Londonu un 2009. gadā vien sniedza vairāk nekā 300 koncertu.

Eminems viņam palīdzēja pārvarēt stostīšanos

Eds Šīrans atklāj, ka bērnībā viņš stostījies un tāpēc skolā ticis ķircināts. "Tu pacel roku, bet nespēj bilst ne vārda. Un bērni ir nežēlīgi. Tikko tas noticis, kāds jau steidz to atdarināt. Un tad tu sevi aprauj: "Nākamreiz es vairs necelšu roku," viņš pastāstījis Rolling Stone. Tici vai ne, repošana līdzi Eminema 2000. gada albuma “The Marshall Mathers” kompozīcijām esot palīdzējusi viņam pārvarēt runas traucējumus. #PaldiesEminem!

Viņš prot spēlēt daudzus instrumentus

Ģitāra nebūt nav vienīgais instruments, ko Eds Šīrans prot spēlēt. Vēl viņš spēlē arī klavieres, basģitāru, bungas un čellu. Īsti vispusīgs talants!

Foto: Eds Šīrans uzstājas Lucavsalā

Edam Šīranam nācies gulēt uz ielas

Ņemot vērā, ka mūsdienās viņš ir viens no pasaulē slavenākajiem mūziķiem, kura bagātība tiek lēsta aptuveni 200 miljonu dolāru apmērā, šis fakts par Edu Šīranu varētu šķist šokējošs. Pirms atnāca lielā atpazīstamība,

Edam bija grūtības samaksāt kaut vai kāda mitekļa īri, tāpēc viņam bieži nācās pārlaist nakti uz ielas,

Londonas metro (nedēļu viņš esot pavadījis, guļot Apļa līnijas vagonos) vai uz draugu dīvāniem. Izrādās, ka pāris naktis viņš gulējis pat pie Bakingemas pils (tur viņš esot smēlies iedvesmu savai dziesmai Homeless). Un tikai trīs gadus vēlāk šai pilī viņu uzaicināja uzstāties – karalienes Dimanta jubilejas ballītē.

Viņš gandrīz nomainījis savu vārdu uz Redvards

"Jaunas dzīves sākumam" viņš esot apsvēris vārda maiņu. Viņa izvēle? "Redvards. Edvards ar "R". Nākamais variants esot bijis Džedvards.

Viņš savām ģitārām dod vārdus!

Tās ir: Loids, Fēlikss, Kirils, Trevors, Kīts, Naidžels un Džeimss Otrais - tā, kura nedēļas nogalēs piedalās vēsturisko kauju izspēlēs. Eds tās nodēvē to cilvēku vārdā, kas strādā viņa komandā. Vai nav mīļi, ko?

Viņš nav tikai dziedātājs

Eds Šīrans ir arī dziesmu autors. Papildus visām savām dziesmām, ko viņš sarakstījis, Eds Šīrans, piemēram, palīdzēja zēnu grupai One Direction sacerēt viņu tik veiksmīgo kompozīciju Moments, kas iekļauta 2011.gada debijas albumā. Tāpat Eds Šīrans sadarbojies ar Teilori Sviftu – dziesmā "Everything Has Changed", ar Džastinu Bīberu – dziesmā "Love Yourself", ar "Rudimental" – dziesmā "Lay It All On Me", ar Toriju Kelliju – dziesmā "I Was Made for Loving You", ar Džesiju Veiru - dziesmā "Say You Love Me x" un palīdzot radīt vēl daudzus citu pārsteidzošus hitus The Weeknd, Ašeram (Usher), "Major Lazer", Hilarijai Dafai, Robijam Viljamsam, Olijam Mērsam u.c.

Brīnāties, kāpēc Eda dziesmas ir tik dziļdomīgas?

Lielākā daļa no tām ir balstītas reālā pieredzē. Zināms, ka Eds Šīrans raksta dziļi traģiskas vai brīnišķīgas cerības pilnas dziesmas par viņa paša dzīves notikumiem. Piemēram, "Small Bump" ir dziesma, kas sarakstīta par to, kā viņa laba draudzene zaudēja nedzimušu bērnu. Par iedvesmu šīs brīnišķīgās dziesmas tapšanai Šīrans paskaidroja: "Es to rakstīju no viņu perspektīvas. Sākumā tas bija mans skatījums uz viņiem. Tas ir diezgan aizkustinošs temats, tāpēc es to rakstīju jau no vecāka, kas esmu tagad, perspektīvas."

“Es uzstājos bezpajumtnieku patversmē, un tas ir stāsts par vienu no tur esošajām sievietēm. Tas ir viņas stāsts. Tā ir dziesma par no narkotikām atkarīgu bezpajumtnieci,” – par veiksmīgo dziesmu "A Team", ko viņš kopā ar Eltonu Džonu izpildīja 2013. gada Grammy balvas pasniegšanas ceremonijā.

Eltons Džons pierunāja viņu izdot dziesmu "Sing"

Sākotnēji neraksturīgi optimistiskais R&B skaņdarbs, kas tika uzrakstīts kopā ar Farelu Viljamsu, vispār nebija plānots albumā “x”, līdz Eltons Džons to izdzirdēja viņu kopīgā menedžmenta birojā un autoritatīvi pateica: “Tas būs tavs pirmais singls.”

Viņš sacerējis dziesmu bērēs

"Afire Love" no albuma "x" veltīta viņa īru vectēvam, katolim, kurš 20 gadus cieta no Alcheimera slimības, līdz 2013. gadā nomira. Šīrans pabeidza rakstīt dziesmu viņa bērēs.

Katrai viņa dziesmai piešķirta sava krāsa

"Visām manām dziesmām ir krāsas," viņš paskaidro. Piemēram, "You Need Me, I Don’t Need You" ir baklažāna krāsā.

Eds Šīrans ir arī aktieris

Šis puisis prot ne tikai dziedāt, rakstīt pārsteidzošus tekstus un virtuozi spēlēt ģitāru – viņš prot arī tēlot! Eds ir filmējies “Troņu spēlēs”, “Nelietīgajā bendē“, “Bridžitas Džounsas mazulī” un “Sarkanajā brīdinājumā”! Viņam pat bija citplanētieša loma Zvaigžņu karu seriāla filmā “Skaivokera atdzimšana”. Nu, vai nav daudzpusīga personība?!

"Don’t" ir par Eliju Goldingu

Pirms Eds Šīrans apprecēja bērnības draudzeni Čeriju Sībornu, viņa randiņu dzīve vienmēr tika slēpta. Taču viena no zvaigznēm, par kurām 2013. gadā baumoja kā par iespējamo randiņu partneri, bija Elija Goldinga.

Šis stāsts gan beidzās, kad atklājās, ka Elija viņu krāpusi ar Eda draugu un "One Direction" zvaigzni Nailu Horanu. Lai gan Elija šīs baumas noliedz, joprojām tiek uzskatīts, ka tieši šis sirdi plosošais incidents iedvesmoja Edu rūgtajai šķiršanās kompozīcijai "Don’t".

Viņam ir trīs visu laiku populārākie mūzikas video

Patiešām, Eds Šīrans ir ne tikai viens no savas paaudzes visveiksmīgākajiem vīriešu dzimuma māksliniekiem pārdoto ierakstu ziņā, bet arī viens no skatītākajiem YouTube kanālā! "Thinking Out Loud", "Shape of You" un "Perfect" ir visu laiku populārāko mūzikas videoklipu skaitā, katrs ar vairāk nekā 3,5 miljardiem skatījumu!

Kur viņš rada savas dziesmas?

Visas savas dziesmas viņš rada iPad Mini planšetē, tekstiem izmantojot lietotni Notes, bet balss piezīmes - ģitāras rifiem un idejām.

Viņam ir daudz tetovējumu

Eds Šīrans varētu būt viena no visvairāk tetovētajām slavenībām ar 60 līdz pat 100 tetovējumiem. Daži no tiem saistīti ar viņa muzikālo karjeru (piemēram, viens par godu pirmajam singlam "The A-Team", otrs – singlam "Bloodstream", viņam pat ir LEGO elementa tetovējums, kas ir atsauce uz LEGO House), taču uz Eda ķermeņa ir arī virkne nejaušu lietu. Lielākā daļa tetovējumu klāj rokas. Uz viņa rokas atrodas tējas tase, kečupa pudele (mīļākais Heinz kečups), vārds "Prince", kas apzīmē viņa mīlestību pret seriālu "Bel-Air jaunais princis", Runcis zābakos, frāze "Festina Lente", viņa ciltskoks, van Goga gleznas "Zvaigžņotā nakts" fragments un sarkanais tetovējums - pateicība Teilorei Sviftai par to, ka viņa palīdzēja ienākt mūzikas biznesā. Ja vēlaties uzzināt ko vairāk par Edu, vienkārši analizējiet viņa tetovējumus - katrs no tiem var pastāstīt savu stāstu!

Viņš un Harijs Stailzs ir tetovējumu brāļi

Viņiem abiem ir saskaņoti animācijas seriāla Pingu tetovējumi. Tiesa, “cietais riekstiņš” Šīrans izvēlējās uztetovēt pilnu pingvīna tēlu, kamēr Stailzs “izlīferēja” ar nosaukumu vien. Vispār jau Eds Harijam Stailzam uztetovējis piekaramās atslēgas atveidojumu, jo viņš ir ne tikai tetovējumu cienītājs, bet dažkārt pats arī veic tetovēšanas procesu.

Viņam joprojām patīk spēlēties ar LEGO

Kā zināms, viņam pat ir dziesma ar nosaukumu "LEGO House"! Papildus mūzikas sacerēšanai un koncertēšanai viens no Eda Šīrana iecienītākajiem hobijiem ir darbošanās ar LEGO. 2017. gadā britu TV vadītājam Greiemam Nortonam viņš atklāja, ka nopircis LEGO “Death Star” komplektu, lai atzīmētu sava albuma nokļūšanu pirmajā vietā. Citkārt Eds paņēmis sev līdzi LEGO komplektu uz randiņu un salicis to meitenes priekšā, kamēr ar viņu pļāpājis

Pēc žurnāla “GQ” vērtējuma viņš ir 2013. gada vissliktāk ģērbtā slavenība

"Es joprojām valkāju skeiteru kapučjakas, džinsus un apavus," viņš atklāj vīriešu modes stila žurnālam.

Viņš ir īsts kaķu mīļotājs

Nav jau brīnums, jo viņš uzskata, ka viņa garīgais dzīvnieks ir kaķēns! Eds ir apsēsts ar kaķiem! Kaķu mīļotājs bieži publisko savu kaķu Kalipo un Dorito bildes sociālajos tīklos. Eds pat saviem pūkainajiem draugiem atvēra Instagram kontu — @thewibbles!

Harijs Stailzs viņu šantažē

Stailzam esot video, kurā nofilmēts, kā vēl pavisam jauniņais Eds uzstājas skolas iestudējumā “Matu laka”, un viņš draud to publicēt, ja Šīrans kādu dienu viņu nokaitinās.

Viņam ir speciāli gatavotas mērces

Kad runa ir par ēdienu, Eds ir īsts brits — bez desiņām ar kartupeļu biezeni viens no viņa iecienītākajiem ēdieniem ir vistiņas no restorāna “Nandos”. Viņam tās tik ļoti garšo, ka 2014. gadā restorāns nolēma laist klajā īpaši gatavotu “Ed Sheeran Peri-Peri” mērci. Vēl dziedātājam ļoti garšo arī kečups, tāpēc “Heinz” sadarbībā ar Šīranu sāka ražot īpaši viņam veltītu mērču sēriju ”Heinz Tomato Edchup”. 2023. gadā Eds ķērās pie lietas pats, radot aso mērču zīmolu “Tingly Ted’s”.

Viņš ir aktīvs filantrops

Kad neierakstās studijā vai nekoncertē, Eds aktīvi iesaistās palīdzības sniegšanā kopienām, kurās uzaudzis, jo īpaši Safolkas grāfistei, kur, kā liecina 2015. gada avoti, viņš pastrādājis vietējā labdarības veikalā. Savukārt 2012. gadā viņš palīdzēja savākt 40 tūkstošus mārciņu ielu seksa pakalpojumu sniedzēju labdarības organizācijai "One25", par velti uzstājoties Bristolē. Vēl viņš atbalstījis Austrumanglijas bērnu hospisu, Eltona Džona AIDS fondu un Grammy fondu. Vai nu viņš ziedo visu savu apģērbu labdarībai, vai atver jaunus apartamentus veco ļaužu aprūpes namos, Eds bieži tiek raksturots kā jaukākais puisis popmūzikas industrijā.

Viņa iesauka ir Tedijs

Tā viņu dēvē tuvākie draugi un ģimene.

Tedijs saskan ar Ediju, kas ir Eda garāka versija.

Un protams, kāds tur brīnums, ka arī šim apstāklim Edam ir savs tetovējums. Šīrans jau agrāk atzinis, ka viņa mājā ir “daudz bērnišķīgu lietu”, tostarp “istaba pilna ar rotaļu lācīšiem”. Pat Instagram konts nosaukts, apspēlējot viņa iesauku - Teddysphotos.

Viņa mīļākais TV seriāls ir “Bel-Air jaunais princis”

Tāpat kā tūkstošiem citu cilvēku pasaulē, kas tam sekoja 90. gados, arī Edam Šīranam “Bel-Air jaunais princis” ir visu laiku iecienītākais seriāls. Lai demonstrētu savu mīlestību pret šo 90. gadu komēdijseriālu, Eds citu savu tetovējumu starpā atradis vietu uzrakstam “Prince”. Šo tetovējumu Eds Šīrans ieguva Filadelfijā, kad tūrēja kopā ar draugu grupu Rizzle Kicks, kas bija viņa iesildītāji 2013. gadā. Eds ieguva tetovējumu “Prince” uz rokas, Džordans “Fresh” uz kājas, un Hārlijs uz rokas ieguva “rotaļu laukumu, kurā pavadīju lielāko daļu savu dienu”. Turklāt Eds Šīrans spēj norepot visas galvenās seriāla dziesmas; MTV intervijā viņš to veica bez mazākās aizķeršanās.

Viņam piemīt arī citas spējas

Eds Šīrans ziņo, ka viņam ir arī citi slepeni talanti (izņemot, protams, dziedāšanu un ģitāras spēli), un tie nebūt nav tie, ko jūs iedomājāties. Vēl viena lieta, ko viņš uzskata par savu talantu, ir spēja daudz ko satilpināt mutē. Youtube vietnē pieejami videoklipi, kuros vēl jaunāks Eds iemanās iebāzt mutē veselu sarkanu ābolu, 37 gumijas lācīšus, 9 "Jaffa" cepumus, sešus Kiplinga citrona cepumu gabalus, 41 "Maltesers" konfekšu bumbiņu un 23 "Tesco" beztauku zefīrus. Tas noteikti ir rekorda cienīgs talants!

Eltons Džons viņam zvana katru mīļu dienu

“Sākotnēji viņš man zvanīja apmēram reizi mēnesī — mēs to darām FaceTime programmā, izmantojot iPad, jo nevienam no mums nav tālruņa. Pēc tam, kad piedzima Lira [Eda pirmā meita], tas jau kļuva par iknedēļas rituālu — viņš arī ir tētis, tāpēc interesējas. Kad nomira Eda draugs un koncertu organizators Mihails Gudinskis, viņš vērsās pie Eltona Džona pēc padoma un mierinājuma.

"Un kopš tās dienas — es ar viņu runāju šorīt, vakar — nav pārspīlēti apgalvot, ka tagad viņš man piezvana absolūti katru dienu. Vai tā ir pusstundu ilga tērzēšana vai tikai ātra divu minūšu saruna, viņš vienmēr vēlas pārliecināties, ka man viss kārtībā.”

Eds un Teilore Svifta ir labākie draugi

Nav šaubu, Eds Šīrans draudzējas ar visiem foršajiem cilvēkiem, tostarp – ar Teilori Sviftu! Viņam ne tikai patīk "Shake It Off" hita zvaigzne, viņam ir pat viņai veltīts tetovējums! Lai atzīmētu Sviftas albumā “Red” iekļauto "Everything Has Changed", ko viņi sarakstīja kopā, panākumus, Eds ieguva sarkanu tetovējumu.

Foto: AP/Scanpix

Eds Šīrans un apsardze

Viņš uztver savu apsargu Kevinu kā vienu no ikdienas svarīgākajām lietām, uzsverot personīgās drošības un aizsardzības nozīmi savā dzīvē. "Kevins kopš 2015. gada gandrīz katru dienu ir pavadījis ar mani, viņš bija manu bērnu dzimšanas dienās, viņš bija manā medusmēnesī."

Viņa dzīves moto

Šīrana dzīves moto ir: vairāk smaidi un apēd kādu šokolādi!

3. un 4. augustā godalgotā superzvaigzne Eds Šīrans uzstāsies Kauņas S. Darjus un S. Girēna stadionā savas unikālās “+ – = ÷ x Tour” (“Matemātikas tūre”) koncertturnejas ietvaros. Biļetes uz pirmo 360 grādu šovu 3. augustā tika izpārdotas vien dienas laikā, savukārt uz otro šovu 4. augustā vēl pieejamas Bilietai.lt / Bilesuserviss.lv/ Piletilevi.ee.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu