Mākslas muzeji Rīgā piedāvā pasākumu programmu Ukrainas atbalstam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Vizuālā identitāte LNMM pasākumu programmai Ukrainas atbalstam 2024. gadā. Dizains: Eltons Kūns.
Vizuālā identitāte LNMM pasākumu programmai Ukrainas atbalstam 2024. gadā. Dizains: Eltons Kūns. Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 24. februārī, apritēs divi gadi, kopš Krievijas karaspēks sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Šajā laikā ukraiņu tautas neizmērojamā drosme ir izpelnījusies apbrīnu visā pasaulē. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā divu dienu pasākumu programmu, lai paustu solidaritāti ukraiņiem un atgādinātu par Ukrainas atbalstīšanas iespējām.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas, Mākslas muzeja “Rīgas Birža”, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja apmeklējums Ukrainas civiliedzīvotājiem, uzrādot pilsonību apliecinošu dokumentu, joprojām ir bez maksas. Tāpat brīva ir viņu dalība zīmēšanas nodarbībās bērniem un pieaugušajiem “Es un māksla”, kas katru sestdienu notiek LNMM galvenajā ēkā.

LNMM mobilās lietotnes audiogids ukraiņu valodā 2020. gadā.
LNMM mobilās lietotnes audiogids ukraiņu valodā 2020. gadā. Foto: Sindija Švāne

Īpašs papildinājums LNMM galvenās ēkas apmeklējumam visiem ukraiņu valodas pratējiem ir LNMM mobilās lietotnes audiogids ukraiņu valodā, kas ļauj ne tikai iepazīt muzeja ēku, vēsturi un rekonstrukciju, bet arī 23 stāstos atklāt izcilu latviešu meistardarbu izlasi, kas aplūkojami muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Mobilo lietotni iespējams bez maksas lejupielādēt vietnēs GooglePlay un AppStore.

Foto: Sindija Švāne

Turpinājumā: LNMM piedāvātā pasākumu programma Ukrainas atbalstam, kurā aicināti piedalīties pilnīgi visi interesenti.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, Jaņa Rozentāla laukums 1.

Foto: Inga Baltā

Mākslas muzeju Jauniešu kluba sietspiedes apdrukas darbnīca: Saulespuķes mieram

23. februārī plkst. 15.00–17.00 un 17.30–19.00 ikviens interesents varēs apdrukāt līdzpaņemtos tekstila izstrādājumus ar mākslinieces Elīnas Brasliņas radīto dizainu “Слава Україні!” (“Slava Ukrainai!”). Esošo piedāvājumu šogad papildinās jauna dizaina siets, kas tapis, atbalstot Ukrainas iniciatīvu Brave.ua un izrādot cieņu drosmīgajiem ukraiņiem. Saulespuķes ir ne tikai Ukrainā populārs kultūraugs, bet arī viens no šīs valsts miera simboliem.

Foto: Inga Baltā
Dalība darbnīcā: ziedojums Ukrainai – fonda “Ziedot.lv” ziedojumu kastē vai tiešsaistē. Materiāli līdzņemšanai: tekstilizstrādājumi no gluda dabīga auduma (T-krekli, auduma maisiņi, džemperi). Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Muzeja mākslas studija: Mākslinieks un karš

Jāzeps Grosvalds. Varavīksne (Dzimtenes skats). 1917. Audekls, eļļa. LNMM kolekcija.
Jāzeps Grosvalds. Varavīksne (Dzimtenes skats). 1917. Audekls, eļļa. LNMM kolekcija. Foto: Normunds Brasliņš

Mākslas studijā, kura darbosies 24. februārī plkst. 11.30–13.30 (pieaugušajiem) un plkst. 12.00–13.00 (ģimenēm ar bērniem vecumā līdz 10 gadiem), pētīsim kara tematiku, kas daudzpusīgi pārstāvēta Jāzepa Grosvalda vērienīgajā izstādē “Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai”. Nodarbību ievadīs mākslinieces, muzejpedagoģes Diānas Dimzas-Dimmes stāstījums par kara notikumu un pārdzīvojumu atspoguļojumu autora darbos, īpašu uzmanību pievēršot strēlnieku tēlam.

Dalība darbnīcā: ziedojums Ukrainai – fonda “Ziedot.lv” ziedojumu kaste vai tiešsaistē. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Darbnīca ģimenēm: Pasaka par Pūķi, kuru sauca Karš

Jāzeps Grosvalds. Pasaka. 1904.–1909. Papīrs, guaša. LNMM kolekcija.
Jāzeps Grosvalds. Pasaka. 1904.–1909. Papīrs, guaša. LNMM kolekcija. Foto: Publicitātes foto

24. februārī plkst. 14.00 darbnīcas dalībnieki iepazīsies ar latviešu mākslinieka Jāzepa Grosvalda glezniecības un grafikas darbiem izstādē “Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai”. Vēl uzmanība tiks pievērsta muzeja pastāvīgās ekspozīcijas meistardarbiem, kas radīti Pirmā pasaules kara periodā.

Pēc pastaigas dalībnieki tiks aicināti noklausīties mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes pasaku “Pūķis, kuru sauca Karš” un darboties radoši vizuāli izteikt savas pārdomas par muzejā piedzīvoto, redzēto un dzirdēto.

Dalība darbnīcā: ziedojums Ukrainai – fonda “Ziedot.lv” ziedojumu kaste vai tiešsaistē. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu iela 10.

Foto: Publicitātes foto

Radošā darbnīca: Piespraudes Ukrainas neatkarībai

24. februārī plkst. 12.00–15.00 muzejā norisināsies piespraužu veidošanas akcija. Iedvesmojoties no Ukrainas karoga krāsām un etnogrāfiskajiem motīviem, dalībniekiem būs iespēja paust emocijas un pārdomas rotas miniatūrajā formā, darinot savu unikālu solidaritātes simbolu. Aksesuāru radīšanai tiks izmantoti dažādi tekstilmateriāli – audumi, diegi utt.

Dalība darbnīcā: ziedojums Ukrainai – fonda “Ziedot.lv” ziedojumu kaste vai tiešsaistē. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Meistarklase: Ukraiņu tradicionālā vitinanka

Ukraiņu māksliniece, politiskā aktīviste un autore Darja Kalašņikova. 
Ukraiņu māksliniece, politiskā aktīviste un autore Darja Kalašņikova. Foto: Publicitātes foto

Ukraiņu mākslinieces un politiskās aktīvistes Darjas Kalašņikovas (Daria Kalashnikova) vadībā 24. februārī plkst. 14.00 notiks ukraiņu tradicionālās papīra griešanas mākslas – vitinankas (vytynanka) meistarklase. Vitinanka ir dekoratīvs papīra griezums, ko iegūst, ar nazi griežot ģeometriskus, simetriskus elementus baltā vai krāsainā papīra lapā. Tradicionāli šādus papīra izgriezumus izvietoja pie logiem, lai pasargātu māju no ļaunuma un negatīvas enerģijas. Darbnīcā katrs varēs veidot kartītes vitinankas tehnikā, kuras tiks nosūtītas Ukrainas karavīriem uz fronti kā sveiciens un atbalsts no Latvijas.

“Ideja organizēt šo meistarklasi man radās 2023. gada februārī, Kijivas bombardēšanas laikā. Sēžot bumbu patvertnē, sapņoju par savas mājas pasargāšanu no kara ļaunuma. Ukrainā mēs veidojam vitinankas, lai sargātu sevi un savas mājas, tādēļ aicinu ikvienu interesentu uz kolektīvu pieredzi vitinanku radīšanā,”

saka māksliniece.

Dalība darbnīcā: ziedojums Ukrainai – fonda “Ziedot.lv” ziedojumu kaste vai tiešsaistē. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti. Vietu skaits ierobežots, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Mākslas muzejs “Rīgas Birža”, Doma laukums 6.

Foto: Anete Brakša

Radošā darbnīca: Saulespuķu spēks

24. februārī plkst. 12.00 radošās darbnīcas dalībniekiem būs iespēja daudzveidīgi interpretēt Ukrainas nacionālo puķi kā dzīvības un enerģijas simbolu, kolāžas tehnikā akcentējot tās nozīmi valsts kultūrā un vēsturē.

Iedvesmas rosināšanai paredzēts muzeja pastāvīgās ekspozīcijas apmeklējums, īpašu vērību veltot krāšņajām 16.–17. gadsimta holandiešu un flāmu ziedu kompozīcijām. Darbnīcā tiks izmantoti dažāda veida materiāli un tehnikas, piemēram, aplikācijas, papīru, audumu, plastilīnu un žurnālu atgriezumi.

Dalība darbnīcā: ziedojums Ukrainai – fonda “Ziedot.lv” ziedojumu kaste vai tiešsaistē. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Ekspozīcija “Skulptūru mežs” Muzeju krātuvē, Pulka iela 8.

Foto: Baiba Tarziera

Interaktīva nodarbība un veidošanas darbnīca ģimenēm: Mazais skulptūru mežs

23. februārī plkst. 15.00 ģimenes tiks aicinātas uz izglītojošu pastaigu un interaktīvu nodarbību, kurā ar antīkās un renesanses tēlniecības darbu palīdzību izzināt kultūras un mākslas vēsturi. Iedvesmojoties no ekspozīcijā redzētā, tiks radītas līdzi ņemamas maskas – magnēti no pašcietējošā māla. Iecerēts, ka norises gaitā tiks atklāti stāsti par dalībnieku izvēlētajiem tēliem, to nozīmi un laika periodu mākslā.

Dalība darbnīcā: ziedojums Ukrainai – fonda “Ziedot.lv” ziedojumu kaste vai tiešsaistē. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti. Vietu skaits ierobežots, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās: (+371) 67 357 525 vai muzejukratuve@lnmm.lv.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu